Előd
6 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Adtak a szarnak egy pofont az új orosz doppingrendszerrel

2016.11.09. 17:56

Alekszandr Zsukov, az Orosz Olimpiai Bizottság (ROC) leköszönő elnöke szerint az orosz doppingbotrány után kialakított új doppingellenőrzési rendszer hatástalan.

A jövőben az Állami Dumában (alsóház) betöltött első elnökhelyettesi munkájára koncentráló Zsukov szerdán beszélt arról, hogy a moszkvai doppingellenőrző labor bezárása és a helyi szakemberek kizárása után külföldiekre bízták az ellenőrzéseket és a minták levételét, ám nincs kapacitás a szükséges mennyiségű minta levételére, illetve azok analizálására.

"Hogyan képzeli a WADA a helyzet megoldását a jelen feltételek között, amikor nemrég közölték, hogy az Egyesült Királyság Doppingellenes Ügynöksége, mely minden szükséges jogkörrel rendelkezik, nehezen tudja elvégezni a 6000 mintája tesztelését, közben nálunk ennél több minta ellenőrzését várják?" - tette fel a kérdést Zsukov, aki szerint a megoldás az lenne, ha Oroszországot ismét bevonnák a döntési folyamatokba, és a moszkvai labort újranyitnák.

A sportvezető mindezek mellett ismét beszélt arról, hogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökég (WADA) vizsgálatának eredményével ellentétben nincs és soha nem is volt államilag irányított doppingolás az országban, azt ugyanakkor elismerte, hogy a dopping problémát jelentett náluk.

Zsukov szerdán kitért a gyógyászati célú mentességet (TUE) kapott sportolók problémájára is. Az ebbe a kategóriába tartozó versenyzők ügye szeptemberben került a figyelem középpontjába, miután egy orosz hekkercsoport e-mailes adathalászással szerzett meg, és hozott nyilvánosságra olyan névsort, melyben sztársportolók sora szerepelt. Az érintettek között volt többek között Mohamed Farah, Rafael Nadal, Simone Biles, Serena Williams, Venus Williams, Bradley Wiggins, Chris Froome és Cseh László is.

"Egyszerűen lehetetlen, hogy súlyosan beteg, néhány esetben krónikus betegséggel küzdő sportolók lesznek olimpiai bajnokok, érmesek úgy, hogy olyan szereket szedhetnek, melyeket az egészségeseknek nem engedélyeznek. És ez egyre gyakrabban fordul elő, általános gyakorlattá válik. Így hamarosan kisebbségben lesznek az egészséges sportolók a versenyeken. Valóban el kellene ezt fogadnunk?" - mondta Zsukov.

A doppingbotrány következtében az orosz atléták egy kivétellel nem vehettek részt a riói olimpián, a WADA eredeti szándékaival ellentétben ugyanakkor nem zárták ki az összes orosz sportolót a játékokról, és az ország 270 versenyzője indulhatott, viszont a paralimpián teljes volt a kizárás. (MTI)