Budapest húzta ki a súlyos bajból a NOB-ot

2016.09.29. 17:40

Róma visszavonja pályázatát a 2024-es olimpia megrendezésére, így Budapest mellett már csak Los Angeles és Párizs maradt versenyben, jelentette az MTI.

A római városi tanács csütörtökön Virginia Raggi főpolgármester múlt szerdán bejelentett döntése mellé állt, vagyis nem támogatja a pályázatot a 2024-es nyári játékokra.

A küldöttek 30:12 arányban szavaztak a jelentkezés ellen. A voksolástól várható volt, hogy Raggi álláspontját fejezi ki, mivel az őt támogató 5 Csillag Mozgalom (M5S) többségben van a testületben.

„Felelőtlenség lenne a részünkről, ha támogatnánk ezt a pályázatot” – jelentette be szerdán a városvezető nem sokkal azután, hogy nem fogadta Giovanni Malagót, az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) elnökét. Raggi akkor hozzátette, a rendezés elviselhetetlen terheket jelentene, és csak adósságot eredményezne. Malago igazságtalannak nevezte a főpolgármester döntését.

Matteo Renzi olasz miniszterelnök már múlt pénteken lezárt ügynek nevezte az olasz főváros visszalépését, és kizárta, hogy a kormány szembemenjen a római főpolgármester álláspontjával.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 2015. szeptember 16-án tette közzé, hogy Budapest, Hamburg, Los Angeles, Párizs és Róma száll harcba a 2024-es olimpia és paralimpia rendezési jogáért. Róma előtt Hamburg is kiszállt a versenyből, mert a helyiek tavaly november 29-én ügydöntő népszavazáson úgy határoztak, hogy nem támogatják a város pályázatát.

A nyolc év múlva esedékes olimpia második pályázati szakaszában október 7-ig kell leadniuk a pályázóknak az anyagukat, amelyben döntően olyan technikai jellegű adatok szerepelnek, mint a szervezési felépítés, a jogi háttér, valamint a különböző garanciavállalások.

A NOB-ot sokkolta az előző téli olimpiai pályázatnál, hogy München és Oslo és visszalépett, majd Krakkó kihátrálása után csak két ország maradt versenyben 2022-re: Kína és Kazahsztán. Végül Peking megelőzte Almatit. 

A NOB akkor határozta el – ekkor fogalmazta meg az Agenda 2024 programot , hogy könnyíteni kell a feltételeken, különben egyre szűkül az olimpiára alkalmas helyszínek száma. Nemcsak télen, hanem nyáron is. Ha pedig kevesen érdeklődnek, az nem tesz jót egy pályázatnak. Ezért megpróbálták költséghatékonyabbá tenni, ebben azonban sem az olaszok, sem a németek nem hittek. A német visszalépés Thomas Bach német NOB-elnöknek különösen fájdalmas volt. Pedig Hamburg a zöld olimpia tervével szállt volna a versenybe.

Ha Budapest nem adta volna be a pályázatát, az előzőhöz hasonlóan ketten maradtak volna versenyben, vagyis a kínos helyzet megismétlődik.

A NOB jövő szeptemberben Limában dönt a helyszínről.