Gedeon, Johanna
2 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Kerékpárral utaznak az olimpiára

2016.07.30. 15:21

Borbély Miklós  szavatartó ember. Valamikor régebben - még a Mogyi SE Baja klubvezetőjeként - megígérte neveltjének, hogy amennyiben a magyar válogatott sportoló és az utóbbi években Magyarország legjobb férfi triatlonistájának megválasztott Faldum Gábor kijut az olimpiára, akkor ő - az edző - biciklivel fog elmenni odáig és a helyszínen fog szurkolni neki. Nos, Faldum Gábor kijutott az olimpiára és a magyar csapat tagjaként fogja képviselni Magyarországot a 2016-os ötkarikás játékokon,

így tehát Borbély Miklós június 20-án elindult kerékpárral Rio de Janeiróba.

Nem egyedül kerékpározik Bajáról Rióba. Hárman mennek bringával: ő, a 46 éves edző, valamint az 54 éves testnevelő tanár Németh Zoltán, aki ultramaratonista és kétszer teljesítette a görögországi Spartatlon futóversenyt, valamint a 16 éves Barta Balázs, a bajai Mogyi SE triatlonistája.

Borbély Miklós
Borbély Miklós
Fotó: Miklós Borbély / Facebook

A Bajáról indult kalandorok európai útjának tervében Lisszabon szerepel végcélként, idáig brigával lesz az utazás, majd pedig a portugál fővárosból repülőn kelnek át az Atlanti-óceánon és érkeznek meg a brazíliai Rio de Janeiróba.

Az olimpia előtti napokat a bajai sportemberek Peruban tervezik eltölteni, s többek között a Machu Picchu is a meglátogatnák, így Rióból a Sao Paulo-Lima érintésével néhány napig Cuzco lesz a főhadiszállás. Az Inka Birodalom egykori fővárosába érkezve a Bajai Tekergőnél, azaz a Peruban letelepedett Halmos Gézánál (aki nem más, mint a Mogyi SE Baja magyar bajnok triatlonistájának, Király Istvánnak a nagybátyja) fognak vendégeskeskedni, majd pedig az olimpia kezdése előtti napokban visszatérnek Rióba.

A bő egy hónappal ezelőtt elkezdődött utazás sokáig zökkentőmentes volt. Bajáról indulva a Dráva felé vették az irányt, majd pedig a folyó mentén - Horvátország, Szlovénia és Ausztria érintésével - Olaszországba jutottak. És ha már Dobbiacóban voltak, elkerekeztek a közelben található alpesi tóhoz, majd a Lago di Braies megtekintése után átkeltek a Dolomitokon és a Garda-tó érintésével pedig áttekertek egész Észak-Olaszországon is. Genovánál érkeztek meg a Ligur-tenger partjára.

Innentől kezdve az olasz Riviérán vezetett az út, s mivel amúgy is sportszeretők az utazók, ráadásul éppen a világ legjelentősebb sporteseményére mennek bringával, Sanremo környékére érve, a rangos és ismert Milánó-Sanremo kerékpáros versenyre emlékezve, megrendezték a sajátjukat is. Hiába volt 38, illetve 30 éves hátrányban, mégis a fiatal Barta Balázs nyerte meg a különversenyt.  Jutalomként a győzelemért a fehér és a pöttyös trikó is az övé lett.

Következett a francia Riviéra, a Cote d'Azur, majd Monaco után Nizza és Marseille. Utübbit elhagyva  lopás áldozatai lettek a bajaiak. Németh Zoltántól Martigues településen a kerékpárját, az útlevélét, az összes pénzét, a telefonját és a bankkártyáját is ellopták. Az út feladásán gondolkodott, de barátai, ismerősei és ismeretlenek annyi pénzt küldtek, hogy abból új kerékpárt és új felszerelést vásárolhatott és folytatni tudta az olimpia helyszínére tartó utat. Új útlevelet a marseille-i magyar konzulátuson kapott, és 2 napi várakozás után mehetett tovább Rió felé.

Barcelonában megálltak, majd Aragónián és Kasztílián át vezetett az út Lisszabonba. Amúgy Borbély Miklós nem mostanság kezdte a biciklis olimpiai kalandokat, hiszen az 1992-es barcelonai és az 1996-os atlantai olimpiára is bringával ment. 1992-ben, Barcelonában a 100 méter hátúszás eredményhirdetése felé menet tőle kapott magyar zászlót az ezüstérmes Szabó Tünde. Így tehát az Egerszegi Krisztina mögötti egykori „örök második” Szabó Tünde, aki azóta a sportért felelős államtitkár lett, a Borbély Miklóstól kapott magyar zászlóval ünnepelt az olimpiai dobogón.

Lőrinczi Csaba