Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Bemutatták a tokiói olimpia logóját

2016.04.25. 13:09

Az indigókék színű téglalap alakzatokból kört formázó logó az 1603 és 1868 közötti Edo-kor hagyományait eleveníti fel. A paralimpia emblémája hasonló, de abban a kör alakzat nem teljes, írta az MTI.

A szervezők közleménye szerint a logók a "kulturális és nemzetiségi különbségeket, illetve az egységet a sokféleségben egyaránt szimbolizálják".

"Hosszú időbe telt, mire létrehoztam, de úgy tekintek rá, mint a saját gyermekemre" - nyilatkozta a tokiói művész, Tokoro Asao. "Nem vagyok sportoló, de fiatal korom óta szeretem az olimpiát, és ez az érzés áthatotta a tervezőmunkámat is."

"Mától ezek az emblémák az olimpiai és a paralimpiai játékok arcaként szolgálnak. Nagyon remélem, hogy a jelképek népszerűek lesznek" - mondta Mijata Rjohei, az illetékes bizottság vezetője.

A nyilvános pályázatra több mint 14 500 ötlet érkezett.

A 2020-as nyári játékok eredeti emblémáját vissza kellett vonni, mert tervezőjét, Szano Kendzsirót plágiummal vádolta meg a belga Olivier Debie, aki a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz fordult panasszal. Debie szerint Szano azt az emblémát használta műve alapjául, amelyet ő készített a liége-i színháznak. A két logó gyakorlatilag csak színvilágában tért el egymástól, mindkettő legfőbb eleme egy nagy T betű volt, amelynek kialakítása teljesen azonos.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?