Olimpiai bajnok orosz kajakos is bukta Riót

2016.07.26. 13:15

A riói olimpiáról hétfőn eltiltott orosz úszók után újabb sportszövetség jelezte, hogy az orosz doppingbotrány miatt nem engedi az ország pár sportolóját indulni az olimpián: ezúttal a Nemzetközi Kajak-kenu Szövetség (ICF) közölte, hogy öt orosz tiltott el, köztük a Londonban kajak kettes 200 méteren olimpiai bajnok Alekszandr Gyjacsenkót.

Rajta kívül Jelena Anjusina (K-2 500 m), Natalja Podolszkaja (K-1 200 m), Andrej Krajtor (C-1 200 m) és Alekszej Korovaskov (C-2 1000 m) nem indulhat Rióban. Mindannyian a múlt hétfőn nyilvánosságra hozott McLaren-jelentés miatt bukták az olimpiát, ebben ugyanis az állt, hogy doppingmintákat manipuláltak, írja az MTI.

Alekszej Korovaskov pedig Ilja Pervuhinnal C-2 1000 méteren győzött a júniusi, moszkvai Európa-bajnokságon – utóbbi számban Vasbányai Henrik és Mike Róbert harmadik lett, míg az előttük végző fehérorosz párost már korábban eltiltották.

Az ICF a második szervezet a NOB vasárnapi döntése után, amely saját hatáskörben eltiltott oroszokat: a FINA, vagyis a Nemzetközi Úszó Szövetség vasárnap és hétfőn nyílt vízi és medencés úszókat tiltott el.

Az orosz cselgáncsozók és a sportlövők viszont mind kivétel nélkül mehetnek.

A Nemzetközi Öttusa Szövetség is csatlakozott

A UIPM kedden a WADA vizsgálatára hivatkozva kizárta az olimpiáról a 2014-ben doppinggal bukott vb-ezüstérmes Makszim Kusztovot és a háromszoros világbajnok Ilja Frolovot. Előbbi induló is lett volna, utóbbival csak tartalékként számoltak volna. (MTI)