Sarapova túltolta a szívgyógyszert

2016.04.29. 15:38

A január 1-jével doppinglistássá váló meldoniummal alig három hónap alatt több mint kétszáz, többségében orosz sportoló bukott meg. Ez a nagy szám is jelezte, hogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) nem volt elég körültekintő, amikor listássá tette az eredetileg szívgyógyszerként használt meldoniumot. A WADA visszakozott is, részleges amnesztiát hirdetett. Úgy néz ki, hogy a teniszező Marija Sarapova így sem menekülhet meg.

A meldonium neve Sarapova lebukásával várt ismertté. Az orosz teniszező azzal védekezett, hogy évek óta szedi örökletes betegségek miatt a meldoniumot tartalmazó Mildronatot, és nem értesült arról időben, hogy doppinglistára került a gyógyszer.

Rajta kívül más megbukott sportolók is ez mondták, de olyanok is akadtak, akik állították, időben leálltak vele. A WADA ezután kapta a kritikákat: úgy osztja az eltiltásokat, hogy nem is tudja, mennyi idő alatt ürül ki a szervezetből a meldonium.

Nagyjából ezt ismerte be a doppingellenes ügynökség, amikor kihirdette, azokat nem tiltja el, akik március 1-je előtt buktak meg és csak kis mennyiségű, egy mikrogrammál nem több meldoniumot tartalmazott a mintájuk.

Sarapova csak az első feltételt teljesítette, a másodikat nem. Erre az orosz sportminiszter, Vitalij Mutko tett utalást.

„Mása (Sarapova) ügye jóval bonyolultabb, a meldoniumkoncentráció a norma felett volt a vérében.  Mása évekig szedte orvosa tanácsára. Nem fogom most kijelenteni, hogy elkerülheti-e a büntetést vagy sem. Mi csak azt akarjuk, hogy térjen vissza a sportba."