Miért tömte magát szívgyógyszerrel Sarapova és a többiek?

000 8J978
2016.03.09. 00:09
A sportolók szívgyógyszereket is használnak a teljesítmény fokozására. Az egyik készítmény azonban doppingszerré vált. Erre nem készült fel mindenki, egymás után buknak meg klasszis sportolók, mert rutinszerű a gyógyszerszedésük.

Marija Sarapova hétfőn jelentette be, hogy régóta szedett gyógyszerével megbukott az Australian Open doppingtesztjén. Az ellenőrök a január 1-jén tiltott szerré váló meldoniumot mutatták ki nála. A Mildronate nevű gyógyszert 2005-ben fejlesztették ki szív- és érrendszeri betegségekre, Sarapova is ezért használta állítása szerint.

Ezt igazolnia kell vagy kellett volna neki, de ne legyenek kétségeink, a világ legjobb sportolói nem egy szívkórház rehabilitációs osztályáról kerültek ki, pedig lassan egy olyat is megtöltenének a január 1. óta megbukott meldoniumos sportolók. 

Energiahasznosítás

Az eddig a monitoringprogramban szerepelt meldonium nevű hatóanyag (Mildronate) 2016. január 1-vel felkerült a Tiltólistára – Hormonok és metabolikus módosítók (S4 csoport), mert bizonyítást nyert, hogy a sportolók meg nem engedett teljesítménynövelési céllal használják. A meldonium a gyógyászatban kardioprotektív antiischemiás szerként használatos, a sportolók, pedig a szervezet energiahasznosítását fokozó hatását használják ki. (Forrás: MACS)

  • Abeba Aregawi, az 1500 méteres női síkfutás világbajnoka
  • Gamze Bulut, a londoni olimpián az 1500 méter ezüstérmese
  • Tsegaye Mekkonen, a dubaji maraton győztese, junior világcsúcstartó
  • Endeshaw Negesse, a tokiói maraton győztese
  • Eduard Vorganov, orosz bajnok, a Katyusa kerékpárosa
  • Jekatyerina Bobrova, olimpiai és Európa-bajnok műkorcsolyázó
  • Olga Abramova, ukrán válogatott biatlonista
  • Artem Tiscsenko, junior világbajnok biatlonista
  • Marija Sarapova, ötszörös Grand Slam-győztes teniszező
  • Szemjon Jelisztratov, olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázó
  • Pavel Kulizsnyikov, ötszörös világbajnok gyorskorcsolyázó, világcsúcstartó

A listából látszik, a meldonium nem sportágspecifikus, nemcsak állóképességi sportokban alkalmazzák, széles körben elterjedt a használata.

A gyógyászatban antiischemiás szerként, a szív anyagcseréjének javítására, szívelégtelenség kezelésére vezették be, de kiderült, nemcsak kardiális hatása van, hanem izomerő fokozására, izomtömeg-növelésére is alkalmas”

– mondta Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője.

Ezt a hatást bátran kihasználták az elmúlt bő tíz évben, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) nem véletlenül monitorozta évek óta a meldoniumot. „Egy-egy szer monitorozása évekig tart, a tudományos kutatásokkal igazolni kell a tényleges teljesítményfokozó hatást, és eközben a szedési szokásokat is vizsgálják a levett minták alapján. Az egyértelművé vált, hogy a meldoniumhasználat ugrásszerűen megnőtt a Baltikumban és Kelet-Közép-Európában” – mondta Tiszeker.

Az orosz doppingrendszert leleplező Hajo Seppelt úgy tudja, hogy 2015-ben az oroszok atléták 17 százalékánál mutattak ki meldoniumot, a francia Xavier Bigard is hasonló arányokról tud, tavaly a bakui Európa-játékokon is látványosan sok mintában találták meg a szert.

Betegen sportolnak, hogy van ez?

A meldonium nem az első ilyen slágerdopping, ami a monitoringlistáról a tiltott szerek közé került. Az asztmarohamok kezelésére használt szalbutamol is így járt hat évvel ezelőtt. Akkor sem volt hihető, hogy asztmások tömege válik profi kerékpárossá vagy sífutóklasszissá. Megfelelő igazolással persze még most is szedheti egy sportoló.

Meldoniumhoz hozzájutni elég egyszerűen lehet, már csak azért is, mert több étrend-kiegészítőbe is belekerült a hatóanyag, és az alapgyógyszer sem feltétlenül vényköteles. Igaz, hivatalosan csak a Baltikumban és Oroszországban lehet kapni, Európa más részein és az Egyesült Államokban még nem kapott forgalmazási engedélyt.

Az szinte biztosnak tűnik, hogy nem előírásszerűen fogyasztották a sportolók a gyógyszert. A gyártó Grindeks egyik képviselője azt nyilatkozta az AP-nek, hogy egy-egy kúra négy hat hétig tarthat a krónikus szívbetegeknél, és évente maximum kétszer-háromszor alkalmazható. Ezt figyelembe véve Sarapova alaposan túllőtt a célon.

Az oroszok védekeznek, a szponzorok menekülnek

Vitalij Mutko orosz sportminiszter a védelmébe vette Sarapovát: „Nagy szégyen ez Másának. Remélem, mihamarabb visszatér a pályára, mi mindenben támogatjuk őt" – jelentette ki kedden Mutko, aki mindenekelőtt a 28 éves játékos stábját hibáztatta a történtekért. „Fél évvel ezelőtt a minisztérium minden sportszövetséget tájékoztatott arról, hogy a meldonium hamarosan tiltólistára kerül. Ezt az információt tovább kellett volna adni a sportolóknak. Innentől pedig az edzőké, orvosoké, fizioterapeutáké és szövetségi alkalmazottaké a felelősség" – hangsúlyozta a sportminiszter, hozzátéve: elképzelhető, hogy hamarosan újabb meldoniumos esetekre derül fény, mivel ez a szer elterjedt az orosz sportéletben.
Közben Sarapova szponzorai sorban függesztik fel az együttműködést. A Nike amerikai sportruházat-gyártó vállalat után kedden a Porsche autógyár és a TAG Heuer svájci órakészítő cég is közölte, hogy a vizsgálat végéig felfüggeszti Sarapova támogatását. (MTI)
A meldonium eddig a szürke zónában volt, doppinghatása ellenére szabadon használhatták a sportolók.

Ha a WADA talált is a mintáikban ilyen gyógyszert, még csak figyelmeztetést sem kaptak. Az azonban amatőr hiba, hogy az új szabályozásra nem készültek fel. Tiszeker nem tartja életszerűnek, hogy az idén lebukott sportolók mintáiból még a tavaly bevett gyógyszerek maradványait mutatták volna ki, még akkor sem, ha valaki tartósan szedte volna a meldoniumot. Az orvosoknak és sportolóknak volt elég idejük felkészülni, a tiltólista 2016-os változásáról már 2015 szeptemberében tájékoztatott a WADA.

„A fegyelmezettség, tudatosság, gondosság elvárható egy sportolótól, különösen egy olyan évben, amikor olimpiát is rendeznek. A MACS is küldött hírlevelet, próbáltuk felhívni a figyelmet a változásokra, a sportolóknak meg kell hallaniuk ezeket. De egy keretorvos is szépen ki tudja gyomlálni azokat az étrend-kiegészítőket és gyógyszereket, amelyek tiltottak” – mondta a MACS vezetője.

Serena Williams Sarapova mellé állt

"Bebizonyította, hogy mennyire bátor, a legjobbakat kívánom neki" - reagált a világelső amerikai kolléganője bejelentésére.

Sarapova most arra hivatkozik, hogy nem kattintott rá a WADA által kiküldött emailre, ezért nem hagyta abba a Mildronate szedését. Tiszeker szerint viszont a teniszező mögött álló orvosi csoportnak egy perc alatt ki kellett volna szúrnia, hogy problémás a gyógyszer.

Lemállott a smink

Szport-Ekszpressz (orosz):
„Nehéz felfogni a történteket. A teljesen haszontalan és semmi előnyt nem biztosító meldoniummal bukott le. Sokkoló az is, hogy a játékos nem vette észre azt, hogy betiltották a készítményt."

 La Repubblica (olasz):
„Marija, milyen csúnya meccs! Visszafogott fekete ruha, távolba meredő pillantás, összekulcsolt karok: egy másodosztályú Los Angeles-i hotel szomorú konferenciatermében Sarapova elvesztette élete mérkőzését. A világ romokban hever – nemcsak az övé, hanem a teniszvilág is."
    
Corriere della Sera (olasz):
„Lemállott a smink, amelyet Hollywood készített a bevándorolt orosz játékosnak. A teniszpályán kiszámítható és robotszerű, most azonban az igazi élettel kell megküzdenie." (MTI)

Sarapova a családjában öröklődő szívritmuszavarra és cukorbetegségre hivatkozott, ezzel még védekezhetne is, de gyógyászati mentességet kellett volna kérnie a doppingellenes szervektől.

 Bejelentéséből arra lehet következtetni, hogy ezt nem tette meg. Életmentő gyógyszertől még egyetlen sportolót sem tiltottak el.

Sarapova valószínűleg nem az utolsó, aki idén meldoniummal bukik meg, és arra is lehet számítani, hogy  a sportolóknak hamarosan további gyógyszerek szedéséről kell lemondaniuk. A WADA most is több gyógyszert vizsgál monitoringprogramjában. Addig azonban jó szert választva lépéselőnyben lehetnek a sportolók.