Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Az olaszok sem akarják olyan nagyon az olimpiát

2016.01.09. 16:09
Az egyik ellenzéki párt népszavazást kezdeményezne a több eurómilliárdos projektről. Ha ők is kiszállnak, csak Párizs, Los Angeles és Budapest pályázna a 2024-es olimpiára.

Miután kijelentették, hogy Rómában ugyan nem lesz népszavazás az olimpiáról, most lehet, mégis kikérik az olaszok véleményét arról, hogy egyáltalán pályázzanak-e a 2024-es olimpiai játékokra. A Radicali Italiani párt kezdeményezi a népszavazást: szerintük egy eurómilliárdokba kerülő projektről illene megkérdezni a közvéleményt is.

A 2024-es olimpia vendéglátói posztjára pályázók közül például Hamburg egy népszavazás miatt lépett ki, a 2022-es téli olimpiai játékok rendezésére ácsingózók csapatát pedig Krakkó és Oslo hagyta el korábban − ők úgy látták, hogy aránytalanul nagy költségekbe kellene belevetniük magukat.

A párt megemlítette, hogy a 2012-es londoni olimpia szervezői 2,4 milliárd fontra becsülték a költségeket, amiből végül a háromszorosába, 8,77 milliárd fontba került - ezért kérik Matteo Renzi miniszterelnököt, írja ki a népszavazást több más városhoz (ill. országhoz) hasonlóan.

Ha Róma is kilépne, utána csak Párizs, Los Angeles és Budapest maradna versenyben. Hogy nálunk lesz-e népszavazás az olimpiáról, arról Tarlós István válaszát idéznénk:

a lakosságnak kevés az információja ahhoz, hogy felelősen döntsön ebben a kérdésben.

2017. szeptemberében derül ki, hogy ki lesz a 2024-es olimpia házigazdája (forrás: AFP).