Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egy budapesti olimpiát nem a budapestiek, hanem a falvak támogatnának

2016.10.05. 17:50

Meglepőnek nem igazán nevezhető, de fontos jellemzőkre rávilágító eredménnyel zárult az Index és a Závecz Research közös felmérése, amelyet a tervezett 2024-es budapesti olimpiával kapcsolatban készítettünk.

Az 1003 fős mintán elvégzett közvélemény-kutatásban arra voltunk kíváncsiak, hogy a magyar közvélemény szeptember végén miként viszonyul egy esetleges magyar olimpiához, ha erről a kérdésről a következő vasárnap kellene szavaznia.

Az alapkérdés az, hogy a választók szerint legyen-e Magyarországon 2024-ben olimpia. Az világosan látszik, hogy az embereket foglalkoztatja a kérdés, és elmozdulás látszik az olimpiai támogatásban az igen felé. Most már azok vannak a többen, akik biztosan elmennének szavazni és igennel voksolnának a kérdésre, hogy 8 év múlva Budapest és néhány magyar város rendezzen olimpiát.

 

Azok sincsenek kevesen, akik vasárnap szintén fordítanának időt arra, hogy elmenjenek a szavazókörükbe, de nemmel szavaznának. A válaszokból az is kirajzolódik, hogy az ellenzőket és a támogatókat megszólító táboroknak bőven akad még munkájuk, és bőven elérhető számú ember, akiket meg lehet győzni, hogy kötelezzék el magukat az egyik vagy a másik oldalon.

Ebben az időszakban kb minden 4.-5. ember biztos abban hogy nem akar olimpiát, és kb ugyanennyien vannak, akik teljesen bizonytalanok ebben a kérdésben.

Ami azonban számunkra igazán érdekes és értelmezhető, az a támogatás és az ellenzés aránya.

Persze nem mindegy, hogy a kampányolók mennyire figyelnek oda, hogy az ország mely területén járnak éppen, ugyanis az látszik, hogy egységes kampánnyal nem fognak sikert elérni. Budapesten például erős ellenállásba ütköznének, más taktikára van szükség, a fővárosban az országos átlaggal szemben azok vannak többségben, akik egyáltalán nem szeretnének olimpiát. Viszont minél kisebb településen él valaki, annál inkább támogatná a budapesti olimpiát.

     Budapest Megyeszékhely   Város   Község  
  Igen szavazat   26,7% 35,7%   39,8%   43,5%  
  Nem szavazat   31,7% 29,1%   21,2%   14% 

A legnagyobb arányban a kis településeken élők fantáziálnak egy esetleges olimpiai rendezésről.

Honnan tudjuk, mennyire tudjuk?

A felmérés 1000 fős reprezentatív mintán, telefonos megkérdezéssel készült, a maximális hibanagyság +/-3 százalékos. A megkérdezések múlt szerdától keddig tartottak. Az Index rendszeresen végez saját közvélemény-kutatásokat a Závecz Research-csel.

Az talán a legkevésbé meglepő, hogy az olimpiához való viszonyulást is elsősorban a politikai szimpátia teszi függővé Magyarországon. Így fordulhat elő, hogy a fideszesek jelentős többsége örülne a 2024-es rendezésnek, míg az ellenzékiek közül az MSZP-sek csak ötöde, a DK-sok csak közel 13 százaléka gondolná jó ötletnek. Igazán éles határvonal azonban mégsem a pártpreferencia alapján húzható, hanem az úgynevezett nemzeti jobboldal és a többiek között van.

Az olimpia kérdésében a férfiak eltökéltebbek, a nők kevésbé állnak a budapesti olimpiai pályázat mögé. A férfiak 70, a nők alig felének van véleménye a kérdésről. Szakma, illetve iskolai végzettség szerinti csoportosításban nincs különösebb különbség, a szakmunkásképzőt végzettek és a diplomások inkább támogatnák, az érettségizettek körében kevésbé népszerű, és ők azok, akik egy népszavazáson a nemmel szavazók közül a legnagyobb arányban képviseltetnék magukat. De ismétlem, nem hatalmas nagyok a különbségek.

A korcsoportok szerinti vizsgálatnál kiderül, hogy a támogatók között a legnagyobb arányban a 40-49 év közöttiek vannak, kevésbé a 18-29 évesek, vannak, a nemmel szavazók között ugyanakkor nagyjából egyenlő arányban találhatóak a 18-29-30-39-40-49, 50-59 évesek, és nem sokkal kevesebben vannak a 60 felettiek sem. 

Ha az olimpiai rendezéssel kapcsolatos viszonyulást országrészenként, végzettség szerint és nemenként vizsgáljuk, illetve hogy az illető dolgozik-e vagy sem, általánosságban kijelenthetjük, hogy a leginkább Északkelet-Magyarországon élő inaktív férfiak örülnének a egy olimpiának, míg a legkevésbé a munkahellyel rendelkező érettségizett, de nyugdíj előtt álló dél-alföldiek támogatják az olimpiai rendezést.