Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A nőket és az időseket érdekli a magyar olimpiai részvétel

2016.08.01. 13:33

A magyarok szerint 21 érmet gyűjtenek össze a riói olimpián a magyar sportolók, és ebből 9 arany lesz, a ZRI Závecz Research Intézet július utolsó hetében végzett felmérése szerint. A telefonon, 1000 fő megkérdezésével készült kutatás szerint a többség valamivel jobb eredményt vár a mostani olimpiától, mint ahogyan Londonban szerepeltünk, négy éve 18 érmet szereztünk, és 8 aranyat.

Az emberek közel fele mérsékelt érdeklődéssel tekint a világverseny elé, háromtizednyien viszont lelkesedéssel (nagyon) várják az eseményt, bár napjaikat ők sem ehhez fogják igazítani. A magyarok 6 százaléka lelkes igazán, elmondásuk szerint életük a következő hetekben az olimpiai események körül forog, írja közleményében a ZRI. 17 százaléknyian vannak olyanok, akiket egyáltalán nem érdekel ez a sportrendezvény.

Az érdeklődés intenzitása alapvetően az életkortól függ: minél idősebb valaki, annál inkább várja a versenyeket. 

Ha magyar érmesről beszélünk, akkor a megkérdezettek 38 százaléka büszkeséggel fogadja majd a hírt, 53 százalék pedig jóleső érzéssel, de túl nagy jelentőséget nem tulajdonítva nekik. 10 százaléknyian azt feltételezik, hogy semmilyen érzést nem vált ki belőlük a magyar sportolók sikeres szereplése.

A lelkes ünneplés főleg a nőket és az idős embereket jellemzi majd, a mérsékeltebb örömteli hangulat pedig leginkább a férfiakra és a fiatalokra, középkorúakra lesz jellemző.

Az esetleges kudarcok nem váltanak ki olyan heves érzelmeket, mint a sikerek. Ha nem érünk el igazán nagy eredményeket Rióban, az az emberek 61 százalékának rosszul fog esni, de nem tartja végzetes történésnek. Sőt, a lakosság 31 százalékát egyáltalán nem foglalkoztatja, ha a magyar olimpiai csapat teljesítménye esetleg elmarad a várakozásoktól.

Nagyon kevesen, 5 százaléknyian élnék meg fájdalmasnak, ha hazánk sportolóinak szereplését a kudarcok jellemeznék. Az olimpia igazán szenvedélyes szurkolói a 60 év felettiek lesznek.

Az emberek relatív többségét, 46 százalékát nem hozza lázba a közelgő olimpia, de azt tervezi, hogy időnként belenéz majd a közvetítésekbe.  A férfiak valamivel optimistábbak: 23 éremmel, közte 10 arannyal számolnak, a nők 19 dobogós eredményt és 8 első helyet várnak.