Az oroszok szerint nem is ők, hanem a WADA semmisíttette meg a mintákat

2016.08.23. 20:44

Az orosz Nyomozó Bizottság  ki akarja hallgatni Craig Reediet, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) elnökét és a WADA számára jelentést készítő Richard McLaren független fővizsgálót az orosz doppingbotrány ügyében. Vlagyimir Markin, a hatóság szóvivője az MTI szerint azt mondta, a jogsegélykérelmeket az SZK el fogja küldeni az illetékes külföldi szerveknek.

Markin szerint a WADA nem mutatott be konkrét, az orosz sportolók doppinghasználatát alátámasztó bizonyítékokat, mi több az SZK ezzel kapcsolatos jogsegélykérelmére sem Kanadából, sem az Egyesült Államokból, sem Svájcból nem érkezett válasz.

Mint mondta, az SZK sajtójelentések alapján indított nyomozást az orosz atléták doppinghasználatának ügyében, de mindeddig egyetlen arra vonatkozó bizonyítékot sem talált, hogy orosz sporttisztségviselők részesei lettek volna tiltott szerek sportolók körében való terjesztésének.

Grigorij Rodcsenkov, a WADA egyik alegységeként működő Orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSADA) volt vezetője, a doppingbotrány egyik, az Egyesült Államokba menekült kirobbantója MArkin szerint csak a nemzetközi ügynökségnek volt alárendelve, és emiatt a nyomozás arra a megalapozott feltételezésre jutott, hogy a doppingminták megsemmisítésére Rodcsenkov a WADA valamelyik vezetőjétől kaphatott utasítást.

Mások mellett ezt a verziót is meg fogják vizsgálni. Szerinte mindeddig semmilyen konkrét bizonyíték nem merült fel az orosz sportolók doppinghasználatának bizonyítására.

Nem sokkal az olimpia előtt hozta nyilvánosságra McLaren azt a jelentést, amely az orosz sportolók, és az orosz állami sportvezetés rendszerszintű doppingolására világított rá.

Emiatt a komplett atlétikai csapatot, a súlyemelőket, néhány úszót is eltiltottak az olimpiáról, továbbá eltiltották a teljes paralimpiai csapatot a paralimpiáról.

  A TASZSZ orosz állami hírügynökség az ügy hátterét ismertetve emlékeztetett rá, hogy a WADA független bizottsága tavaly november 9-én hozta nyilvánosságra az Orosz Atlétikai Szövetség (VFLA) moszkvai doppinglaboratóriuma, a RUSADA és az orosz sportminisztérium tevékenységére vonatkozó jelentését. Ez vádakat fogalmazott meg több orosz tisztségviselővel és sportolóval szemben. A WADA tanácsa ezt követően határozatban állapította meg, hogy a RUSADA megsértette a nemzetközi ügynökség alapszabályát és felfüggesztette annak tevékenységét.

Idén júniusban a WADA Richard McLaren irányította független bizottsága jelentést terjesztett elő a 2014-es szocsi téli olimpián elkövetett doppingmanipulációkra vonatkozó vádak ügyében. Ez azt állította, hogy Oroszországban 2011 és 2015 között 30 sportágban 643 esetben alkalmazták a pozitív teszteredmények elleplezését szolgáló rendszert.

Rodcsenkov, a moszkvai doppinglaboratórium korábbi igazgatója ellen Oroszországban hivatali visszaélés miatt büntetőeljárást indítottak azzal vádolva őt, hogy 2014-ben megsemmisített 1437 doppingmintát, jóllehet a WADA arra szólította fel, hogy a későbbi ismételt vizsgálatok céljából őrizze meg azokat. Június elején az SZK ugyancsak büntetőeljárást indított az orosz atlétikai szövetség néhány vezetője ellen, szintén doppingügyekkel összefüggésben.  • Hírek
  • Személyi kölcsön