Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

A japánok nem doppingolnak, mert szamurájok

2016.02.05. 13:03

Egy érdekes kutatási eredményre hívta fel a figyelmet a Japan Running News. Interjúkból az derült ki, hogy a japán sportolók azért nem doppingolnak, mert még mindig nagyon erősen a szamurájok erkölcsei szerint élnek.

Alig van olyan ország, aminek ne lenne sportolója, aki ne bukott volna le doppingvizsgálaton. A japánoknak az 1984-es Los Angeles-i olimpián két röplabdásuk is pozitív lett, de azóta minden sportolójuk tiszta az olimpiákon, és erre nagyon büszkék. Most találtak is rá indokot, miért nincsenek csalók olimpikonjaik között.

A Waseda Egyetem kutatói az elmúlt három olimpia hat-hat női és férfi japán érmesét kérdezték meg, mit gondolnak a doppingolásról. Arról beszéltek, hogy a szüleik és edzőik nevelték őket a sportszerűségre, de a legtöbben felhozták a busidót is, mint inspirációs forrást.

A több vallásból is merítő, jó ezer éve kialakult busidó, a harcos útja a szamurájok életét meghatározó normarendszer, amelyből a legfontosabb erény a becsület. Ez az, amit a sportolók is szem előtt tartanak, csakúgy, mint a kitartást és az igazságosságot.

„Nagyon érdekes eredmény az, hogy a busidó ősi szelleme még él. A 2020-as tokiói olimpia előkészületekor hisszük, hogy ez az alapkutatás kulcsfontosságú lehet a világban folyó doppingellenes oktatásban" – mondták a kutatás vezetői.