Zsófia
16 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Emlékeznek erre az örömre, a megcsókolt bíróra?

2016.07.29. 09:03
Egy olimpia arra is jó, hogy visszaemlékezzünk a múlt nagy eseményeire. Most a birkózókhoz adunk egy kis sorvezetőt.

A 2004-ben győztes Majoros Istvánnak 10 kilót kellett fogynia, hogy az 55 kilós határ alá tudjon menni, a rekordja 13 kilós fogyasztás volt. A fogyasztás eleje értelemszerűen sokkal könnyebb, mint a vége, amikor a gyomor ugyan beszűkült, de már alig van folyadék a szervezetben.

„Fokozatosan tértem vissza az élők sorába” - mondta Majoros. A fogyasztás után 10 kilót is könnyen visszavesz a szervezet.

Az 1992-ben - 68 kilóban - győztes Repka Attilát megharapta az alkarján Dugucsijev, aki akkor a Független Államok Közösségének (FÁK) lobogója alatt versenyzett.

Nem büntették emiatt, jöhetett a hosszabbítás, amikor levitte ellenfelét, és megnyerte a meccset.

A Diósgyőrben született Repka pedig csak azzal szokott viccelődni, hogy a fogak nyoma még mindig ott van a kezén. Rendszerint meg is kell mutatnia, ha szóba kerül a döntő.

Farkas Péter is 1992-ben győzött, a lengyel Stepien meg sem várta a meccs végét, már nyújtotta a kezét. Emlékezetes volt a győzelmi öröme, amikor megharapta az aranyérmet, utána terjedt el.

De mi az a birkózás?

Az olimpia előtt és alatt is előbukkannak azok a kérdések, amik az embert se előtte, se utána soha nem fogják foglalkoztatni, csak abban a két hétben. Ebben próbálunk meg segíteni. Itt a birkózásról, a szabályokról és a magyarokról olvashat bővebben.

Édesapja már nem érhette meg ezt a sikert, mert egy darázscsípés miatt pár évvel korábban meghalt. A 82 kilóban győztes magyaron két pontot tudtak csinálni az ellenfelei, az egyiket a döntőben. Farkas később bűnügyi hírekben szerepelt sokat, 7 évet ült, előtte szökésben is volt.

Sike András félelmetes napot fogott ki 1988-ben, Szöulban, ezt a döntőben a bolgár Balov is megtapasztalhatta.

Az Egerből induló jelenlegi kapitány az összes meccsét úgy nyerte meg, hogy egy pontot sem tudtak csinálni ellene. Az 57 kilós versenyző egyszer sem birkózott döntőben addig és utána sem, de a legfontosabb napon ellenállhatatlan volt.

Még Farkasénál is emlékezetesebb volt az 1980-ban győztes Növényi Norbert öröme.

Melyiket nézi vissza legszívesebben?

 • 940
  Növényi Norbert
 • 653
  Farkas Péter
 • 234
  Majoros István
 • 169
  Repka Attila
 • 161
  Sike András

A román Dinut kétszer is levitte, ami azért volt nagy érdem, mert a 90 kilós súlycsoport két klasszisa nem tudott a finálé előtt pontot csinálni rajta. Növényi megcsókolta a bírót.

Később színész lett, játszott például az Üvegtigrisben, a Magyar vándorban.

Még 56 évesen is világbajnok volt, grapplingben, ami a ketrecharc egyik ága. Ami azért érdekes, mert birkózásban ezüstéremig jutott vb-n. Kick-boxban és MMA-ban is volt a világ legjobbja. 

Még egy kis múltidéző

 • Kocsis Ferenc 1980-ban olimpiai bajnok lett, 1992-ben már a tanítványa, Farkas Péter lett az. Farkas édesapjának a halálhírét is neki kellett közölnie első nagy győzelmük után. 
 • Az 1964-ben győztes Polyák Imre három ezüstérmet nyert, amivel kivételes pályafutását megkoronázta.
 • Az egyetlen kétszeres olimpiai bajnok birkózó, Kozma István (+97 kiló) nyerhetett volna harmadik olimpiáján, de 1970-ben autóbalesetben meghalt. A 15-ös busszal ütközött össze az Alkotmány utcában, miután hazavitte a mesterét, a szintén olimpiai bajnok Keresztes Lajost.
 • Az 1936-ban győztes Kárpáti Károlyt - szabad fogásban nyert, de kötöttben is voltak nagy győzelmei - a németek Davidovkára vitték, de túlélte a koncentrációs tábort. A háború után a birkózás újjászervezésében komoly szerepet játszott.