Gál
10 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Bemutatták a tokiói olimpia logóját

2016.04.25. 13:09

Az indigókék színű téglalap alakzatokból kört formázó logó az 1603 és 1868 közötti Edo-kor hagyományait eleveníti fel. A paralimpia emblémája hasonló, de abban a kör alakzat nem teljes, írta az MTI.

A szervezők közleménye szerint a logók a "kulturális és nemzetiségi különbségeket, illetve az egységet a sokféleségben egyaránt szimbolizálják".

"Hosszú időbe telt, mire létrehoztam, de úgy tekintek rá, mint a saját gyermekemre" - nyilatkozta a tokiói művész, Tokoro Asao. "Nem vagyok sportoló, de fiatal korom óta szeretem az olimpiát, és ez az érzés áthatotta a tervezőmunkámat is."

"Mától ezek az emblémák az olimpiai és a paralimpiai játékok arcaként szolgálnak. Nagyon remélem, hogy a jelképek népszerűek lesznek" - mondta Mijata Rjohei, az illetékes bizottság vezetője.

A nyilvános pályázatra több mint 14 500 ötlet érkezett.

A 2020-as nyári játékok eredeti emblémáját vissza kellett vonni, mert tervezőjét, Szano Kendzsirót plágiummal vádolta meg a belga Olivier Debie, aki a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz fordult panasszal. Debie szerint Szano azt az emblémát használta műve alapjául, amelyet ő készített a liége-i színháznak. A két logó gyakorlatilag csak színvilágában tért el egymástól, mindkettő legfőbb eleme egy nagy T betű volt, amelynek kialakítása teljesen azonos.