Pistoriusnak 15 év börtön nézett ki, csak hatot kapott

2016-06-15T151943Z 1815796718 S1AETKBKYPAA RTRMADP 3 SAFRICA-PIS
2016.07.06. 10:37

Újra ítéletet hirdettek Oscar Pistorius ügyében. A barátnőjét lelövő futó az enyhítő körülményeket figyelembe véve hat évet kapott szándékos emberölésért. A szándékos emberölés minimum büntetési tétele egyébként 15 év Dél-Afrikában.

Pistorius 2013. február 13-án otthonában lőtte le barátnőjét, Reeve Steenkampot. A futó azt állította, hogy betörőnek vélte, azért lőtt rá többször is.

A hosszas bírósági tárgyalás után gondatlanságból elkövetett emberölésért ötéves börtönbüntetést kapott.

A dél-afrikai legfelsőbb bíróság azonban később hatályon kívül helyezte ezt az ítéletet az ügyészség fellebbezése után. Több hibát is találtak a korábbi eljárásban. 

A mai ítélethirdetésen Thokodzile Masipa bírónő elmondta, hogy a szándékos emberölésért legalább 15 év börtönbüntetés jár, ha csak nem találnak erős enyhítő körülményeket.

Masipa a súlyosbító körülményekkel kezdte: Pistorius halálos fegyvert használt, jó minőségű lőszerrel, négyszer lőtt, és tudta, hogy valaki van a fürdőszobában, nem vaktában lőtt. Enyhítő körülményként azt hozta fel, hogy Pistorius a műlábai nélkül nagyon védtelennek érezte, és elfogadta, hogy jogtalan behatolótól tartott. A bírónő szerint az is a futó mellett szólt, hogy azonnal hozzákezdett Steenkamp életének megmentéséhez a lövések után.

A bírónő úgy véli, hogy a futó valóban megbánta tettét, nem csak a jobb elbírálás miatt próbálta meg felvenni Steenkamp családjával a kapcsolatot. Masipa hangsúlyozta, az enyhítő körülmények nagyobb súlyúak, mint a súlyosbítók, ezért kapott viszonylag enyhe büntetést Pistorius.