Hatalmas teniszbunda érik

000 DV2211023
2016.01.18. 06:39 Módosítva: 2016.01.18. 13:31

A világ 50 legjobb játékosából 16 lehet érintett a legrangosabb teniszversenyekig érő bundában – írta a BBC. A britek a játékosok nevét is tudják, egyelőre azonban nem hozták nyilvánosságra.

A nyomozás 2007-ben indult, Martin Vassallo Argüello és Nyikolaj Davigyenko meccséhez kötött gyanús tétek kapcsán. Bár a két teniszezőre semmit sem sikerült rábizonyítani, a vizsgálattal egy olyan csalóhálózatra bukkantak, amelyik élvonalbeli teniszcsillagokkal áll szoros kapcsolatban.

A hálózat Észak-Olaszországhoz, Szicíliához és Oroszországhoz kötődik. Fontban mérve százezreket nyerhettek a játékosokkal lezsírozott mérkőzéseken, akár Wimbledonban is.

A BBC szerint nyolc olyan játékos is benne van a bundában, akik a most induló Australian Openen is részt vesznek.

A teniszfogadásokkal kapcsolatos csalást figyelő TIU  2008-ban elkészített egy bizalmas jelentést, 28 olyan játékost megnevezve, akik kapcsolatban állhattak a hálózattal. Az általuk jelzett gyanú azonban nem jutott el a nyomozásig.

A TIU a következő években a megnevezettek harmadával kapcsolatban többször jelezte, hogy a bunda gyanúja fennáll. 

A BBC beszélt a 2007-es nyomozás egyik résztvevőjével. Mark Phillips megerősítette, hogy körülbelül tíz játékos van, akik rendszeresen manipulálhatták mérkőzéseik eredményeit. A BBC-nek a listát egy névtelen, a tenisz belső köreiben lévő csoport küldte el.

Phillips szerint az ő közreműködésével összegyűjtött anyag a legmegalapozottabb volt az elmúlt húsz évben. Úgy vélte, az erős bizonyítékok jó esélyt adhattak volna a csaló hálózat felszámolására és a tenisz megtisztítására.

A BBC úgy tudja, több játékos már 2003-ban is bundagyanús téteket hozó meccseken játszott.

A TIU tavaly ötven gyanús mérkőzésről kapott jelzést. A szervezetet vezető Nigel Willerton szerint az adatokat alaposan elemezték.

Djokovicsot 200 ezer dollárral próbálták csalásra bírni

Érthető okból az Australian Openen is szinte minden játékosnál előkerült a téma a meccs utáni sajtótájékoztatókon, meg kellett szólalnia a férfi és a női világelsőnek is, írja a Guardian.

Miután konkrét nevek nem kerültek elő, de sokan kezdtek spekulálni, Novak Djokovics először beszélt nyíltan arról, hogy 200 ezer dollárt (mai árfolyamon nézve kb. 57 millió forintot) ajánlottak neki nyolc évvel ezelőtt, hogy bundázzon meg egy meccset. A hétfőn kezdődő Australian Openen az első meccsét egy fiatal koreai ellenfél ellen gyorsan letudó szerb világelső azt mondta, arra próbálták rávenni 2007-ben, hogy a szentpétervári tornán veszítse el a nyitómeccsét, de végül nem is indult el a versenyen.

Azt mondta, hogy a csapatával dolgozó embereken keresztül próbálták megkörnyékezni, de még azelőtt elhajtották őket, hogy hozzá egyáltalán közvetlenül eljutott volna az ügy. Azt mondta, akkoriban az volt a pletyka, hogy volt, akivel meg tudtak egyezni.

Az elmúlt hat-hét évben nem hallottam semmi hasonlóról. Engem személyesen soha nem kerestek meg közvetlenül, ennél többet ezért nem tudok erről mondani

– mondta. Hozzátette, hogy mindig olyan emberekkel volt körülvéve, akik tisztelték a tenisz értékeit, és ő is ebben nőtt fel.

Hozzátette, hogy a bundázást sportszerűtlennek, bűncselekménynek tartja. „Szerintem semmilyen sportágban nincs ennek helye, főként nem a teniszben." Djokovics azonban azt sem gondolja, hogy kiterjedt lett volna a meccsek megvásárlása a teniszben. A szerb világelső szerint nem vetül árnyék a sportágra, keringenek nevek, találgatások, de egyelőre nincs bizonyíték egyetlen aktív játékos ellen sem. „Amíg ez így marad, addig csak spekuláció az egész" – mondta.

A 17-szeres Grand Slam-bajnok Roger Federer azt mondta, hogy valami konkrétumokat szeretne látni. „Neveket szeretnék hallani. Akkor legalább valami konkrét dolog lenne, amiről lehet vitatkozni" – mondta, például hogy a játékos közvetlenül érintett volt-e, vagy csak a csapatának tagjai, melyik Grand Slamen történt. Azt mondta, az is fontos, mennyire magasra ér az egész ügy.