Propagandafilmben mosdatják az orosz doppingolókat

2016.07.18. 10:34

Az orosz állami tulajdonú Match TV hétfőn este fogja bemutatni azt a 25 perces dokumentumfilmet, amelyben az olimpiától eltiltott orosz sportolókat mutatják be mint egy lejárató hadjárat áldozatait. Nem véletlen egybeesés, hogy pont akkor, amikor a Wada újabb dokumentumokat hoz nyilvánosságra az orosz sportolók doppingolásával kapcsolatban.

A Guardian újságírói előre megtekinthették a filmet. Négy történetről szól a film, négy olyan sportolóról, akiket a film készítő szerint a Wada gőzhengere gyűrt maga alá, és akik egy politikai háború áldozatai lettek. A film narrátora felteszi a kérdést, hogyan eshettek bele ebbe a csapdába.

A film bemutatásával egy időben a Wada is készül egy meglepetéssel. A szocsi téli olimpia vizsgálatainak eredményét teszi közzé, ahol az oroszok a legeredményesebb nemzetként végeztek.

A film megpróbálja felmenteni azokat a sportolókat, akik nem vehetnek részt a riói atlétika versenyen, így mesél Jekatyerina Poisztogováról, a londoni olimpia 800-as bronzérmeséről is. A női atléta könnyek között mesél például arról, hogy lejárató kampány folyik ellene, ami jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy tönkrement a magánélete, elvált a férjétől is. Poisztogovát novemberben örökre eltiltotta a nemzetköz antidopping szövetség.

Poisztogovát egy olyan felvétel alapján tiltották el, amelyben ő mesélt a tiltott szerek használatártól. A film készítői szerint ez a felvétel egyáltalán nem bizonyító erejű, ugyanis semmit nem lehet hallani a felvett beszélgetésből. Sőt a felvételt készítő német Hajo Seppelt manipulálással vádolják. A film aztán támadja az orosz doppinglabor volt vezetőjét is. Grigorij Rodcsenkov azt állította, hogy legalább 15 olyan sportoló doppingolt, aki érmet szerzett Szocsiban, a téli olimpiát.

A film bemutatja a súlyemelő Alekszej Lovcsev, az úszó Julija Jefimova, valamint a röplabdás Alekszandr Markin esetét is. A Match TV producere, Tina Kandelaki elmondta, a film készítőinek a célja, az volt, hogy bemutassák, nem szisztematikus doppingolás folyik az országban, hanem rendkívül vitatható helyzetben születnek súlyos, a sportolók karrierjét, magánéletét befolyásoló döntések.