Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Amíg aludt, megtört a sportvilág egyik legnagyobb átka

2016-10-23T042111Z 1569507138 NOCID RTRMADP 3 MLB-NLCS-LOS-ANGEL
2016.10.23. 11:54

Hajnalban, a nemzeti főcsoportdöntő hatodik meccsén a Chicago Cubs kiharcolta a döntőbejutást, 1945 után újra ott lesznek a World Seriesben, vagyis a baseballbajnokság döntőjében. Ezzel esélyük van arra, hogy ledobják magukról a világ egyik legelátkozottabb csapata címet, ám ahhoz azért nyerniük is kellene.

De már pusztán a World Seriesbe jutás is hatalmas eredmény a Cubsnak, 71 év ugyanis óriási idő, indult is az óriási ünneplés az utcán, annak ellenére.

A Cubs tavaly is ott volt a főcsoportdöntőben, de akkor nagyon simán, 4-0-ra kaptak ki a New York Metstől. Utoljára 2003-ban álltak közel ahhoz, hogy döntőbe jussanak, akkor megnyerték a csoportjukat és az első párharcot is a rájátszásban, majd a főcsoportdöntőben 3-0-ra vezettek a Miami Marlins ellen. A negyedik meccsen, amin kiharcolhatták volna a továbbjutást, egy szurkoló, Steve Bartman egyszerre mozdult rá egy labdára a Cubs-játékos Moises Alouval, akinek ki is ütötte a kesztyűjéből a labdát.

Ahelyett, hogy a Cubs kiejtett volna egy Marlins-játékost 3-0-s vezetésnél a 8., utolsó előtti inningben, a Marlins életben maradt, majd erőre kapott és megfordította előbb a meccset 8-3-ra, majd a párharcot 4-3-ra. A sorsfordító pillanatról az ESPN dokumentumfilmet is forgatott Catching Hell címmel 2011-ben.

Bartman átka azóta is tartott, de a Cubs végre bejutott a döntőbe.

Bárki nyer, történelmet látunk

Az október 25-én kezdődő World Seriesben a Chicago Cubs ellenfele az a Cleveland Indians lesz, ami utoljára 1948-ban nyert bajnoki címet. Ezzel persze 40 év fórjuk van a Cubshoz képest, már ami a bajnoki címre várást illeti. Ez a két csapat vár leghosszabb ideje arra, hogy újra bajnoki címet nyerhessen az MLB-ben, sőt, a Cubs 1908 óta tartó rossz szériája egész Észak-Amerikában a leghosszabb sor.

Érdekesség, hogy mindkét csapatnál dolgozik egy-egy olyan ember, akik közösen mát megtörtek egy hatalmas baseballátkot, a Cubs sportigazgatója, Theo Epstein és az Indians vezetőedzője, Terry Francona ugyanis ott volt 2004-ben a Boston Red Soxnál, amikor a csapat 1918 után, 86 év kihagyással újra bajnoki címet tudott nyerni.

Egyikük még egy fontos átkot megtörhet hamarosan.