Célegyenesbe fordult Fa Nándor felkészülése

2016.08.04. 19:26

A sikeres kvalifikáció után célegyenesbe fordult Fa Nándor felkészülése a világ legnehezebb földkerülő vitorlásversenyére, a novemberben induló Vendée Globe-ra.
A négyszeres földkerülő magyar sportoló csütörtökön Balatonfüreden vitorlázók és érdeklődők előtt tartott beszámolóján elmondta: július végén sikeres transzatlanti szólóvitorlázással ért partot a francia Les Sables-d'Olonne-ban a Spirit Of Hungary Imoca 60 lábas versenyhajóval. Ezzel kivívta az indulási jogot a november 6-án a francia városból induló Vendée Globe-ra, amely a legnehezebben teljesíthető egyszemélyes, kikötés nélküli földkerülő óceáni vitorlásverseny.

Fa Nándor felidézte: 2015 októberében a Transat Jacques Vabre kétszemélyes óceáni versenyen árbocot és vitorlát vesztett hajójával. A júliusi kvalifikációra már új árboccal, vitorlával és kötélzettel indult, s az volt a célja, hogy kitapasztalja a hajót. A 4000 mérföldes odautat is háromfős csapatával tette meg.

Az út során délen az Azori-szigetekig, északon pedig az 52-53. szélességi fokig hajózott, végig könnyű szélben. Mint mondta, 30 csomós volt a legnagyobb szél, de a Vendée-n 40 csomósra is számít. A kvalifikációt jelentő közel 3400 tengeri mérföldes Newport - Les Sables-d'Olonne utat végül 12 nap alatt teljesítette a magyar vitorlázó.

Fa Nándor versenytapasztalatai alapján azt mondta: eddigi legjobb hajója a Spirit of Hungary. Nem csak azért, mert modernebb a korábbiaknál, de a technikai fejlődés miatt máshogyan is viselkedik: sokkal kiszámíthatóbb, mint a többi hajó, amivel eddig vitorlázott.

Hozzátette: a felkészülési időszak végén visszamegy Franciaországba rövidebb tengeri utakon tesztelni a hajót.

"Kevesebb, mint száz nap van hátra a rajtig, lélekben, fizikailag és eszközökben is készen állok az indulásra" - jelentette ki a négyszeres földkerülő vitorlázó, aki 90 napon belül szeretné teljesíteni a távot.

A Vendée Globe vitorlásversenyt 1989 óta rendezik meg, előtte megállás nélkül senki sem kerülte meg egyedül a Földet. Azóta 1992-ben, 1996-ban, 2000-ben, 2004-ben, 2008-ban és 2012-ben rajtolt el a verseny mezőnye. Fa Nándor 1992-ben ötödikként ért célba, 1996-ban azonban technikai problémák miatt fel kellett adnia a versenyt. Az idei lesz a harmadik Vendée-indulása. (MTI)