Árpád
-2 °C
4 °C

Az olimpiai évében sem kap ennyi pénzt a sport, mint 2017-ben fog

2016.05.04. 09:18

A kormány 2017-ben 90 milliárd forint társaságiadó-bevételről (tao) mond le, így a 400 milliárdot is meghaladhatja a sportszervezeteknek a tao-rendszeren keresztül kifizetett közvetett állami támogatás összege. A jövő évi költségvetés 223 milliárdot irányoz elő a sport finanszírozására, szemben az öt évvel ezelőtti 67 milliárddal – írta összefoglaló cikkében a Népszabadság online kiadása.

A költségvetési tervezet szerint 81,9 és 91,9 milliárd forint közötti taoösszeget vár a kormány, szemben az idei 64-69 milliárddal. Ez a nagy növekedés abból is várható, hogy a kormány a budapesti olimpiai pályázat költségeinek nagy részét is a cégek hozzájárulásából fedezné.

Ennek a közel 90 milliárdnak érzékeltetésére: a kis- és közepes vállalkozások legfeljebb 3,8 milliárd forintra, míg a filmgyártás is maximum 8,5 milliárdra tarthat igényt ebből a forrásból; az előadó-művészetre 25 milliárd juthat.

Az is biztos, hogy a 2017-re előirányzott 90 milliárddal az összköltség meghaladja 400 milliárdot, és akár a 440 milliárdot is elérheti. Az év elején 286,2 milliárdot használt fel az öt látványsport (labdarúgás, jégkorong, kézilabda, kosárlabda, vízilabda), amelynek a fele a labdarúgásba vándorolt.

A lap szerint azzal, hogy mind többen és mind több pénzt használnak fel ezzel a programmal, egyre kevésbé átlátható – és fenntartható – a hazai sportfinanszírozás. A korrupciós kockázatok óriásiak.

Így például nem derült ki, hogy a felcsúti futballrészleget patronáló cégek hogyan szerepelnek a közbeszerzéseken, és az is titok, hogy hogyan tud százmilliós beruházásokat végrehajtani a Seszták Miklós fejlesztési minisztert a patrónusai között tudó NB II.-es Kisvárda és a Tállai András államtitkárhoz kötődő, szintén másodosztályú Mezőkövesd.

A Legnagyobb sportkiadási tételek (millió forintban)

  • Nemzeti Olimpiai Központ beruházása 35 888,5
  • Hungaroring Sport Zrt. támogatása 13 151,9
  • Sportági fejlesztési koncepciók megvalósítása 11 779,4
  • 2017. évi vizes világbajnokság lebonyolítása 10 000
  • 2017-es vizes vb létesítményei 8 960
  • Kiemelt sportágak létesítményfejlesztései 8 020,6
  • Szombathelyi stadion fejlesztése 5 600
  • Diósgyőri stadion fejlesztése 3 769
  • Kiemelt egyesületek létesítményeinek fenntartása 3 388,6

Forrás: A 2017-es Költségvetési javaslat

Jövőre sem áll le stadionépítési projekt, amelyben kiemelkedő lesz a szombathelyi stadion, valamint az új Puskás Ferenc Stadion építése. Jelentős lesz a kézilabda infrastruktúrájának fejlesztése, sportcsarnokok, akadémiák épülnek Veszprémben, Szegeden, Vácon és a fővárosban is.

11,8 milliárdot különítenek el 16 kiemelt sportág fejlesztésére, ebből 3,5-öt kapnak az úszók. A szakszövetségek akadémiáira 3,9 milliárd jut. A szabadidő- és a diáksportra viszont együttesen is kevesebbet fordítanak jövőre, mint egymilliárd forint. A 2017-es vizes világbajnokság megrendezését 10 milliárddal támogatja a kormány, de a létesítmények fejlesztésére is 12-öt irányzott elő, míg a Hungaroring Sport Zrt. 13 milliárdot kap.

Az is egy beszédes számadat, hogy összesen 22 milliárd forinttal többet kap a sport, mint amikor kiemelt, azaz olimpiai év van.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?