Árpád
-2 °C
4 °C

Propagandafilmben mosdatják az orosz doppingolókat

2016.07.18. 10:34

Az orosz állami tulajdonú Match TV hétfőn este fogja bemutatni azt a 25 perces dokumentumfilmet, amelyben az olimpiától eltiltott orosz sportolókat mutatják be mint egy lejárató hadjárat áldozatait. Nem véletlen egybeesés, hogy pont akkor, amikor a Wada újabb dokumentumokat hoz nyilvánosságra az orosz sportolók doppingolásával kapcsolatban.

A Guardian újságírói előre megtekinthették a filmet. Négy történetről szól a film, négy olyan sportolóról, akiket a film készítő szerint a Wada gőzhengere gyűrt maga alá, és akik egy politikai háború áldozatai lettek. A film narrátora felteszi a kérdést, hogyan eshettek bele ebbe a csapdába.

A film bemutatásával egy időben a Wada is készül egy meglepetéssel. A szocsi téli olimpia vizsgálatainak eredményét teszi közzé, ahol az oroszok a legeredményesebb nemzetként végeztek.

A film megpróbálja felmenteni azokat a sportolókat, akik nem vehetnek részt a riói atlétika versenyen, így mesél Jekatyerina Poisztogováról, a londoni olimpia 800-as bronzérmeséről is. A női atléta könnyek között mesél például arról, hogy lejárató kampány folyik ellene, ami jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy tönkrement a magánélete, elvált a férjétől is. Poisztogovát novemberben örökre eltiltotta a nemzetköz antidopping szövetség.

Poisztogovát egy olyan felvétel alapján tiltották el, amelyben ő mesélt a tiltott szerek használatártól. A film készítői szerint ez a felvétel egyáltalán nem bizonyító erejű, ugyanis semmit nem lehet hallani a felvett beszélgetésből. Sőt a felvételt készítő német Hajo Seppelt manipulálással vádolják. A film aztán támadja az orosz doppinglabor volt vezetőjét is. Grigorij Rodcsenkov azt állította, hogy legalább 15 olyan sportoló doppingolt, aki érmet szerzett Szocsiban, a téli olimpiát.

A film bemutatja a súlyemelő Alekszej Lovcsev, az úszó Julija Jefimova, valamint a röplabdás Alekszandr Markin esetét is. A Match TV producere, Tina Kandelaki elmondta, a film készítőinek a célja, az volt, hogy bemutassák, nem szisztematikus doppingolás folyik az országban, hanem rendkívül vitatható helyzetben születnek súlyos, a sportolók karrierjét, magánéletét befolyásoló döntések.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?