Árpád
-2 °C
4 °C

Sarapova túltolta a szívgyógyszert

2016.04.29. 15:38

A január 1-jével doppinglistássá váló meldoniummal alig három hónap alatt több mint kétszáz, többségében orosz sportoló bukott meg. Ez a nagy szám is jelezte, hogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) nem volt elég körültekintő, amikor listássá tette az eredetileg szívgyógyszerként használt meldoniumot. A WADA visszakozott is, részleges amnesztiát hirdetett. Úgy néz ki, hogy a teniszező Marija Sarapova így sem menekülhet meg.

A meldonium neve Sarapova lebukásával várt ismertté. Az orosz teniszező azzal védekezett, hogy évek óta szedi örökletes betegségek miatt a meldoniumot tartalmazó Mildronatot, és nem értesült arról időben, hogy doppinglistára került a gyógyszer.

Rajta kívül más megbukott sportolók is ez mondták, de olyanok is akadtak, akik állították, időben leálltak vele. A WADA ezután kapta a kritikákat: úgy osztja az eltiltásokat, hogy nem is tudja, mennyi idő alatt ürül ki a szervezetből a meldonium.

Nagyjából ezt ismerte be a doppingellenes ügynökség, amikor kihirdette, azokat nem tiltja el, akik március 1-je előtt buktak meg és csak kis mennyiségű, egy mikrogrammál nem több meldoniumot tartalmazott a mintájuk.

Sarapova csak az első feltételt teljesítette, a másodikat nem. Erre az orosz sportminiszter, Vitalij Mutko tett utalást.

„Mása (Sarapova) ügye jóval bonyolultabb, a meldoniumkoncentráció a norma felett volt a vérében.  Mása évekig szedte orvosa tanácsára. Nem fogom most kijelenteni, hogy elkerülheti-e a büntetést vagy sem. Mi csak azt akarjuk, hogy térjen vissza a sportba."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?