Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Magyarország nyerte a párbajtőrthrillert, megvan az olimpia

2016.02.15. 02:14 Módosítva: 2016-02-15 06:10:47

A férfi párbajtőrcsapatok utolsó olimpiai kvalifikációs világkupáját tartották Vancouverben. A magyar csapat nem indult túl jó helyzetből, és a bonyolult kvótaszerzési szabályok miatt nem csak a saját kezében volt a sorsa. Az persze egyszerűsíthette volna a helyzetet, ha a válogatott mindig nyer.

Végül nem is volt más útja, hát végigjárta, és a párbajtőrözők megnyerték a világkupát.

A 23 csapatos verseny első körében már eldőlt, Egyiptom nem veszélyezteti a magyar kvótát, mivel kikapott a japánoktól, és nem tudott bekerülni a világranglista első 16 helyezettje közé. Afrika kvóta nélkül maradt, és az így felszabadult helyért harcolhattak azok az európai és ázsiai nemzetek, amelyek nem voltak a világranglista első négy csapata között, és a földrészenként járó 1-1 kvótára sem volt esélyük.

A magyaroknak a 16 közé nem kellett vívniuk, ott a kvótarangsorban mögöttük álló cseheket kapták, hogy ez így is maradjon, győzniük kellett Rédli Andráséknak.

A meccset nagyot óvatosan kezdték a felek, az első három pár után csak három találat esett. Érezhető volt a feszültség, mindkét csapat tudta, hogy óriási a tét. A magyaroknál először Imre kapta el a fonalat, háromtusnyi előnyt hozott össze, majd Rédli is nagyszerűen vívott. A csehek már nem tudtak visszakapaszkodni, 30-22 lett a vége.

Az jó hír volt a magyaroknak, hogy a németek nem jutottak a négy közé, így biztosan mögöttünk maradtak a ranglistán.

A legjobb négy közé vezető úton a világranglistát vezető franciák következtek, jól vívott a magyar válogatott, nem engedte el az ellenfelét, ide is, oda is, csak egy-két tus volt a különbség. Az utolsó párban Rédli már hárommal is vezetett, de Daniel Jerent jól hajrázott, a vívóidő lejárta előtt négy másodperccel egyenlített (38-38). Az innentől egy találatig menő küzdelmet Rédli bírta jobban idegekkel, bevitte a győztes találatot (39-38).

A magyarok az észtekkel mérkőztek az elődöntőben, nagyon óvatos, kevés akciót indító vívást hoztak az első asszók. Imre és ellenfele, Juri Salm viszont nem fogta vissza magát 9-9 tust adtak egymásnak. A döntetlenről induló utolsó asszó megint Rédlire maradt, 14-14-es állásnál óriási volt az feszültség.  de a magyar párbajtőre villant gyorsabban, és bevitte testre a nyerő tust a vívóidő lejárta előtti utolsó pillanatban.

A másik ágon az ukránokat verő kazahok jutottak a döntőbe, az ázsiai kvótát Dél-Korea már elvitte, de a világkupa-győzelemmel elérhetővé vált Kazahsztán számára is a felszabadult olimpiai hely. A döntőben végtelenül leegyszerűsödött a matematikázás: amelyik csapat nyer, mehet Rióba.

A döntő

A kazahok szerezték meg a vezetést, és az első két pár után vezettek is egy tussal. A harmadik asszóban Imre gyorsította fel a tempót, sorra jöttek az együttes találatok, de maradt a különbség, 15-14 volt a kazahoknak.

A következő párban Boczkó nehéz helyzetbe került, Kurbanov két tust is adott neki, le is pörgették a vívóidőt. Imre háromtusos hátrányban állt ki Alimzsanov ellen. Kicsit hullámzóan vívott, 21-21-re egyenlített, de végül egy tus megint maradt az ellenfélnek. (23-22). A hatodik asszóban végre Rédli fordítani tudott (24-25.)

A hetedik és a nyolcadik pár nem vívott egymással, így újra Rédli dönthette el a meccset. Nagyon higgadtan meccselt, magára húzta Alimzsanovot és jó ütemben közbeszúrt a támadásaiba. Ahogy egyre nagyobb hátrányba került a kazah, úgy lett neki egyre sietősebb, de egyre védtelenebbé is vált. Rédlinek már csak az idővel kellett játszania, és az együttes találatok is neki dolgoztak. Végül nagy különbséggel, 42-36-ra nyert Magyarország, amely ezzel megszerezte az olimpiai kvalifikációt.