Pistorius műlábak nélkül állt a tárgyalóteremben

2016.06.16. 12:49

Oscar Pistorius csonkjain járt körbe szerdán a pretoriai bíróság tárgyalótermében, hogy bebizonyítsa, mennyire sérülékeny műlábak nélkül. Védőjével így akarják elérni, hogy megússza a 15 éves börtönbüntetést amit barátnője, Reeve Steenkamp megöléséért szabhatnak ki rá.

Pistorius folyamatosan azzal védekezett, hogy véletlenül lőtte le Steenkampot 2013. február 14-én, azt hitte, hogy az éjszaka betörtek a házába, a behatolót akarta lelőni.

A védelem korábban is hangsúlyozta, hogy Pistorius műlábai nélkül védtelennek érzi magát, nem képes abban az állapotban racionális döntéseket hozni.  Három napja, Jonathan Scholtz pszichológus adott szakvéleményt a futóról. Szerint Pistorius szorong és súlyos depressziója van, ezért képtelen vallomást tenni.

A szerdai tárgyaláson is szótlanul csatolta le műlábait, majd könnyeit törölgetve állt a kamerák előtt.

Az ügyész, Gerrie Nel kérésére nyilvánosan bemutatták azokat a fotókat, amelyeken látszanak Steenkamp sérülései. A nőt a csípőjén, a fején és a könyökénél is eltalálták Pistorius lövései. A bíróságon bemutatott képeket később a sajtó is megkapta Steenkamp apjának kérésére.

Pistoriust korábban már elítélték, öt évet kapott emberölésért. Ebből egy évet leült, majd házi őrizetet kapott. Tavaly új pert indítottak, amelyben már gyilkosság a vád. Ha bűnösnek találják, legalább 15 év börtönt kap.  Ügyében július 6-én hirdetnek ítéletet.