Jordan óta nem lepte meg a világot úgy senki, mint Rosberg

GettyImages-627160586
2016.12.02. 15:38

A friss Forma-1-es világbajnok Nico Rosberg péntek délután teljesen váratlanul jelentette be visszavonulását, mert elege lett azokból a viszontagságokból, amiken a 2016-os szezonban, illetve az odáig vezető 25 évben átment. Rosberg döntése a derült égből villámcsapás volt, összeszedtünk még néhány ehhez hasonlóan váratlan döntést a sporttörténelemből.

Először annyit tudtunk kibökni, hogy Michael Jordan óta nem volt ilyen. A Chicago Bulls NBA-szupersztárja 1993. október 6-án dobta le a bombát, hogy elvesztette a motivációját, és már az új idényben sem szándékozik játszani a bajnokságban. Jordan akkor már harmincéves volt háromszoros bajnokként, és a legjobb éveiben járt. 

A Bullsban legalább olyan fontos láncszem Scottie Pippen, aki alig akarta elhinni, amikor meghallotta a hírt, gyorsan fel is hívta a szupersztár csapattársat, hogy mégis, mi ez az egész, de Jordan csak ennyit mondott: "Igaz a hír, leléptem". 

Később kiderült, hogy apja halálának is nagy szerepe volt abban, hogy a befejezés mellett döntött, ő mindig is baseballjátékosként képzelte el fiát. Jordan át is nyergelt a baseballra, de ott nem ment annyira jól neki, hogy megragadjon, úgyhogy 1995 márciusában bejelentette: "Visszatértem." Ezután még három bajnoki címet nyert. 

Michael Jordan
Michael Jordan

A közvélemény számára egy másik kosaras visszavonulása is ugyanilyen váratlan volt két évvel korábban, amikor Magic Johnson bejelentette, hogy HIV-betegsége miatt befejezi a kosárlabdát. Akkoriban a HIV-ben szenvedők megítélése nagyon kedvezőtlen volt az amerikai közvéleményben, Johnsonra is rásütöttek elég sok mindent. Később ő is visszatért a pályára, és ott volt az olimpián a Dream Teammel. 

A svéd teniszező Björn Borg is elég váratlanul dobta be a visszavonulásának hírét: huszonhat éves volt, öt Grand Slam-győzelemmel a háta mögött. Éppen bemutatómeccsekkel haknizott, amikor egy 1983-as sajtótájékoztatón megkérdezték, hogy mit gondol a rá váró versenyekről, mire kibökte: "Ezt nem szeretném kommentálni, és bejelentem a visszavonulásom".  Ő sem bírta tenisz nélkül, és visszatért, de már nem voltak akkora sikerei, mint korábban. 

A négyszeres olimpiai bajnok Darnyi Tamás úgy fejezte be 1993-as sheffieldi Európa-bajnokságot, hogy 400 vegyesen még aranyérmes lett, ám 200 vegyesen már engedélyt kért, hogy ne kelljen rajthoz állnia, amit meg is kapott. Több világversenyen nem indult már ezután. 

Az amerikaifutball-legenda Barry Sanders 1491 futott yarddal fejezte be az 1998-as NFL-szezont, azt megelőzőben 2053 volt neki, vagyis elég jól ment neki a játék, egy-két jó idény még minimum volt benne. De ő 1999 nyarán egy újságnak elfaxolt levélben hozta nyilvánosságra döntését, hogy nem tervezi folytatni pályafutását. "Nagyobb a vágy bennem, hogy befejezzem, minthogy folytassam" - indokolt, de ebben szerepe volt csapata, a Detroit Lions gyengélkedésének is. A visszavonulásából elég nagy botrány és vita is lett a csapatával a Detroit Lionsszal. Ugyanilyen váratlan volt egy másik futó, a clevelandi Jim Brown döntése is, aki élete második legjobb idénye hagyott fel a sporttal, és inkább színészként folytatja, játszott is több tucat filmben.