Friderika
3 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Indulhatnak az orosz cselgáncsozók és sportlövők Rióban

2016.07.26. 17:52

A sportági világszövetségek (IJF és ISSF) döntése értelmében indulhatnak az orosz cselgáncsozók és sportlövők a riói olimpián.

Az IJF részéről - melynek tiszteletbeli elnöke Vlagyimir Putyin orosz államfő - Marius Vizer elnök közölte, a 11 kvótát szerzett orosz dzsúdós részt vehet az ötkarikás játékokon.

"Ezek a sportolók szeptembertől májusig több doppingszűrésen is átestek külföldön, az oroszországi tesztek eredményeit nem vettük figyelembe" - közölte Vizer.

A Nemzetközi Sportlövő Szövetség keddi közleményében jelezte, mind a 18 orosz riói szereplő ott lehet a versenyeken.

"Ezek a sportolók nem szerepelnek a McLaren-jelentésben, s egyetlen doppingellenőrzésen sem adtak pozitív mintát a mi adataink szerint" - indokolta döntését az ISSF.

Múlt hétfőn hozták nyilvánosságra Richard McLarennek, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) fővizsgálójának jelentését, amelyből kiderült, egyértelműen bizonyítottnak találták azokat a vádakat, hogy a 2014-es szocsi téli olimpia kapcsán központilag irányított doppingolás folyt Oroszországban.

A jelentés nyomán a WADA azt javasolta a NOB-nak, hogy a teljes orosz csapatot zárja ki a riói játékokról. A szervezet végrehajtó bizottsága azonban vasárnap úgy döntött, hogy nem így jár el, de a részvételhez az orosz versenyzők mindegyikének egyéni engedélyre van szüksége sportágának nemzetközi szövetségétől. (MTI)