Az Eb idején lecsapna a kocsmákra az MTVA

2016.02.15. 11:29

Az MTVA ismét pénzt akar szedni azoktól a magyarországi szórakozóhelyektől, amelyek a nyári Európa-bajnokság idején a köztévén sugárzott meccsekkel kívánják lekötni a közönségüket, írja a 444.hu.

A 444-hez került körlevélből kiderül, hogy „az Eb közvetítési jogai mellett megvették a nyilvános kivetítések kizárólagos jogát is, ezért bárki, aki Magyarország területén nyilvános kivetítést tartana, azt csak az ő beleegyezésükkel, díj fizetése ellenében teheti meg.”

Három feltétel teljesülése esetén köteles a vendéglátóhely fizetni az MTVA szerint:

  • belépődíjat szednek
  • van szponzor
  • a vetítéshez bevételszerzéssel járó, vagy bevételszerzésre alkalmas kereskedelmi tevékenység kapcsolódik

Nem ez az első ilyen próbálkozása a köztévének. A 2002-es foci-vb előtt is hasonló felszólító levelekkel próbálkoztak, majd azóta az összes olimpia, illetve foci vb és Eb előtt újra és újra, írja laptársunk.

Ahogy legutóbb 2012-ben, a lengyel–ukrán közös rendezésű Eb-nél mi is megírtuk, a fenyegetőzés és a felhívás csak blöff, hiszen lehetetlen ekkora forgalmat és ennyi helyet ellenőrizni.

Akkor a megoldás az lett, hogy a közmédia a tiltakozás hatására gyakorlatilag kifizette a kocsmák helyet a nyilvános közvetítésekért fizetendő díjakat. A 80 milliárd forint közpénzből működő MTVA most azonban a korábbinál is nagyobb ellenállásra számíthat, ugyanis a magyar futballválogatott 44 év után jutott ki ismét a tornára, ami feltehetően az elmúlt évtized egyik legnézettebb eseményévé teszi a nyári, franciaországi Európa-bajnokságot Magyarországon.