Ez a tisztelet: a vállára emelte legyőzött riválisát

2016.10.16. 12:37

Kamuti Jenőt újabb négy évre a Nemzetközi Fair Play Bizottság (CIFP) elnökévé választották, az egykori olimpiai ezüstérmes vívó 2000 óta vezeti a testületet. Egyhangú volt a szavazás.

A tisztújítás mellett átadták a díjakat is.

  • A kenyai Ruth Chebitok futó trófeát kapott.

Az egyik olasz félmaratonon a vezető ruandai Claudette Mukasakindinek begörcsölt a lába a cél előtt, ő azonban nem előzte meg, nem használta ki ezt a lehetőséget, hanem besegítette a társát a célba. 400 euró volt a győztes jutalma

  • Diplomát kapott a fehérorosz szambós, Szcipan Papou.

Ez a sportág a tavalyi Európa Játékok műsorán volt, a dzsúdó és a birkózás keveréke. A döntőben a hazai pályán versenyző Gaszimovot verte meg. Majd annak sérülését látva, a hátára emelte, és úgy vitte le a küzdőtérről. Valószínűleg az öltözőtőig, de a teljes utat a kamerák nem örökíthették meg.

Ezért kapta a fair play díjat Papou

Papou nem ünnepeltette magát, hanem sérült társán segített, ezt külön kiemelte a méltatás. Igazi sportoló, és egy nagy ember, ezt pedig a legyőzött Gaszimov mondta róla.

A tollaslabdázó Sárosi Laura a cselekedet kategóriában vehetett át elismerést.

A történet ismert: nagy ellenfele, a német Schnaase cipője szétszakadt, és a szabályok nem engedélyezik, hogy elhagyja a pályát. A magyar versenyző kölcsönadta neki a tartalékcipőjét, de végül kikapott.

„A meccs után is úgy éreztem, helyesen cselekedtem. Elrontotta volna az örömömet, ha úgy jutottam volna ki az olimpiára, hogy a sportszerűség szellemiségét semmibe vettem” – magyarázta. Végül mindketten ott lehettek az olimpián.

A sakkozó olimpiai bajnok, Portisch Lajos életművéért kapott díjat.