A 41 éves Európa-bajnok az utolsó pillanatban megcélozza az olimpiát

2016.04.28. 18:45

Elképzelhető, hogy a 41 éves Deák Bárdos Mihály száll harcba a kötöttfogás 130 kilogrammos kategóriájának olimpiai kvótájáért a birkózók jövő heti, utolsó kvalifikációs versenyén.

A válogatott első embere, Lám Bálint könyöke súlyosan megsérült múlt pénteken Ulánbátorban, az előző kvalifikációs versenyen. Emiatt biztosan nem vehet részt azon az isztambuli versenyen, ahol az utolsó kvótákat kiosztják.

A junior világbajnok helyettesítése nem egyszerű feladat, és Sike András szakágvezetőben azért vetődött fel az ötszörös vb-ezüstérmes klasszis szerepeltetése, mert a márciusi Eb-n kipróbált Majoros Ármin Mózes egyrészt még vékony a 130 kilósok között, ráadásul civil munkája miatt nehezen tud részt venni a közös felkészülésben.

"Formában tartottam magam, súlyzóztam, futottam, amikor tudtam, birkóztam" - nyilatkozta a jelenleg Tatán készülő Deák Bárdos, aki a szövetség elnökségének tagja, főállásban pedig a Miskolci Városi Sportiskola szakmai vezetője.

„Tavaly még szerepeltem a Bundesligában, csak 1-0-ra kaptam ki a kétszeres világbajnok észt Nabitól, decemberben pedig Colorado Springsben segítettem az amerikai olimpikon, Robby Smith felkészülését. A súlyomat sem engedtem el, tudom hozni a 130 kilót" - mondta.

A négy olimpián szereplő (2000, 2004, 2008, 2012) birkózó már kiváltotta a licencét a nemzetközi szövetségnél (UWW), és jelezte a Magyar Antidopping Csoportnak (MACS), hol található meg, ha ellenőriznék. Mivel sosem jelentette be a visszavonulását, így nem kell fél évet várnia a visszatéréssel, elvi akadálya nincs bevetésének.

Sike András ugyanakkor egyelőre még óvatosan fogalmazott Deák Bárdos indításáról.

"Misiről olyan információkat kaptam, hogy edzésben van, az ősszel még bundesligázott, és méretben igazából ő veheti fel a versenyt a riválisokkal. Természetesen meg kell néznem személyesen is, hogy áll a lábán, és legkésőbb jövő hétfőig dönteni kell a szerepléséről" - közölte.