Árpád
-2 °C
4 °C

Utolsó esély volt Rióra, két olimpiai kvótát húztak be

2016.04.01. 19:56

A Laser Radial hajóosztályban Érdi Mária, míg a szörfösöknél Cholnoky Sára kiharcolta az olimpiai részvétel jogát a vitorlázók utolsó európai kvalifikációs versenyén, Palma de Mallorcán, írja az MTI.

A korosztályos világ- és Európa-bajnok Érdi egész héten kimagaslóan teljesített a világbajnoki erősségű mezőnyben, melyben a pénteki versenynap után a hetedik helyen áll, és a kvótával nem rendelkezők közül csak ő jutott az éremfutamba.

„Igazából még fel se fogtam, hogy mi történt” – kezdte a pénteki versenynap utáni értékelését Érdi Mária. „A felnőtt mezőnyben eddig a legtöbbször lassúnak éreztem magam, ez kötötte le a gondolataimat. De most, Palma de Mallorcán összejött minden, ami egy jó eredményhez kell. Egyik futam jött a másik után, és azt vettem észre, hogy bejutottam a legjobb tízbe” – mondta Érdi.

 A hazai vitorlás társadalom a Laser Radial mezőny magyar kitűnőségét elsősorban a jövő olimpikonjaként tartotta számon, sőt, maga Érdi Mária is úgy nyilatkozott, hogy a reális cél számára a tokiói olimpiai részvétel.

„Négy éve vagyok ebben a hajóosztályban, és hihetetlen, hogy sikerült már a riói játékokra kijutnom. Ez volt életem versenye, amelyre jól sikerült a felkészülésem. Andreas Geritzer, az új edzőm sokat segített ezen a versenyen” - tette hozzá az újdonsült olimpiai kvótás.

 Amíg Laserben két riói helyet osztottak, addig a szörfösöknél csupán egyet, melyet Cholnoky az összetettben elért 35. helyével szerzett meg, legnagyobb riválisát, a svéd Fanny Baumannt 16 helyezési ponttal megelőzve.

Az újabb kvótákkal ötre nőtt a magyar riói indulók száma vitorlázásban, mivel korábban Berecz Zsombor (finn dingi), és Gádorfalvi Áron (szörf) is részvételi jogot szerzett, valamint Laser Standardben is van egy magyar kvóta.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?