Nem garantálják az olimpia biztonságát a riói rendőrök

2016.07.05. 20:21 Módosítva: 2016.07.05. 20:32

A Rio de Janeiró-i rendőrök 31 nappal az olimpia előtt azt mondják, nem tudják garantálni az érkező turisták biztonságát, írja a CNN. A rendőrök és a tűzoltók is azt állítják, hogy nem kapnak fizetést hónapok óta.

A biztonságiak múlt héten tiltakoztak a reptéren, arra hívták fel a figyelmet, ha így folytatódnak a dolgok, nem lesz biztonság Rióban. „Nem fogunk tudni megvédeni benneteket!" – nyilatkozta két riói rendőr.

Szerintük túl azon, hogy nem fizetnek nekik, a felszerelésük is hiányos. „Ha például szembetalálkozunk egy drogkereskedővel, aki tele van fegyverekkel, mi csak a 20 töltényünkre hagyatkozhatunk, ez abszurd."

A nyilatkozó két rendőr arról is beszélt, hogy a turistákat járőröktől nyüzsgő, kiemelt helyekre viszik, nem olyan pontokra, ahol a nyomorvárosban bűnözők száguldoznak az utcákon. Még egy közmondás is járja arról, hogy bizonyos dolgok csak azért vannak, hogy az angolok lássák őket, mondja az egyik rendőr, ezek persze messze állnak a valóságtól.

A csalódott egyenruhások szerint a politikusok csak azért tesznek erőfeszítéseket, hogy a külföldiek szép képet kapjanak az országról, nem pedig valós problémákat oldanak meg.

A feszültséggel párhuzamosan a rendőri brutalitás is növekszik. A helyiek is kezdik elveszíteni a türelmüket, aggódnak a rendőri brutalitás miatt, és nem bíznak benne, hogy a hatóságok meg akarják védeni őket. „Úgy tűnik, az a parancs, hogy tartsák félelemben a lakosságot, hogy maradjanak nyugton az emberek, ne okozzanak bajt, így aztán a külföldiek ne lássák, mennyire kaotikus a helyzet" – mondta Higor da Silva, a nyomornegyed egyik lakója.

A helyi rendőri vezetők viszont azt mondták a CNN-nek, hogy az elmúlt években törekedtek arra, hogy eltávolítsák az agresszíven, akár fegyverrel fellépő rendőröket. Viszont Rió polgármestere, Eduardo Paes pont a héten nyilatkozott arról, mennyire csapnivaló munkát végzett az állam biztonsági kérdésekben az olimpiai játékok körül.

Kedden azonban több brazil tisztviselő is hangsúlyozta, hogy minden rendben lesz. „Készen állunk a játékok kezdetére" – mondta Carlos Arthur Nuzman, a szervezőbizottság elnöke, szerinte akár már ma elindulhatna az olimpia. Paes is erről beszélt már, de hozzátette, hogy az érkező turisták ne egy Chicagóhoz, New Yorkhoz, vagy Londonhoz hasonló várost várjanak.

A rendőrök és a vezetés problémáját az állam vezetése a múlt héten egy szükségalap nyitásával próbálta megoldani, amihez a brazil állam segítségét kérték. A kb. 242 milliárd forintnyi pénzt valószínűleg ezen a héten osztják szét, a különböző bónuszokat és túlórákat fizetik ki belőle.

A rendőri brutalitás mértéke

Egy friss közlemény szerint csak májusban negyven embert öltek meg rendőrök Rióban, szemben a tavaly ilyenkori tizenhéttel. Múlt évben, csak Rióban összesen 307-en haltak meg, míg az egész országban 645-en. Átlagosan öt gyilkosságból egynél a bíróság végül amnesztiát hirdetett. A legtöbb áldozat leginkább a nyomornegyedből származó, fiatal, fekete férfi volt.

Egyébként a világon az egyik legtöbb gyilkosság Brazíliában történik, évente összesen 42 ezer embert ölnek meg valamilyen lőfegyverrel.

A 2014-es focivilágbajnokság idejéről is van adat, a bő egy hónap alatt ötszáznyolcvan embert ölt meg a Rio de Janeiró-i rendőrség, negyven százalékkal többet, mint a megelőző évben.

Problémából bőven akad

A riói olimpia körül már így is sok a gond, hiszen három hónappal a játékok előtt felfüggesztették az elnököt, és vesztegetéssel vádolták meg, közben az országban évszázados gazdasági válság és a zikaláz okozta válsághelyzet is tombol.

Nemrégiben kiraboltak egy ausztrál paralimpiai versenyzőt is, és kedden brazil tudósok azt is bejelentették, hogy egy gyógyszereknek ellenálló baktérium terjed a legfelkapottabb riói partokon. Már június elején kiderült, hogy számos antibiotikumnak ellenálló, úgynevezett szuberbaktériumot találtak a Rio de Janeiró-i egyetem kutatói a tengerben a brazil nagyváros partjainál, a turisták körében legnépszerűbb strandokon, a Copacabanán és az Ipanemán is.