A magyar szörfös kiállt a fair play-ért, az ellenfele nem

DSC 1062
2016.04.18. 09:14
Kétezer óta rendszeres olimpiai résztvevők a magyar férfi és női szörfösök, Gádorfalvi Áron a hatodik olimpiájára készül, a nőknél Cholnoky Sára jutott ki. Ő a még egyetlen szabad kvótát Palma de Mallorcán szerezte meg, ahol riválisa mindent bevetett ellene. Sokszor volt balszerencséje, furcsa döntéseket szenvedett el, de végül jól jött ki az egészből.

Cholnoky Sára télen síoktatóként dolgozik, aztán vízen van. Volt ugyan tapasztalata szörfözésben, de 2006-ban a magyar bajnok Körtvélyesi Miklós beszélte rá, hogy versenyszerűen is űzze a sportágat. Nem volt rossz döntés, a bajnoki címek, sőt 2012-ben a férfiak közt elért összetett bajnoki harmadik hely is ezt igazolta.

Cholnoky Sára névjegye

1988. november 3-án született Budapesten. A Magyar Szörf Akadémia SE sportolója.

7x magyar bajnok RS:X olimpiai szörf osztály (2009-2015)

4x Év női szörföse

2008 U21 Európa-bajnokság 3. hely, Szicília

2012 olimpikai kvalifikációs szint

2012 összetett magyar bajnokság 3. hely

2015 Európa Kupa 3. hely, Garda-tó

2016 Andalúziai Olimpia Hetek, 2. hely

2012-ben már az olimpia közelébe jutott, kiharcolta a magyar kvótát, de végül mégsem utazhatott Londonba, a válogatónak kiírt versenyeken Detre Diána győzött.

„Utólag azt mondhatom, jobb, hogy akkor nem jutott ki, azóta még komolyabban vette a szörfözést, még jobban akarja a sikert, és emiatt szintet lépni is tudott” – mondta Utassy Loránd szövetségi kapitány és  Cholnoky edzője.

„A 2012-es olimpiára csak az utolsó egy-két évben készültem komolyan, nem tudtam a teljes ciklust végigcsinálni, balszerencsés is voltam, például a 2012-es világbajnokságon nem is rendezték meg az összes futamot, pedig nekem kedvezett volna az erős szél. Az akkori kudarc azonban sok erőt adott” – mondta Cholnoky.

Rióba a 2014-es és 2015-ös vb-ről juthatott volna ki a legegyszerűbben, de ott nem sikerült a kvótaszerzés, így mindent egy lapra tett fel, a Palma de Mallorca-i versenyen az egyetlen európai helyért négy másik esélyes szörfössel  küzdött meg.

Cholnoky február végén, Cádizban melegített egy versennyel, az Andalúz olimpiai héten futamokat is nyert, ugyanannyi pontot gyűjtött, mint az első, de a zsűri mégis a második helyre sorolta be. Azért ez az eredmény is biztató volt .

„Lélektanilag sokat számított ez a siker, hiszen mögöttem volt az a svéd Fanny Baumann is, aki szintén a kvótára hajtott” – mondta Cholnoky.

Aztán vele nagyot is meccselt a kvalifikációs versenyen. „Nagy terhet jelentett, hogy ez az egyetlen lehetőség, de hónapokig készültünk erre. Stresszes volt előtte és közben is, de jó jel volt, hogy vártam a versenyt, nem egyszerűen csak túl akartam lenni rajta. Rióért német, lett, török és svéd lány volt az ellenfelem. Közülünk a török talán a legjobb, de a versenyeket nem bírta végig, hamar összeomlott.”

Cholnoky az első két futamon jól teljesített, a következő kettőn kicsit gyengébben, de így is majdnem a mezőny első felébe, az Arany Csoportba került. Ha oda bejut, és az ellenfelei az Ezüst Csoportban folytatják, már meg is van a kvótája. De még küzdenie kellett, hiába volt ugyanannyi pontja, mint egy másik versenyzőnek, őt nem sorolták az Arany Csoportba. Cholnoky azt mondta, hogy fura volt a döntés, de így lett fair. A verseny előtt ő és a német szörfös eleve kérvény nyújtottak be, hogy a kvótaesélyesek mind a tíz futamon mehessenek egymás ellen.

Cholnoky a negyedik napra 18 pontosra növelte az előnyét, így Baumann kétségbeesésében egyre agresszívebben kezdett versenyezni, próbálta ütközésre kényszeríteni a magyar versenyzőt, hátha egy óvás után kiveszik a futamból. „Az utolsó napon egyre távolabb próbáltam tőle szörfözni, hogy esélyt se adjak neki, de azért szemmel tartottam.”

Baumann minden megpróbált, az óvását elutasítottak, erre még egy sportszerűtlenségi indítványt is beadott. Ekkor megpróbáltam vele beszélni, hogy miért nem hagy minket ünnepelni,

mindenki tudja, hogy mi a helyzet, miért várnánk órákat a döntésre, miért nem vonja vissza a beadványát. Ezután a zsűrinek azt állította, hogy megfenyegettem és megzsaroltam” – mondta a szövetségi kapitány.

Végül a zsűri Cholnokyéknak adott igazat, még a Baumann által hívott tanúk is őket igazolták, de így is éjfél volt, mire elkezdhettek örülni a kvótának. „Igazából kellett pár nap, mire felszabadultan ünnepelhettem. Még volt üzenetváltásom a svéd lánnyal, szerettem volna látni rajta, hogy túltette magát a történteken.”

Most már készülhetnek Rióra, ahol úgy tűnik, nem lesznek igazán jó feltételek, szennyezett vízben tarthatják a szörfversenyeket.

„Már most sorban állunk az oltásokért, nagy az esélye a gyomor- és a sebfertőzésnek, azt is javasoltam a MOB-nak, hogy vigyünk ki itthonról ballonokban vizet, hogy ezzel is csökkentsük a betegségek esélyét” – mondta Utassy.

Tenger nélkül is lehet jó szörfössé válni

Júniusban Rióban is fognak tesztelni, de addig még rengeteg edzésük és versenyük lesz, Franciaországban, Hollandiában, Horvátországban és a Garda-tavon készülnek az olimpiára.

Az olimpián 26 nő induló lesz a szörfösök között, Cholnoky az eddigi legjobb magyar eredményt - 18. - szeretné megjavítani. Magyarország még nem törhet a csúcsra, de az egyik legerősebb olyan ország, amelynek nincs tengere. Ez is azt mutatja, hogy érdemes belevágni itthon is olyan sportágakba, amelyek nem számítanak tradicionálisnak, alázattal elérhető a siker. Ahogy Utassy elmondta, itthon egyelőre pár száz fős a versenyzői bázis, de így is a világranglista 30. helye körül tudnak végezni magyar szörfösök, akik kitartásukkal és sportágszeretetükkel sok mindent ellensúlyozni tudnak. Vannak tehetségek az utánpótlásban is, az ifi Geiger Richárd hetedik helyet szerzett a vb-n.

A sportágunk fellendülőben van, remek hely Magyarország nyáron a szörfözésre, évről évre profibb a felkészülésünk és jobbak a lehetőségeink

– mondta Cholnoky

„Mindent megkaptunk a MOB-tól és a szövetségtől az elmúlt két évben, de lehetne tízszer ennyiből is készülni, ha az arányokat nézzük, a szörfös kvóták elég olcsók voltak a magyar népnek, össze sem hasonlítható a költségvetésünk a nagy országokéval. Kína például száz komplett, darabjaként 6000 euróba kerülő felszerelést tud tesztelni, míg mi csak egyet. Az is elég sajátos, hogy olyan szövetség vagyunk, amelynek hazai vízi sporttelepe sincs” – mondta Utassy, aki arról is beszélt, hogy a szakmai fejlődés látható, már elismert lengyel és holland edzőkkel is együtt dolgoznak. Gádorfalvi és Cholnoky egyesülete, a Magyar Szörf Akadémia pedig profi körülményeket teremtve próbál utánpótlást nevelni. Ki tudja, hamarosan talán onnan kerül ki a következő olimpikon.