Árpád
-2 °C
4 °C

Nem garantálják az olimpia biztonságát a riói rendőrök

2016.07.05. 20:21 Módosítva: 2016-07-05 20:32:21

A Rio de Janeiró-i rendőrök 31 nappal az olimpia előtt azt mondják, nem tudják garantálni az érkező turisták biztonságát, írja a CNN. A rendőrök és a tűzoltók is azt állítják, hogy nem kapnak fizetést hónapok óta.

A biztonságiak múlt héten tiltakoztak a reptéren, arra hívták fel a figyelmet, ha így folytatódnak a dolgok, nem lesz biztonság Rióban. „Nem fogunk tudni megvédeni benneteket!" – nyilatkozta két riói rendőr.

Szerintük túl azon, hogy nem fizetnek nekik, a felszerelésük is hiányos. „Ha például szembetalálkozunk egy drogkereskedővel, aki tele van fegyverekkel, mi csak a 20 töltényünkre hagyatkozhatunk, ez abszurd."

A nyilatkozó két rendőr arról is beszélt, hogy a turistákat járőröktől nyüzsgő, kiemelt helyekre viszik, nem olyan pontokra, ahol a nyomorvárosban bűnözők száguldoznak az utcákon. Még egy közmondás is járja arról, hogy bizonyos dolgok csak azért vannak, hogy az angolok lássák őket, mondja az egyik rendőr, ezek persze messze állnak a valóságtól.

A csalódott egyenruhások szerint a politikusok csak azért tesznek erőfeszítéseket, hogy a külföldiek szép képet kapjanak az országról, nem pedig valós problémákat oldanak meg.

A feszültséggel párhuzamosan a rendőri brutalitás is növekszik. A helyiek is kezdik elveszíteni a türelmüket, aggódnak a rendőri brutalitás miatt, és nem bíznak benne, hogy a hatóságok meg akarják védeni őket. „Úgy tűnik, az a parancs, hogy tartsák félelemben a lakosságot, hogy maradjanak nyugton az emberek, ne okozzanak bajt, így aztán a külföldiek ne lássák, mennyire kaotikus a helyzet" – mondta Higor da Silva, a nyomornegyed egyik lakója.

A helyi rendőri vezetők viszont azt mondták a CNN-nek, hogy az elmúlt években törekedtek arra, hogy eltávolítsák az agresszíven, akár fegyverrel fellépő rendőröket. Viszont Rió polgármestere, Eduardo Paes pont a héten nyilatkozott arról, mennyire csapnivaló munkát végzett az állam biztonsági kérdésekben az olimpiai játékok körül.

Kedden azonban több brazil tisztviselő is hangsúlyozta, hogy minden rendben lesz. „Készen állunk a játékok kezdetére" – mondta Carlos Arthur Nuzman, a szervezőbizottság elnöke, szerinte akár már ma elindulhatna az olimpia. Paes is erről beszélt már, de hozzátette, hogy az érkező turisták ne egy Chicagóhoz, New Yorkhoz, vagy Londonhoz hasonló várost várjanak.

A rendőrök és a vezetés problémáját az állam vezetése a múlt héten egy szükségalap nyitásával próbálta megoldani, amihez a brazil állam segítségét kérték. A kb. 242 milliárd forintnyi pénzt valószínűleg ezen a héten osztják szét, a különböző bónuszokat és túlórákat fizetik ki belőle.

A rendőri brutalitás mértéke

Egy friss közlemény szerint csak májusban negyven embert öltek meg rendőrök Rióban, szemben a tavaly ilyenkori tizenhéttel. Múlt évben, csak Rióban összesen 307-en haltak meg, míg az egész országban 645-en. Átlagosan öt gyilkosságból egynél a bíróság végül amnesztiát hirdetett. A legtöbb áldozat leginkább a nyomornegyedből származó, fiatal, fekete férfi volt.

Egyébként a világon az egyik legtöbb gyilkosság Brazíliában történik, évente összesen 42 ezer embert ölnek meg valamilyen lőfegyverrel.

A 2014-es focivilágbajnokság idejéről is van adat, a bő egy hónap alatt ötszáznyolcvan embert ölt meg a Rio de Janeiró-i rendőrség, negyven százalékkal többet, mint a megelőző évben.

Problémából bőven akad

A riói olimpia körül már így is sok a gond, hiszen három hónappal a játékok előtt felfüggesztették az elnököt, és vesztegetéssel vádolták meg, közben az országban évszázados gazdasági válság és a zikaláz okozta válsághelyzet is tombol.

Nemrégiben kiraboltak egy ausztrál paralimpiai versenyzőt is, és kedden brazil tudósok azt is bejelentették, hogy egy gyógyszereknek ellenálló baktérium terjed a legfelkapottabb riói partokon. Már június elején kiderült, hogy számos antibiotikumnak ellenálló, úgynevezett szuberbaktériumot találtak a Rio de Janeiró-i egyetem kutatói a tengerben a brazil nagyváros partjainál, a turisták körében legnépszerűbb strandokon, a Copacabanán és az Ipanemán is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?