Nagy László ellenfelével dobatott gólt, a dzsúdós sérült társát óvta

2016.06.09. 12:42

A Magyar Olimpiai Bizottság Fair Play Bizottsága idén is díjazta a sportszerű sportolókat. A szerdai gálán öt kategóriában tizennégy díjat osztottak ki. Többek között díjat kapott a kézilabdás Nagy László és a tollaslabdázó Sárosi Laura.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár azt emelte ki a díjátadón, hogy a fair play-díjjal az arra érdemes sportolókat, sportszakembereket emeljük a társadalom elé. „Ezek az emberek nem csak sporteredményekkel, hanem emberi magatartásukkal is kiemelkednek társaik közül.”   

 

Az elmúlt év egyik legszebb gesztusa az volt, amikor Nagy László, a veszprémi kézilabdacsapat kapitánya a bajnoki döntőben az ellenfél játékosának, Vadkerti Attilának adta oda a labdát az utolsó támadásnál, hogy a visszavonuló szegedi kézis góllal búcsúzhasson el a hazai közönségtől.  Nagy ezért a Fair Play-cselekedet kategóriában lett díjazott.

A gyorskorcsolyás Orosz Beáta edzésről tartott hazafelé, amikor a buszon észrevette, hogy egyik utastársa rosszul van. A buszról leszállva összecsuklott a beteg, Orosz a hátára vette, hogy bevigye a kórházba. Sokat kockáztatott, hetekkel korábban műtötték meg porckorongsérvvel. Nem emelhetett volna nagy súlyokat. A segítség után hetekig nem tudott edzeni, sem dolgozni, mert olyan fájdalmai voltak. Sportorvosi, masszőri és gerincspecialista segítségével kezdtek csökkenni a fájdalmai, és tudott kihagyás után újra edzeni. Orosz Beáta gyorskorcsolyázó 2016. január 24-én magyar bajnok lett, írja a Mob.hu.

Ráczkó Gitta az FTC úszója és Barcelona paralimpiai bajnoka, naponta segíti Engelhart Katalin szintén paralimpiai bajnok úszót. Katalin korábban bottal járt, hónapokkal ezelőtt azonban szilánkosra tört a sípcsontja, melynek következtében teljes mértékben kerekesszékbe kényszerült. Gitta szintén kerekes székes (központi idegrendszeri betegsége van), de ő kisebb távokat meg tud tenni gyalogosan. Gitta mindennap segít Katalinnak az átöltözésben, az uszodába eljutásban, ahol a lépcsőkön is átsegíti a medencéig vezető úton. Katalin Gitta segítsége nélkül nem tudott volna kijutni a 2015. évi paraúszó világbajnokságra. 

Csoknyai László az olimpiai kvalifikációs tornán három ellenfelét is legyőzte, majd a harmadik helyen végzett. A bronzmeccsen a brit Max Stewart volt az ellenfele, aki egy akció után szerencsétlenül ért talajt és bár többször próbálkozott visszatérni, nem tudta folytatni a versenyt. Csoknyai ekkor karjaiba vette és levitte a szenvedő Stewartot a szőnyegről. A magyar versenyző a búcsúmeghajlásról sem feledkezett el.  

A tollaslabdázó Sárosi Laura különdíjat kapott cselekedetéért. A játékos az olimpiai kvótáért küzdve segítette ki ellenfelét cipőjével, akinek enélkül fel kellett volna adni a meccset. A német Katrin Schnaase azonban így tovább tudott játszani, majd le is győzte Sárosit.

További díjazottak:

A sport szolgálatában kategória

Trófea, Nádas Pál önkéntes kutató, a Magyar Paralimpiai Bizottság Hagyományőrző Bizottságának elnöke

Diploma, Bartalos Béla sokszoros válogatott kézilabdakapus

Életműdíj

Trófea, Fábián László olimpiai bajnok kajakozó, edző

A fair play eszméjének népszerűsítése

Trófea, Malonyai Péter, újságíró

Diploma, Rácz Katalin, a Szlovák Olimpiai Akadémia elnökségének tagja

Diploma, magyar és lengyel jégkorong-válogatott szurkolótábora

Fair play a művészetben

Trófea, Kocsis Zoltán zongoraművész

Fair play különdíj

Oklevél, MDC zenekar Fair Play című dala

Oklevél, Horváth László, 15 évesen a Himnuszt énekelte a jégkorong mérkőzésen