Zsófia
16 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Cseh László elárulta, hogy kell megnyerni az olimpiát

D MAR20160730009
2016.07.30. 11:59

Szurkolók, családtagok és hatalmas médiaérdeklődés mellett elindult Rióba a legnagyobb létszámú magyar csapat a jövő pénteken kezdődő olimpiára, tudósított az MTI.

Szombat reggel a budapesti Syma Csarnokból négy különbusszal kelt útra a közel 170 fős delegáció, amelyben 73 sportoló található. Az esemény hangulatát ebben a videónkban élheti át: 

Indul a busz Rióba

Elsőként az Európa-bajnok női vízilabda-válogatott kapusa, Kasó Orsolya érkezett meg a helyszínre, őt a sportlövő Szabián Norbert követte, majd szépen lassan ellepték a versenyzők a csarnok környékét.

Az utazó csapat legrutinosabb tagja a szörfös Gádorfalvi Áron, aki hatodik olimpiájára készül: "Kicsit izgatott vagyok, de mondhatni: rutin már nekem az olimpia. Nem mindig megyek ugyanakkor ilyen nagy csapattal" - nyilatkozta Gádorfalvi.

Az úszó küldöttség egyik nagy esélyese Cseh László a negyedik olimpiáján indul, ugyanakkor a korábbiakkal ellentétben ezúttal nem a vegyesúszás egyik éremesélyeseként, hanem a pillangóspecialistaként, a 200 méter világbajnokaként készül.

"Nagyon érdekes, hogy ezt a vegyesúszást sikerült átváltani pillangóra, de kifejezetten jól érzem magam ebben, és igazán működőképes a dolog. Nagyon jó volt ez a váltás, szükségem volt rá."

A formaidőzítéssel kapcsolatban megjegyezte, még az utolsó napok simításai hátra vannak, de nagyon jól alakulnak a dolgok, és igaz ez az egész éves felkészülésre.

"Aki az olimpián döntőbe kerül, az mind veszélyes lehet, szóval ilyen szempontból mindegy ki van ott, Phelps vagy Le CLos. Elsőként kell megérinteni a falat, a többi nem számít." - tette hozzá Cseh László, aki talán szálkásabb mint valaha.

Az egyik titkos éremesélyes a mindössze 19 éves sportlövő Péni István, aki rendkívül higgadtan nyilatkozott az indulás előtt: "Óriási meglepetés számomra, de egyáltalán nem érzem, hogy izgulnék. Ez talán annak köszönhető, hogy voltam már két olyan multi-sporteseményen, az Európa Játékokon és az ifjúsági olimpián, ami nagyban hasonlít az ötkarikás játékokra."

Koránál fogva a vele szemben felállított elvárásokat már teljesítette, most a saját magával szembeni elvárásokra koncentrál, ami azt jelenti, hogy a két számából az egyikben döntő szeretne jutni. 

Az esetleges éremszerzéssel kapcsolatban azt mondta: "Nem érzem tehernek a dolgot, inkább pozitívan hat rám. Ugyanakkor azt mindenkinek tudnia kell, hogy nekem ez nem az utolsó olimpiám lesz, inkább a következő három lesz olyan, amikor a pályafutásom csúcsán tudok lenni, de még lehet akár, öt, hat, hét olimpiám is."

Erdei Zsolt ökölvívó 2000-ben Sydneyben bronzérmet szerzett, most Bacskai Balázs edzőjeként utazik az olimpiára: "Kevesebb így az izgalom, mert én már megtettem a magamét. Innen már nem sokat tudok tenni, a lelkiállapoton, esetleg a motiváción tudok segíteni, ha ez hiány lenne. Most a versenyzőn a sor. Szerintem nagyon jól sikerült a felkészülés, akit képességileg meg tudunk verni, azt megverjük, és remélem azokat is, akik elméletileg jobbak, de a gyakorlat mást fog majd mutatni."

A Liszt Ferenc repülőtérről 12.00 órakor száll fel a Rióba tartó gép, amely magyar idő szerint vasárnap hajnali 1.00 órakor landol a XXXI. nyári olimpiai játékok helyszínén.

(Borítókép: A Rióba utazó magyar úszócsapat tagjai indulás előtt Budapesten a Liszt Ferenc-repülőtéren 2016. július 30-án. Fotó: MTI/Marjai János)