Hosszú: Nem tudok aranyérmeket ígérni

2016.07.26. 14:28

A magyar olimpiai csapat legnagyobb esélyese, Hosszú Katinka csütörtökön utazik el a riói olimpiára, előtte sajtótájékoztatót tartott.

„Természetesen én is hallottam, olvastam sok helyen a különféle elvárásokat, latolgatásokat az olimpiai szereplésemről, szereplésünkről. Sokan már azt számolják, hány érmet fogok szerezni és abból mennyi lesz arany, vajon a váltó (4x200) milyen helyen fog végezni, sikerül-e a döntőbe jutás, esetleg érem. Ez sokszor nyomasztó lehet. De úgy gondolom a sportolók lehetnek hálásak, hogy ilyen sokakat érdekel, szórakoztat és összehoz maga a sport. Csak egy dolgot szeretnék tisztázni. Sajnos én nem tudok aranyérmeket, sőt egyáltalán érmeket ígérni, nem tudom garantálni, hogy eleget tudok tenni az elvárásoknak. Két dolgot tudok megígérni. Az egyik az, hogy mindent ki fogok adni magamból, hogy Magyarországot a lehető legmagasabb szinten tudjam képviselni. A másik a példamutatás.”

Hozzátette, ahogy tőle telik szeretné a hátán vinni a magyar küldöttséget. Teher, hogy ő lehet az első magyar aranyérmes, de büszkeség is.  

Eddig csak a képeket látta a faluról és az uszodáról, és már nagyon várja, hogy személyesen is megtapasztalhassa a körülményeket. Nem tart sem a zika-vírustól, sem a terrorveszélytől, sem más körülményektől.

Akkor lenne csalódott, ha túlgörcsölné a versenyt, és nem tudna kiadni magából mindent. Az első olyan olimpia lesz, amikor ott lesz az egész családja.

Szeretne világcsúcsot, de mást nem mondott el a reményeiről. Mivel a tavalyi vb-n világcsúcsot úszott 200 vegyesen, ilyen jó helyzetből - a legjobb pozícióból - még egyszer sem kanyarodott rá az olimpiára. Emlékeztetett viszont rá, hogy négy éve sem gondolta volna senki, hogy a kínai Je-Siven olyan kimagaslóan fog úszni, mint ahogy tette.  

Azt bejelentette, hogy szeptember elsejétől a saját klubjában, az Iron Aquaticsban fog versenyezni, ezt épp kedden jegyezték be.

Férje, vagyis Shane Tusup mellett lesz még egy amerikai edző, aki átadja a tudását, Darren Ward. Hogy kik lesznek még a versenyzők, és hogy melyik uszodában fog úszni, egyelőre nem árulta el, de Budapesten lesz. Ward pedig akkor is itt lesz - most Rióban foglalkozik az úszókkal -, amikor ők távol vannak és utaznak a versenyekre.

„Felelősségemnek érzem, hogy továbbra is hasznossá tegyem azt a rengeteg tudást és tapasztalatot, amit felhalmoztam az eddigi 23 éves úszópályafutásom alatt. Shane és én, ezért jöttünk haza négy évvel ezelőtt. De túl nagyban gondolkodtunk, és azt hittük, mindenki vevő lesz az elképzeléseinkre. Nagyon sok ígéret érkezett, tervek különféle együttműködésekre, de amikor valóban cselekedni kellett, akkor ezek az ígéretek és tervek végül nem valósultak meg. Az évek alatt, főként az elmúlt félévben, rá kellett, hogy jöjjek, ha valóban el akarom érni a célomat, akkor nekem kell cselekednem” - így indokolta, miért lesz szükség a klubra.

Saját befektetésük ez a klub - a kitartás és a céltudatosság szimbóluma egyébként -, hogy mennyi pénzből működne, arról már van elképzelésük, de egyelőre ezek még nem publikusak, még csak játszanak a számokkal. Edzők képzésén is dolgoznának, és Hosszú is szeretné átadni akár a technikai tudását is.