Az apja kiment a vécére, ő meg világsztár lett

000 A59CE
2016.05.08. 21:11

Ha az apja nem megy ki a vécére játék közben, akkor talán sosem jönnek rá, milyen tehetséges snookeres a most 29 éves Ting Csün-huj. Helyette kellett beugrania, ezzel kezdődött az akkor 8 éves kínai játékos karrierje. Tizenegy rangos tornát már nyert, és most közel volt a világbajnoki címhez is, végül nagy csatában kikapott Mark Selbytől.

Ha a kínaiak belekezdenek valamelyik sportba, akkor abban előbb-utóbb a világ legjobbjai közé is kerülnek, lassan a snookerben sem lesz már érdemes hagyományos angolszász dominanciáról beszélni. Hongkongi és kínai játékosok is jó eséllyel pályáznak a tornagyőzelmekre.

A legnagyobb név most Ting Csün-huj (Ding Junhui), és meseszerűbben nem is kezdődhetett volna a karrierje. Nyolcévesen apjával látogatott el egy helyi versenyre.

Apjának azonban az egyik meccse közben ki kellett mennie a vécére. A fia kézbe vette a dákót, és mire visszatért, a gyerek már meg is nyerte a meccset.

Apja ekkor kezdett el komolyabban foglalkozni vele, majd egy év múlva mindenét feltette arra, hogy a fia nagy játékossá váljon. Eladták házukat és élelmiszerboltjukat, hogy fedezni tudják Ting taníttatását a válogatott edzőközpontjában. A fiú 11 éves korától napi nyolc órát gyakorolt, igazi profivá vált, az iskolát is elhagyta. Nemzetközi versenyeken 15 éves kora óta indult, és sorra húzta be a tornákat, Ázsia-bajnok lett, majd az U23-as világbajnokságon minden idők legfiatalabb győztese lett.

2004-ben a felnőttek között is bemutatkozhatott a londoni Mastersen, és ugyan akkor még nem jutott messzire, de Joe Perryvel és Stephen Lee-vel vívott meccsei alapján több szakkommentátor már benne látta a jövő világbajnokát.

Egy évvel később, 18 évesen megnyerte első nagy tornáját, a China Open döntőjében 9-5-re verte Stephen Hendryt. Ezzel a nézőcsúcsot is megdöntötte, 110 millióan követték a meccset, és jól megágyaztak a kínai snookerőrületnek. Ma már több játékos van Kínában, állítólag 50 millió, mint a világ többi részén összesen. Csak Pekingben 300 snookerklub van. A kínai közösségi oldalon, a Weibón Tingnek is úgy ötmillió követője van.

Ting Csün-hujnak volt egy-két rosszabb éve, de 2009 óta újra folyamatosan az elitben van, rendszeresen döntőzik a nagyobb tornákon, 2014-ben a világranglista második helyén is állt, majd egy darabig vezetett is. Idén elég hektikus a teljesítménye, minden szurkolóját megrémítette, hogy a márciusi China Openen már a selejtezőt sem élte túl. Vannak olyan vélemények, hogy éppen ezért nem voltak nagy terhek rajta a vb-n, felszabadultan játszhatott.

A vb-döntője óriási érdeklődést váltott ki: „Otthon ezért megfognak őrülni. Körülbelül 100 millióan néznek majd, és valószínűleg ezzel alá is becsülöm számot" – mondta az utolsó session előtt az Eurosportnak.

A kínai snookeres tett is azért, hogy ennyién nézzék. 

Ő lett az első ázsiai, aki döntözhetett a Crucible-ben, és az elődöntőben egy világbajnoki rekordot is feállított.

Az Alan McManus elleni meccsen hét darab százas breaket csinált, a korábbi hatos csúcsot is csak ketten érték el, Joe Davis 1946-ben és Selby 2011-ben.

A döntő nem indult jól a kínainak, nagyon idegesen játszott, Selby 6-0-ra elhúzott. A második sessionban már összeszedte magát, 8-7-re feljött, de az angol behúzta az utolsó két frame-t, és 10-7-es vezetéssel kezdődött a második nap. Ting megint jól kezdett, 10-11-re módosította az állást, de Selby koncentrált maradt, 14-11 után végül 18-14-re nyert, alig egy perccel azután, hogy városi csapata, a Leicester a Premier League bajnoka lett.

Ting a vereséggel is nagyot alakított, jelezte, hogy hamarosan átalakulhat a snooker. A világszövetség egyik vezetője, Barry Hern szerint hamarosan eljöhet az a nap, amikor a világ legjobb 16 játékosa közül 8 kínai lesz.  Jelenleg egy sincs, rossz szezonja miatt Ting is csak a 17., de még hatan ott vannak a legjobb 64-ben.

Kína nem sajnálja a pénzt, az állam önti a snookerba, két nagy versenyük van, a China Open és a Shanghai Master, ahol a világ legjobbjaival küzdhetnek meg, és még abban is hisznek, hogy egyszer világbajnokságot rendeznek. Ezért centiről centire lemásolták a vb-k hagyományos helyszínét, a sheffieldi Crucible-t.

A világszövetség is felismerte, hogy terjeszkednie kell Ázsiában, mert óriási a felvevőpiac. Ez is előreviheti a kínai snookert, de az igazi nagy robbanás akkor következik be, ha Ting meg is nyeri a világbajnokságot a következő években.