Árpád
-2 °C
4 °C

Az olimpiai aranyat megkönnyezhetjük, de pezsgőt csak tíz év múlva bontsunk

2016-05-12T172836Z 124289195 TM3EC5C11DP01 RTRMADP 3 SPORT-DOPIN
2016.07.04. 20:35 Módosítva: 2016-07-04 20:52:33
Még mindig divatban vannak a negyven évvel ezelőtti doppingszerek, a növekedési hormont most is nehéz elcsípni, de javulnak a tesztek. Nem minták dönthetnek, hanem a besúgók segíthetnek elkapni a csalókat. Hogyan fordulnak rá Rióra a doppingellenes ügynökségek?

A riói olimpián rengeteg, közel 7000 doppingvizsgálatra lehet számítani. A mintavétellel nem lesz gond, de a gyors eredményekért szervezői bravúrokra lesz szükség, mert a mintákat több ezer kilométerre kell szállítani – derült ki többek között ez is a Magyar Antidopping Csoport olimpia előtti beszélgetésén, amelyet a szervezet ügyvezetője, Tiszeker Ágnes vezetett.

Kémikusok helyett nyomozóké a jövő

Az idei év eddig az oroszokról szólt, akikről kiderült, hogy államilag szervezték a doppingolást, illetve a pozitív minták eltüntetését. Ez utóbbiban a titkosszolgálatok is részt vettek. Az orosz rendszert a benne részt vevő atléták és doppingellenőrök fedték fel, a moszkvai laborvezető, Grigorik Rodcsenko adott tippeket, hogy milyen anyagokat is kéne keresni a mintákban, és ez az ügy egyik fontos tanulsága.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) is akkor hatékony, ha nemcsak a minták elemzésére hagyatkozik, hanem nyomozói eszközökkel is próbálja elkapni a csalókat.

Tiszeker elmondta, a WADA is önálló nyomozótestületet hozott létre, az Interpol eszközeivel nyomoznak, több munkatárs az Interpoltól is érkezett. Csak az oroszok ügyében 1,5 milliárd dollárt költöttek el.

A doppingügyek miatt az Orosz Atlétikai Szövetséget felfüggesztették, és a moszkvai doppinglabor akkreditációját el is vették. Ez azért is baj, mert évente közel 15-20 ezer mintát vizsgáltak itt, és most ezt a kapacitást más laboroknak kéne átvenniük.

Ez azonban már csak azért sem egyszerű, mert a WADA több másik labort is felfüggesztett, ahol hiányosságokat és pontatlanságokat észlelt. A moszkvai mellett idén a pekingi, a lisszaboni, a kazah almati, a dél-afrikai, bloemfonteini laboratórium is elveszítette WADA-akkreditációját. A legnagyobb csapás azonban az, hogy az olimpiát rendező Rio laboratóriuma is megbukott egy belső ellenőrzésen. 

„A WADA kettő próbával világítja át a laboratóriumokat, kreált, előre bemért mintákat küld be, amelykben rendszerint több doppingszer is kimutatható. Akkor van baj, ha a labor ezeket nem mutatja ki, vagy nem a megfelelő mennyiségben" – mondta a MACS vezetője, aki rámutatott arra is, hogy nem feltétlenül az analitikai módszerekkel van a gond, sokszor a szakértelem hiányzik.

A riói labor kiesése miatt nem könnyű logisztikai feladatot kell megoldaniuk a szervezőknek. A szabályok szerint a mintavétel után 24 órán belül a negatív, 48 órán belül a pozitív eredményt is közölni kell. Ebből az időből rengeteg a minták utaztatására mehet most el.

Dél-Amerikában nincs szóba jöhető labor, a USA két intézete nem fogad mintákat, így valószínűleg a kanadai Montrealba és svájci Lausanne-ba kell majd szállítani a mintákat elemzésre. Tiszeker azonban azt is várja, hogy a WADA a legjobb szakembereit átcsoportosítja Rióba, így majd ott is lehet elemzéseket végezni. Ez óriási feladat, a londoni játékokon a nap 24 órájában 150 analitikus dolgozott folyamatosan.

Továbbra is hódítanak az NDK-s szerek

Mindig vannak új szerek – mostanában Kínából érkeznek a nehezen kimutatható dizájner szteroidok – , de a jól beváltaktól sem mondanak le, például még mindig nagyon sokan használják az izomtömeget növelő anabolikus szteroidot, a sztanozololt, és újra divatba jött az NDK-s úszónők egyik kedvelt cucca is, a oralturinabol. „Azóta már két generáció felnőtt, és úgy látszik, már nem tudják, milyen borzalmas mellékhatásokkal jár a szedése" – jegyezte meg Tiszeker.

A szerek mellett az analitikai módszerek is fejlődnek, Tiszeker elmondta, hogy a szteroidok kimutatásában vannak most jó eredmények, és a növekedési hormon kimutatásában is előreléptek. A növekedési hormon használatára a sportolók külső testjegyei is utalnak, a természetellenesen megvastagodott állcsont például, de nagyon nehéz elkapni őket.

Korábban mintákból csak 24 óráig volt kimutatható a célzottan keresett hormon. Most egy új vizsgálati módszer, amivel a hormon által beindult fehérjék termelődését próbálják monitorozni, már visszamenőleg 3-4 hetes ellenőrzést tesz lehetővé. Pontos adatok nincsenek, de gyanítható, ha ennél korábban is áll le a sportoló a szer szedésével, még akkor is élvezi a pozitív hatásait. Tehát még pontosabb és hosszabb távra szóló ellenőrzési módszert kell fejleszteni.

Ezek a módszerek azonban sokszor csak évekkel az aktuális olimpia után lesznek meg, nem véletlen, hogy tíz évig lehet már tárolni a levett mintákat. Van is értelme, a nemrégiben elvégzett célzott vizsgálatokkal buktattak meg korábbi olimpikonokat. A 2008-as pekingi olimpiáról 31, a négy évvel ezelőtti londoniról 23 új pozitív doppingesetet jelentettek.

Mindenki meglesz, csak győzzük kivárni. Ezért szoktam azt mondani, ami szomorú és sírni való, hogy most meg lehet könnyezni a győzelmet és a himnuszt, de pezsgőt majd csak 2026-ban bontsunk az aranyéremért"

– monda Tiszeker.

Magyar sportolóval azért remélhetőleg nem fordul majd elő ilyen. Mindegyik riói kvótás legalább három doppingellenőrzésen, vér- és vizeletvizsgálaton, szteroidprofil-alkotáson esett át. Mindenki érdeke, hogy ha valaki pozitív, az itt, és ne az olimpián derüljön ki. A MACS egyébként felvilágosító munkával is igyekszik minimalizálni a vétlen pozitív esetek esélyét. Közel 300 sportoló és 700 sportszakember vett részt az oktatásukon és tett tesztvizsgát.

Tűvé tesznek mindent a tűkért

Az olimpia egyik újítása, hogy csak nagyon indokolt esetben engedélyezik a tűhasználatot, tehát az infúziók és az injekciók beadását. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) nemcsak tiszta játékokat akar, hanem annak látszót is.

A sportolók így nem tarthatnak maguknál fecskendőket és tűket, ezért a poggyászukat is átvizsgálhatják, a csapatorvosoknak is egy központi helyen, az olimpiai falu klinikáján kell tárolniuk a tűiket. Ha egy sportoló injekciót kap az olimpia alatt, azt jelentenie kell az orvosi bizottságnak, amely elbírálhatja, hogy jogos volt-e. Ha nem áll meg a diagnózis, akkor a sportoló fegyelmit kap.

(Borítókép: REUTERS/Christinne Muschi)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?