Aki jobban stresszeli a másikat, az nyer

DSC 3341
2016.05.16. 19:01
A darts berobbant, ma már a helyszínen tízezrek tombolnak végig egy-egy nagyobb versenyt, és a legjobbak között óriási pénzdíjakat osztanak ki. A sportág itthon is felfutóban van, de magyar versenyző még nincs a legjobbak között. Székely Penge Pál öt év alatt el akar jutni arra a szintre, hogy a darts legfontosabb versenyén, a PDC-világbajnokságon induljon. Az első lépést már megtette, profi lesz, és egy ismert dartsos cég is mellé állt.

A kocsmákból a fogadóirodákig

A darts kocsmasportként kezdte, de már régen nem arról szól, hogy sörtől kába férfiak dobálnak összevissza, hanem nagyon komoly és tévéképes sportról beszélünk. Nem lenne meglepő, ha belátható időn belül az olimpián is megjelenne.

Magyarországon a kilencvenes évek elején kezdett belendülni a dartsélet, de nem tudatos sportágfejlesztésről volt szó. A kocsmárosok kezdték egyre-másra telepíteni a dartsgépeket, amelyek szép bevételeket hoztak. A műanyag táblás és nyilas játékot, az úgynevezett szoft dartsot sokan kipróbálták és sokan versenyszerűen is űzni kezdték. Ekkoriban hihetetlen tömegek dobálták a nyilakat, Balatonfüreden volt olyan országos bajnokság is, amely három napig tartott, pedig 30 majd 60 gépet is beállítottak.

Székely Pál névjegye

43 éves

klubja: Soul Darts Club

informatikus, projektmenedzser, a Darts Matek oktatási program kitalálója

kilencszeres magyar bajnok, a legjobb százban is szerepelt már a világranglistán, legnagyobb skalpja Gary Thompson, a brit világranglista-6. volt, amikor Székely 4-2-re legyőzte a Czech Openen

Székely nem a kocsmában, hanem 19 évvel ezelőtt egyből klubban kezdett játszani. Az öccsétől kapott egy dartskészletet, amelyben egy cetlin ott volt a szombathelyi klub címe is. Az NB II.-es Szombathelyi Spartacusban sajátította el az alapokat, de nem volt egyszerű fejlődnie, mert Nyugat-Magyarországon még nem sok klub működött, így nehéz volt ellenfeleket találni.

Kilenc éve úgy döntött, hogy jön Budapestre, és az NB I.-ben játszani. Két klubban is megfordult, összesen kilenc országos bajnoki címet gyűjtött be. Most megpróbálhat szintet lépni.

Ma már nem a szoft, hanem a steel (acélhegyű nyilakkal dobnak préselt táblákba) a népszerűbb, amihez leginkább az élő tévéközvetítések járultak hozzá, de Székely szerint az is biztosítja a szponzorok és a pénz jelenlétét, hogy a darts szinte kivétel nélkül, mindegyik fogadóiroda kínálatában ott van. Hogy miért? „Nem nagyon hiszik el, de itt nincs olyan, hogy szerencsés dobás, csak jó és rontott létezik,

ami a dobóvonalnál egy milliméteres tévedés, az a táblánál már két centit jelent. Nincs esély a csalásra, mert ha szándékosan rosszul játszol, akkor még látványosabbak az eltérések.

A játékszabályok szerint is mindent meg kell tenned a győzelemért, a PDC-nél akár 60 ezer fontos is lehet a büntetés, ha ezt megszeged. A fogadóirodák azért is szeretik a dartsot, mert megjósolhatatlan, mindig az adott pillanat, a mentális állapot dönt.”

Aki jobban stresszeli a másikat, az nyer

Székely célja az, hogy öt éven belül a PDC-vb-n, színpadi meccsen szerepeljen. Ehhez hosszú az út, de megvalósíthatónak tartja a tervét. „Egy talpsérülés után szinte nulláról kellett kezdenem, de tavaly tavaszra összeállt minden, azóta olyan formában vagyok, mint soha korábban. Az edzéseken olyan magabiztosságot szereztem, hogy bármit eltalálok, amit kinézek. Egy dartsos tudását a körátlag határozza meg, nem a kupáinak száma. Én 80 feletti átlaggal rendelkezem, de olykor 90 fölé is megyek. Egy 90-essel már elég nagy nyomást tudsz gyakorolni az ellenfélre, és BDO-világbajnokságot már 93-as átlaggal is nyertek.”

Azért a számok sem mindent árulnak el, ezzel Székely is tisztában van, ő sem biztos abban, hogy nemzetközi tornákon is tudná mindig hozni az átlagát. Egy-egy ilyen versenyen végig nagy a nyomás és feszültség, nincs könnyű meccs, és ahogy korábban is említettük, a mentális állapot dönt arról, ki nyer.

„Az első leckét már meg is tanultam, egy bukaresti versenyre nyolc órát autóztam és messze is laktam a versenyhelyszíntől, ezek el is vittek mentálisan. Ki kell tapasztalnom, hogyan utazzak, mit egyek és igyak, mennyivel előbb érkezzem, hol lakjam, hogy mindig a legjobb formában legyek.”

Székely fejlődéséhez most az kell, hogy minél több külföldi versenyen vegyen részt. A PDC világbajnokságra jó világranglistás vagy regionális ranglistás helyről mehet ki, de szűk a keresztmetszet, összesen 64 fős a mezőny. Ide körülbelül öt év múlva érhet el.

Addig évente 20-22 versenyen kellene pontot szereznie. Kell is a versenyrutin, mert az igazán nagyok, mint Phil Taylor vagy Raymond van Barneveld évi több mint 40 tornán vesznek részt.

Hat órán keresztül dobálni a nyilakat

A magyar dartsos igazi profi lesz. Eddig napi két órát töltött a tábla előtt, de hamarosan mindennap hat-nyolc órát edzhet. A hátteret két sportmenedzser, dr. Elbert Gábor és dr. Bajáky Tamás fogja neki biztosítani. Eredetileg nem azért kerültek kapcsolatba Székellyel, hogy segítsék, de a versenyző által az iskolákba vitt dartsmatek sikere meggyőzte őket, hogy érdemes egy itthon sikersportágnak egyáltalán nem nevezhető dologba belevágni.

Hosszú távon, öt éven át támogatni egy kiemelkedő nemzetközi eredmények nélküli sportolót? Erre nem sokan feleltek volna igennel.

Magyarországon is robbanás előtt van a darts, az látszik, hogy sportág üzleti alapon is működhet, akár nálunk is. Látjuk az esélyt arra is, hogy magyarok szerepeljenek a világ minden részén közvetített tornákon. Ha Székely Pál eleget szerepel a médiában, az a sportágnak újabb lökést adhat, míg a versenyzőnk hazai szponzorokat is bevonzhat, és a dartsban amúgy is jelen lévő nemzetközi cégek beállhatnak mögé” – foglalta össze Elbert, miért látja vállalhatónak a projektet.

A 16-szoros világbajnokkal egy csapatban

Egy nagy dartsos cég máris szerződést kötött Székellyel. A magyar játékos a 16-szoros világbajnok Phil Taylorral került egy csapatba, mindkettőjüket a Target szponzorálja. Székely az első kelet-európai, akivel leszerződtek. „Elitkörbe léptem be ezzel, négy éve Taylort horrorpénzekért szerezték meg, majd Dave Chisnall is hozzájuk került. Engem egyelőre csak termékekkel támogatnak, de a kapcsolat kísérlet mindkét félnek, a Target terjeszkedni is próbál a régióban” – mondta Székely.

A dartsos nem fél, hogy ne tudna megfelelni az elvárásoknak, még ha itthon ilyen kis sportágban még nem is volt példa ilyen szponzorációra és menedzsmentre.

„Az eredményeket ezek után nekem kell hozni, de nem irreális a célkitűzés, hogy öt év alatt eljussak a PDC-vb-re. Ha nem lenne hozzá önbizalmam, nem is csinálnám, szeretem a nehezen teljesíthető dolgokat. Tavaly is volt erre példa, amikor először lettem országos bajnok egyéniben. A szezon elején nem szerepeltem olyan jól a versenyeken, aztán győzelmi kényszert kellett tolnom magam előtt. Az utolsó fordulóra kiderült, hogy csak úgy lehetek magyar bajnok, ha megnyerem. Meg is csináltam. A dobásbiztonságot meg tudom szerezni az edzéseken, de meg kell tanulni színpadon is játszanom. A PDC-versenyek hőfoka más, sokakat megbénít, nehezebb is lenne szintet ugrani, ha egyből azt céloznám meg. Ezért van szükségem először BDO- és European Tour kvalifikációs versenyekre.”

Székely új életet is kezdhet, profiként le kell építenie szinte minden más tevékenységét, csak a dartsmatekot viszi tovább, az úgyis a sportjához tartozik.

Elbert elmondta, Székely támogatása nem igényel óriási összegeket, egy átlagos NB I.-es futballista évi fizetésének kétharmadából kijön az éves költségvetése. A PDC-vébén induló versenyzők nemcsak a tábla mellett nagy figurák, a sportmenedzser szerint az eredményesség és az eladható imázs együtt jár, és ez Székelynél is így lesz.

Ez pár éven belül kiderül, ha jól dobálja a nyilakat, akkor meccsenként 800-1000 fontot tehet majd zsebre, ha a tornák végéig kitart, akkor pedig 20-50 ezer fontot is összenyerhet.

Erre már senki nem mondhatja, hogy nem megtérülő befektetés.