Közmunkásból lett riói olimpikon

2016.03.02. 14:07
Sportlövészetben lezárult az olimpiai kvalifikáció, megvan a Rióra készülő magyar csapat. Őket mutatjuk most be.

Az előző, londoni olimpiára három magyar sportlövő utazott ki – valamennyien pontszerzők lettek –, most nyolcan várják az augusztusi megnyitót. Megállapítható: jól használták fel az olimpiai ciklusban először megjelenő, nekik szánt százmilliós támogatást.

A múlt heti, győri Európa-bajnokságon három riói helyet szereztek.

Európából a nagyhatalmak – németek, franciák, oroszok, olaszok, szerbek – vannak előttünk, az ukránoknak szintén nyolc helyük van, a környékről az osztrákok, szlovákok, csehek mögénk kerültek. Négy éve még előttünk álltak.

A magyar csapatban van világbajnok, Európa-bajnok, vb-bronzérmes, ifjúsági olimpiai bajnok és közmunkás is. Őket mutatjuk most be Győrik Csaba kapitány segítségével, aki Iránból tért haza, hogy a sportágat vezesse.

Az első magyar kvótát a világbajnoki bronzérmével Tobai Sike Renáta szerezte, aki nem mellékesen Győrik tanítványa.

„A szorgalmára addig sem lehetett panasz, amíg nem én voltam az edzője. De szerénytelenség nélkül mondhatom, hogy adtam neki egy kis pluszt. Máshogy, más attitűddel jött edzeni, miután együtt dolgoztunk” – mondta róla.

Régebben a klubja nem tudott minden lehetőséget megadni neki a kiteljesedéshez, azóta már más a helyzet, sok versenyre utazhat. Győrik pedig úgy érzi, hogy hitet tudott neki adni, azt ellenben nem szerette volna elmondani, hogy konkrétan milyen motivációt tudott adni a 37 éves versenyzőnek, mert mint mondta, akkor felfedné az összes lapját. 

„Igazán profi mentalitású. Nem várt arra, hogy központilag majd megkapjuk a védőoltásokat, hanem beadatta magának. Mi ugyanis már áprilisban versenyzünk az olimpia helyszínén, lesz ott egy világkupa, és nekünk kicsit minden korábban van, mint a többségnek.”

Sidi Péter ötödik olimpiájára készül, Győrik a stabilitását emelte ki. Szerinte abszolút megvan az esély arra, hogy 37 évesen éremmel térjen haza.

Ahogy felemeli a puskáját, rögtön a tízesbe teszi.

Ha számítógéppel elemezzük a mozgását és a célra tartását, nála telik el a legrövidebb idő. Megvan a rutinja, hogy most áttörjön, hogy megvalósítsa azt, ami eddig nem sikerült neki. A hatodik hely is fantasztikus eredmény, de mikor nyerne érmet, ha nem most?”

Szabián Norbert az egyik legkülönlegesebb alakja az olimpiai csapatnak. Főállásban nemzetközi fegyvervizsgáló, ám emellett már nemcsak hobbilövő, hanem egyéni rekordot döntött a fekvő lövészet egyik versenyén. Ebben a számban neveznek a legtöbben, két selejtező van, mindkét kört sikerrel teljesítette.

„Amikor azt kérdezte az edzőjétől, hogy mit kellene tennie az olimpiáért, Kissné Oroszi Edit csak annyit felelt neki, hogy fogyjon le. Megtette.

25 kilót adott le, ami azóta sem jött vissza rá, és szerintem nem is fog.

A 19 éves Péni István akaratát emelte ki a kapitány – az olimpiai mezőny legfiatalabb férfi résztvevője lesz –, nála fennáll a túledzettség veszélye.

„Hihetetlenül sokat dolgozik, amit – becsületére szóljon – bír is erővel, de majd eljön az idő, amikor ráérez arra, mennyire fontos a pihenés és a regeneráció is. Annak is komoly haszna lehet.”

Csonka Zsófia Európa-bajnoki pisztolyos arannyal jutott el Rióba. A 32 éves pécsi versenyző sportpszichológusnak készül, ennek megfelelően rendre analizálja magát, illetve a teljesítményét is.

„Olyan könnyedséggel lő, ami nem megszokott. Nagyon tehetséges, és olyan a mentális ereje, ami megint csak nem megszokott. Neki nem kell sokat edzenie ahhoz, hogy nagy eredményeket érjen el” - összegzett a szakember.

Már a gyakorlatban hasznosak voltak Csonka tanácsai, hiszen az utolsó pillanatban ő nyugtatta a győri Európa-bajnokságon kvótát szerző Egri Viktóriát, amikor a 18 éves versenyző megijedt kissé.

„Bátor, mint az ördög, és nagyon sok sportoló előtt jó példa lehet az övé.

Négy éve foglalkozik lövészettel, és ilyen magas szintre jutott el. Nem lehet elég későn kezdeni 

Megvan persze a technikája is a sportághoz, anélkül nem menne” – mondta a kapitány a KSI versenyzőjéről, aki a felnőtt magyar bajnokságon, február elején lőtt először kiválóan, azzal vívta ki a helyét az Eb-csapatban.

Miskolczi Julianna 2014-ben Európa-bajnok volt, azért azonban pechére nem járt olimpiai kvóta. Most viszont Győrben már a hetedik hely is elég volt a 32 éves légpuskás klasszisnak. Az alapversenyt ugyan az élen zárta, a döntőben nem lőtt kimagaslóan, de ez nem számított.

„Puskájának a fémrészét kicserélte, az edzéseken volt olyan szakasz, amikor világcsúcs közelében járt. A váltás eufóriát okozott nála, nagyszerűen hozzászokott. Ő már edzősködik Komáromban, a hátán viszi a klubot, és a szövetség tehetségkutató programjának is az egyik fontos láncszeme.

Tátrai Miklós sikerét a szakember egyértelműen a helyes sportágfejlesztési koncepciónak nevezte. Ő most kapta meg azokat a lehetőségeket, amiket régebben nem. Hiába tudott itthon jól lőni a 25 éves versenyző, ha a nemzetközi versenyek feszültsége nem volt meg benne.

Régebben halálra izgulta magát, mert nem volt meg a kellő rutinja, épp csak lábon nem lőtte magát.

„Őt tökéletesen fel lehetett építeni, tavaly nyolc világkupaversenyen indult el, sorozatban átélhette azt a stresszt, amire korábban esélye sem volt. Mert régebben egyszerűen nem volt pénz az utazásra, nálunk a nevezési költség is 150 euró. Egy nemzetközi versenyen tapasztalható nyomást pedig igen nehéz szimulálni hazai gyakorláson, a magyar bajnokságon, ahol többnyire nyert.

Hatalmas érdem a kijutása, mert munkanélküli volt, miután az egyik helyi gyár létszámleépítésének áldozata lett. Pontosabban a közbenjárásunkra – Sinka László főtitkárral – a zalaegerszegi polgármester segített neki abban, hogy ősszel bekerülhessen a közmunkaprogramba. Így legalább a megélhetését biztosította. Amikor ideje engedte, csak akkor járt lőni. Más sportágban mindez elképzelhetetlen, és még így is nemzetközi szintű teljesítményre volt képes.”

Dr. Hatala József, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke védnöki különdíjat ajánlott fel neki a győri verseny után, mert ez volt első nagy nemzetközi sikere. Rióban légpisztolyban és szabadpisztolyban is versenyezhet.

Rióban bárki érmes lehet közülük, ez a sportág sajátossága. Mivel tizedek döntenek a helyezésekről, emellett igen sok múlik a napi formán, azon, hogy ki hogyan aludt, hogyan ébredt.

83 riói induló van eddig

A lövészek átlag feletti teljesítményével 83 magyar mehetne az olimpiára, ha holnap kezdődne. Az augusztusi rajtig azonban még a férfi vízilabda-válogatott is szinte biztosan megszerezi az indulási jogot, a dzsúdósoknál heten állnak kijutást érő a rangsorban, ami rögtön újabb 20 indulót jelentene. És a birkózók, vívók is befejezik hamarosan a kvalifikációt.