Fájdalmas az átállás az éjjeli úszásra

D  FO20130619004
2016.07.27. 13:26

A 2008-as pekingi olimpián reggel tízkor rendezték, Rióban azonban este tízkor kezdődnek az úszódöntők, ami új, eddig nem ismert feladattal állítja szembe az edzőket. Ha más eseményeket is nézünk: a vb-ken leginkább este hatkor kezdődnek a döntők, mert az emberi szervezet akkor képes a legjobban teljesíteni.

A riói olimpián azonban akkor kell majd a legjobbat nyújtaniuk a versenyzőknek, amikor egy vb-n már túl vannak mindenen, pihennek és fejben a másnap délelőtti előfutamokra készülnek. Brazíliában délután egykor kell elkezdeni úszni, majd az elődöntőket a fináléhoz hasonlóan este tízkor indítják.

A győri Aqua Sportcenterben mi már a riói menetrend szerint készülünk, mondta Petrov Iván, a Győri Úszó SE vezetőedzője, akitől az olimpián rendszeres tájékoztatás kapunk majd a csapatról. „Délben már úszunk és még késő este is. A megszokott hajnali úszás kikerült a programból.”

Ennek megfelelően: Jakabos Zsuzsa (200 és 400 vegyes, 4x200-as váltó), Bernek Péter (200 és 400 gyors, 4x200-as váltó), Balog Gábor (100 hát, 4x100-as vegyes váltó), Takács Krisztián (50 gyors), Gyárfás Bence (váltó) és Papp Márk (10 km), azaz a győri úszók és a BVSC-sek éjszakába nyúlóan róják a hosszokat.

Eleinte érdekes volt, később igen fájdalmas, mostanra pedig már megszokták, így kijelenthető, az időrendhez való adaptáció már Magyarországon megtörtént, az időzónára való átállás pedig majd már a helyszínen történik meg.

„Szombaton repülünk, addig is mindenki számolgat és találgat, melyik orosz jön, és melyik nem, már csak a váltók miatt is. Néhány orosz versenyző biztosan nem tudja erősíteni a férfi váltót. Persze jöhet akárki, megesszük őket. A két legutóbbi Eb-n harmadikok voltunk, és egyébként is a kontinensről a britek és a franciák a legnagyobb ellenfeleink. A pontszerzésre hajtunk az olimpián, vagyis a legjobb hat között szeretnénk végezni.”