Árpád
-2 °C
4 °C

A műláb jobb, mint az igazi

2016.06.17. 22:04

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) döntése értelmében nem indulhat az olimpián a műlábakkal versenyző távolugró, a német Markus Rehm.

Rehm sokszor versenyzett már az épekkel, tavaly a német bajnokságot is megnyerte, de nem volt mindenki elájulva az eredményeitől. Azzal támadták, hogy a karbonból készült műlábai előnyt adnak neki az ugrásoknál.

A távolugrót arra kötelezték, hogy bizonyítsa be, nem származik előnye a lábprotéziséből. Rehm mindent megpróbált, de nem járt sikerrel. A vizsgálatok felemás eredményt hoztak, azt mutatták ki, hogy a rohama megindításnál hátrányban van, viszont az elrugaszkodásnál egyértelmű előnyt jelent a műláb.

Rehm tavaly 840 centiméter ugrott a paraatlétikai világbajnokságon, ezzel az eredménnyel könnyen olimpiai bajnok is lehetne. A brit Greg Rutheford 831 centivel győzött a londoni olimpián.

Hasonló eljáráson a futó Oscar Pistorius is átesett, de végül ő részt vehetett az épek világbajnokságon.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?