Auguszta
-4 °C
2 °C

Póta nyolcaddöntős egyesben, Lovas és Pergel kiesett

2016.10.21. 18:23 Módosítva: 2016-10-21 18:26:10
A budapesti asztalitenisz Európa-bajnokságon.

Három magyar játékos közül csak Póta Georgina vette sikerrel a női egyes verseny pénteki második fordulóját a budapesti asztalitenisz Európa-bajnokságon, Lovas Petra és Pergel Szandra búcsúzott a legjobb 32 között – adta hírül az MTI.

 A nyolcadikként rangsorolt Póta (34. a világranglistán) a román Irina Ciobanuval (128.) csapott össze a főtábla második körében, és magabiztos, négyjátszmás győzelmet aratott. Bár vetélytársa az első két szettben még tartotta vele a lépést, a fontos poénoknál Póta összpontosított jobban, 2-0-s vezetése után pedig egyoldalúvá vált a küzdelem.

"Sokkal jobban játszottam, mint tegnap, magabiztosabb is voltam. Sok Európa-bajnok kezdett már rosszul a múltban, aztán végül győzött, remélem, az én esetemben is így lesz. Párosban kiestünk, úgyhogy most már csak az egyesre kell koncentrálnom, persze jobban örültem volna, ha nem így történik, de mindenesetre így könnyebb lett a helyzetem" – értékelt a magyar játékos.

Póta szombaton dél körül játszik majd a negyeddöntőbe jutásért, ellenfele a cseh Hana Matelova ellen 1-3-ról fordító, s a mérkőzésen meccslabdát is hárító portugál-kínai Yu Fu lesz. Róla így nyilatkozott asztaliteniszezőnk:
"Persze, a két lehetséges ellenfél közül ő a nehezebb, de nyertem már ellene korábban" - mondta a torna kilencedik helyen rangsorolt játékosáról. Yu Fu jelenleg 37. a világranglistán.

A 27. helyen kiemelt Lovas (91. a világranglistán) a tizenharmadikként rangsorolt román Daniela Dodean Monteiróval (50.) játszott a második fordulóban. Az első négy szett után 2-2-es döntetlenre álltak, de azután a sokat hibázó magyar 4-2 arányban elveszítette a mérkőzést.

"Laza voltam, azzal nem volt baj, de sajnos elkövettem olyan hibákat, amelyek ezen a szinten nem férnek bele. Annyival jobb játékos nálam, hogy ezeket kihasználja. Azt hiszem, szégyenkeznivalóm azonban nincs" - búcsúzott az Eb-től az MTI-nek nyilatkozva Lovas Petra.


A párosban Madarász Dórával szombaton negyeddöntőt játszó Pergel (106.) az esélytelenek nyugalmával állhatott asztalhoz az ötödik kiemelt Li Jie (26.) ellen, de nem tudott bravúrt bemutatni. Az összecsapás nem hozott sok izgalmat, szinte végig a kínai születésű, csapatban háromszoros Eb-aranyérmes védőjátékos akarata érvényesült - Pergel csak a negyedik szettet tudta elcsípni -, s a vége 4-1-es vereség lett.

"Soha nem játszottam még vele, s mivel nemcsak védekezni, hanem támadni is szokott, nagyon nehéz volt ellene felkészülni. A meccsen aztán bizonyosodott, hogy nagyon jó játékos" - mondta Pergel Szandra, aki a selejtezőből jutott a 64-es főtáblára.
   
A vasárnapig tartó egyéni kontinensviadalon 44 ország 254 játékosa, köztük 12 magyar indult. A szombati napon a Madarász, Pergel duó (10 óra) mellett Pótának szoríthatnak a magyarok 12.45-től.

Eredmények:
női egyes, 2. forduló (a 16 közé jutásért):
Póta Georgina-Irina Ciobanu (román) 4-0 (9, 8, 6, 5)
Daniela Dodean Monteiro (román)-Lovas Petra 4-2 (-9, 9, 3, -4, 5, 6)
Li Jie (holland)-Pergel Szandra 4-1 (6, 5, 3, -7, 3)    

korábban:
vegyes páros, elődöntő:
Mattias Karlsson, Matilda Ekholm (svéd)-Aleksandar Karakasevic, Ruta Paskauskiene (szerb, litván) 3-1 (9, -8, 12, 9)
Joao Monteiro, Daniela Dodean Monteiro (portugál, román)-Ovidiu Ionescu, Bernadette Szőcs (román) 3-0 (9, 6, 8)
A vesztesek bronzérmesek.

női páros, nyolcaddöntő:
Madarász Dóra, Pergel Szandra-Camelia Iacob, Bernadette Szőcs (román) 4-2 (4, 4, -11, 9, -10, 1)
Barbora Balazova, Hana Matelova (szlovák, cseh)-Póta Georgina, Matilda Ekholm (magyar, svéd) 4-2 (-7, 5, 11, 6, -6, 7)

férfi páros, nyolcaddöntő:
Stefan Fegerl, Joao Monteiro (osztrák, portugál)-Szudi Ádám, Lakatos Tamás 4-2 (10, -12, 7, 8, -9, 10)    

később:
vegyes páros, döntő:
Joao Monteiro, Daniela Dodean Monteiro (portugál)-Mattias Karlsson, Matilda Ekholm (svéd) 21.15