Szöllősi György: A Nemzeti Sport valóban NEMZETI Sport legyen

2016.11.23. 14:49

A DigiSport Reggeli Start című műsorának szerdai vendége volt Szöllősi György, a Nemzeti Sport új főszerkesztője. Az egykor a Nemzeti Sporttól induló újságíró húszéves pályafutás után került a szakma talán legfontosabb pozíciójába, miután a Nemzeti Sport kiadóját megvásárló MediaWorks hétfőn kinevezte a sportlap főszerkesztőjének.

Az új főszerkesztő az interjúban elmondta, hogy nem érte "villámcsapásként" a kinevezés, amit nagy megtiszteltetésnek és felelősségnek tart. Amikor a Nemzeti Sporttal kapcsolatos legfőbb feladatáról kérdezték, azt felelte:

"Hogy valóban Nemzeti Sport legyen, a svájci és osztrák tulajdonosok alatt átvészelt évtizedek után valóban egy olyan médiavállalkozás legyen, ami felelősséget érez a magyar sport ügye iránt, ez egyébként a legszebb hagyományaiból is természetesen következik, de sajnos nem volt természetes az elmúlt évtizedekben."

Most már a Nemzeti Sportnak nem kell egy távoli, csak az üzleti profitban érdekelt külföldi tulajdonos érdekeit szolgálni, első helyre tenni a prioritások között, ezért mondom, hogy könnyebb lesz a helyzetünk, hiszen valóban a magyar sport ügye és az olvasók kiszolgálása szerepelhet az első helyeken".

Hogy üzleti bevételek helyett miből finanszírozza majd a kiadó a lapot, és főleg miért, ez a kérdés sajnos nem merült fel az interjúban. Viszont megtudhattuk, hogy a jövő további fontos feladata lesz az online és a nyomtatott újság összehangolása. Az új főszerkesztő így foglalta össze terveit: "Minél inkább az online szolgálatába állítani a nyomtatott újságot, és minél inkább a nyomtatott újság szolgálatába állítani az online kiadást".

Szöllősi György az online és a nyomtatott sajtó képviselői közötti ellentét, gyanakvás feloldását is fontosnak tartja, ami szerinte is egy létező jelenség a lapnál.

Az új főszerkesztő elmondta, hogy a nyomtatott lap fontosságát nem kérdőjelezi meg, már csak a hagyományok miatt sem, ám a fő hangsúlyt a nagyobb olvasottságú online kiadásra kell tenni.

Ugyanakkor az idősebb korosztály számára is szolgált jó hírrel. "Vannak olyanok is, akik még akár az eredményeket is még mindig az újságból tudják meg. Róluk sem szabad elfeledkezni, a Nemzeti Sport régi, hűséges olvasóiról, akik talán olyan tartalmakat is remélnek, amiket megszoktak évtizedekkel korábban". Utóbbi kitételt nem részletezte, pedig jó lett volna megtudni, hogy milyen "évtizedekkel korábban megszokott" tartalmakra gondolt, illetve, hogy várhatók-e ezek újbóli felbukkanása a lapban.

Minden út Felcsútra vezet

Szöllősi György 2007-től 2014-ig a Puskás Akadémia kommunikációs igazgatója volt, majd a felcsúti Puskás Intézet vezetője lett. Ezzel párhuzamosan, 2010 óta a világ egyik legismertebb havi futball-magazinjának, a FourFourTwo magyar kiadásának főszerkesztője. Emellett a Puskas.com Kft, azaz a Puskás örökösök licenckezelő cégének ügyvezető igazgatója és társtulajdonosa. 2015-ben megválasztották a Magyar Sportújságírók Szövetsége elnökének. Különböző pozícióinak összehangolását segíti, hogy a Puskás Intézet és az FFT szerkesztősége is Felcsúton, a Puskás Akadémia területén található, ráadásul a MediaWorks-öt, azaz a Nemzeti Sport kiadóját megvásároló Opimus Press Zrt. is kötődik a településhez, lévén igen közel áll Mészáros Lőrinchez, aki szintén felcsúti.

A FourFourTwo magyar kiadásának főszerkesztői posztjával kapcsolatban elmondta, hogy szeretné folytatni ezt a munkáját is. Már egyeztetett róla a magyar FFT lapigazgatójával, és megállapították, hogy a foci havilap és a Nemzeti Sport

"annyira más jellegű kiadvány, annyira más a célcsoport és minden egyéb, hogy a Nemzeti Sporttal nem igazán van súrlódási felület. Ha mégis, akkor majd megpróbáljuk megoldani az esetlegesen felmerülő problémákat".

Egy kicsit hihetetlenül hangzik, hogy focilap és sportlap célcsoportja annyira más lenne, illetve, hogy a két termék között ne legyen érdekellentét, különösen az online kiadás tekintetében. Utóbbi problémát Szöllősi is megemlítette, illetve azt az érdekes választ adta a kérdésre, hogy:

"Meg fogjuk találni azt a modellt, amiben nem keresztezik egymás útját ezek az orgánumok, hanem inkább segítik, kiegészítik, szolgálják egymást."

Ami eléggé úgy hangzik, mintha a FFT magyar kiadása a jövőben a Nemzeti Sport havilapjává válna. Azt is elmondta emellett, hogy a havilapnál szerzett tapasztalatait, amiket a Nemzeti Sportnál is lehet kamatoztatni. "Például a szerkesztési elvekből, az angol kollégák elveikből, politikájából nagyon sok mindent lehet tanulni, igyekszünk is ezeket a tapasztalatokat hasznosítani".

Ezt hallván kíváncsian várhatjuk, hogy a külföldi nevek magyarra ferdítése (Zidán Zalán, Falcao Rezső), a névtelen levélként megírt provokatív cikkek lehozása, illetve a nyílt buzizás is bekerül-e majd napilap repertoárjába, bár ezeket valószínűleg nem az angoloktól tanulták.

Hogy ilyen eszközökkel, vagy máshogy, de Szöllősi bízik benne, hogy idővel "sikerül egy olyan hiteles, erős, tekintélyes szerkesztőséggé tennünk a Nemzeti Sportot, amelyet elfogadnak, amelynek a véleményére adnak és amelynek a munkáját minden eddiginél jobban próbálják segíteni a szakszövetségek és klubok".