Borkai: Nem kell lesütnöm a szemem

HUSZ5771
2016.10.12. 20:03

Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke továbbra is szoros együttműködést tart fontosnak az Emberi Erőforrások Minisztériumával (Emmi) azután, hogy a kormány hétfői előterjesztése alapján átalakul a magyar sport irányítási és finanszírozási rendszere.

A MOB vezetője szerdai sajtótájékoztatóján kifejtette, a magyar sport akkor tud továbbmenni, ha nem a pénz, hanem a szakmaiság a fontos, tudósított az MTI.

Hozzátette, a sportirányítás ugyan visszakerül az Emmihez, de az együttgondolkodás megmarad. A MOB javaslatokat tehet ezek után. Ami saját feladatait illeti, elmondta, hogy ha a jövő év eleji közgyűlésen - ezt az új törvény értelmében össze kell hívni - a tagság úgy dönt, akkor folytatni kívánja munkáját.

"A 120 éves MOB volt, van és lesz. A sporttörvény 2012-es módosításával, a kormány akkor úgy határozott, hogy a sportirányítást kiszervezi egy civil szervezetnek, és a MOB további hatásköröket kapott. A mostani döntés visszaveszi a finanszírozási kérdéseket és az azokhoz tartozó döntési mechanizmust" - közölte Borkai Zsolt.

Nemzetközi szinten kevés példa van olyan széles hatáskörre, amilyennel az elmúlt években a MOB rendelkezett.

A híresztelések ellenére sem az Emmi vezetésében, sem Orbán Viktor miniszterelnökben nem fogalmazódott meg olyan vélemény, hogy a nyolc aranyérmet hozó riói olimpia rosszul sikerült volna. "Jól teljesítettünk, nincs miért szégyenkeznünk" - hangoztatta Borkai Zsolt.

Ami a MOB szerkezeti átalakulását illeti, az elnök kifejtette, a változásokkal az Emmi - ahol az utánpótlássport külön helyettes államtitkárságot kap - várhatóan több munkatársat átvesz az olimpiai bizottságtól. A kisebb költségvetés miatt leépítésekre kerül sor, egyharmadára csökkenhet a MOB állománya.

A kormány hétfőn terjesztette be a sporttörvény módosításának javaslatát az Országgyűlésnek.

Ezek alapján a MOB szakmai munkája a továbbiakban alapvetően sportszakmai javaslattételre, szakmai koncepciók megalkotására, valamint az abban való közreműködésre irányul. Az állami források elosztásának az elsődleges felelőse az állami sportigazgatási szerv, így létrejönnek az egycsatornás finanszírozási rendszer alapjai.

A MOB eddigi tagozati rendszere is átalakul, a tagozatok önállóvá válnak, és az élősport egyes további nagy területein közfeladatokat ellátó sportköztestületekként működnek tovább. Az újonnan létrejövő három sportköztestület a Magyar Paralimpiai Bizottság, a Nemzeti Diák-hallgatói és Szabadidősport Szövetség és a nem olimpiai sportágak érdekképviseleti és civil sportszakmai, sportigazgatási feladatait ellátó Nemzeti Versenysport Szövetség.

Borkai főbb megállapításai még:

  • Nem ért egyet azzal a megállapítással, hogy belebuktak, miként az sem volt igaz, hogy négy éve a mennybe mentek.
  • Nem talált indokot a lemondásra. Nem volt korrupciós vád, minden forinttal elszámoltak. Lesütné a szemét, ha ilyen kiderülne.
  • Az irodabérlet ugyanannyiba került, mint ha a Sport Házában maradtak volna, ezért nem igaz, hogy költekező lett volna a gazdálkodásuk.
  • Úgy érzi, eleget foglalkozott a MOB-bal, összeegyeztethető a polgármesterség a szervezet irányításával.
  • Nincs ráhatásuk a szövetségekre, és helyesen nem szólhatnak bele a munkájukba. 
  • A MOB tud segíteni a magyar sportnak.
  • Vezetőként kritikus, csak reméli, hogy a sportágak vezetői is azok a saját területeiken.