Nyolc napot töltött a sziklafalon, csúcsot döntött

2016.11.23. 11:44

Rekordot jelentő mindössze nyolc nap alatt hódította meg szabadmászásban a kaliforniai Yosemite Nemzeti Parkban álló El Capitan gránitmonolitot a Hajnalfalnak nevezett oldala felől egy 23 éves cseh sportember, tudósított az MTI.

Adam Ondra kötélbiztosítás mellett, de segédeszközök használata nélkül, szabadstílusban tette meg a világ legnehezebbjének tartott sportmászó útvonalát a 900 méter magas, szinte teljesen függőleges sziklafalon, amelynek hétfőn érte el a tetejét.

A cseh mászó a harmadik ember a világon, aki szabadmászásban hódította meg a Hajnalfalat. Két amerikai sziklamászó, Kevin Jorgeson és Tommy Caldwell tavaly januárban 19 napi erőfeszítés után, a világon elsőként ért fel szabadmászásban a gránitmonolit tetejére.

"Most kicsit úgy érzem magam, mint egy büszke szülő" - mondta kedden Jorgeson, Ondra teljesítményét méltatva.

A nyolc napig tartó mászás során Ondra a közösségi médián keresztül számolt be megpróbáltatásairól, a hidegről, az esőről és a fájdalomról, amelyet az okozott. A sportember persze a napi sikerélményeiről is beszámolt.

"Nehéz szavakkal leírni azt, amit most érzek" - írta Ondra az Instagramon, amikor a sziklafal tetejének a közelébe ért.

A sportember most járt először a Yosemite-völgyben. Október közepén érkezett, és az elmúlt napokban a sziklafal legnehezebb szakaszain gyakorolt, mielőtt november 14-én hivatalosan megkezdte a mászást. A sziklamászó a függőleges falon a mélység fölé kifeszített sátrakban pihent a nyolc nap alatt.