Hajnalban rajtol az olimpia

Riói olimpia - Hajnalban már jön a nyitóünnepség

Vége
D  AS20160804007
Index
2016.08.03. 08:50

  • Hétfőn megérkezett a magyar olimpiai csapat első és második hulláma is Rióba, azóta is folyamatosan érkeznek a sportolóink.
  • Szilágyi Áron viszi majd a magyar zászlót a megnyitón.
  • A magyar csapatra hajnali 2.37-ig várni kell majd a nyitóünnepségen.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára is fut majd a lánggal, utána természetesen részt vesz a riói olimpia péntek esti megnyitóján.

    A szervezet közlése szerint Ban Ki Mun szerdán repül Brazíliába, ahol meglátogatja az olimpiai falut, és találkozik a tízfős menekültcsapat egyik tagjával. A dél-koreai politikus már a 2012-es londoni és a 2014-es szocsi játékok előtt is futott a fáklyával, írta az MTI.

  • Női labdarúgás, csoportmérkőzések

    E csoport, Rio de Janeiro (Olimpiai Stadion):

    • Svédország - Dél-afrikai Köztársaság 18.00
    • Brazília-Kína 21.00

    F csoport, Sao Paulo (Corinthians Arena):

    • Kanada-Ausztrália 20.00
    • Zimbabwe-Németország 23.00

    G csoport, Belo Horizonte (Mineirao):

    • Egyesült Államok - Új-Zéland 24.00
    • Franciaország-Kolumbia, csütörtök 3.00

     

     

  • Egyesben, párosban és vegyespárosban is indul a spanyol, aki Londonban térdsérülés miatt nem indult. Ahhoz képest, hogy hétfőn még kétséges volt a szereplése, a tripla terhelés elég kemény lesz majd neki.

  • De végül mindent rendben találtak a biztonsági szakemberek, miután kiürítették a helyszínt.

  • Talán ezért is tiltották be a játékot az olimpiai faluban. A hatszoros világbajnok Ucsimura Kohei rendesen rápöröghetett a játékra társai biztatására, korábban ki sem próbálta a Pokémon Gót, csak a Sao Pauló-i edzőtáborban kezdett bele, és ez lett a vége.

    A mobilszolgáltatója persze tök jó fej volt, utólag engedélyezte neki, hogy egy napi harmincdolláros csomagot aktiváljon, és olcsóbban megússza az egészet.

  • Néhány órája egyesben, aztán Jani Réka-Luca oldalán párosban is csak egyetlen játékot vesztett Babos Tímea a brazíliai florianopolisi tenisztorna keddi napján.

    A riói olimpiára készülő magyar páros 6:0, 5:0-nál vesztett egy gémet, de így is simán, 42 perc alatt jutott elődöntőbe, ahol a Montserrat Gonzalez, Ana Sofia Sánchez paraguayi, mexikói páros lesz a magyarok ellenfele.

    Eredmények: páros, negyeddöntő:

    Babos Tímea, Jani Réka-Luca - Veronica Cepede Royg, Tereza Martincova (paraguayi, cseh) 6:0, 6:1

    (MTI)

  • Méghozzá az olimpiai edzőközpontba, ahol egy csoportképre is összeállt velük. "Ezek a gyerekek jelentik a jövőt, és nagyon boldog vagyok, hogy találkozhattam velük" - írja Instagramján az olimpiai bajnok jamaicai sprinter. 

  • A MOB honlapján Fábián László csapatvezető közölte: felállt a teljes központi egészségügyi szolgálat, mely mindennap 24 órás orvosi ügyeletet tart. Ezenkívül gyógytorna, fizikoterápia és masszáslehetőség is várja a magyar sportolókat a csapat szálláshelyén.

    Csütörtökön, magyar idő szerint 19.30-kor lesz a magyar csapat ünnepélyes fogadása, a nemzeti zászló felvonása. 

  • És még 20 ezer liternyi sört is. Részletek itt. 

  • Igen, az olimpia miatt. Ugyanis ezen a két napon jelentős forgalomkorlátozások lesznek a városban, ezért a polgármester, Eduardo Paes szabadnapot hirdetett. 

    "Ez egy történelmi esemény a városnak" - mondta Paes kedden. Csütörtökön és pénteken viszik végig az olimpiai lángot a városon, emiatt szinte mindenhol forgalomkorlátozások lesznek, a Megváltó Krisztus-szobor és a Cukorsüveg-hegy környékén különösen. 

  • Az olimpiai faluban állították egymás mellé a röplabdás David Lee-t és a tornász Simone Biles az alábbi képért. Előbbi 203 cm, utóbbi 142 cm magas. 

  • A Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöksége a Magyar Antidopping Csoporttól kapott információk ismeretében úgy döntött, hogy a Rióba utazó férfi kajakversenyzők névsorát megváltoztatja. A Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, Szabó Bence megkapta a szövetség hétfői elnökségi határozatát. Az abban foglaltakat tudomásul véve a MOB riói csapatvezetője, Fábián László megteszi a szükséges intézkedéseket, olvasható a MOB honlapján

    Az ügy részleteiről itt olvashat. 

  • Keddtől egészen az olimpiai játékok végéig fegyveres katonai egységek járőröznek Rio de Janeiro legnépszerűbb turistalátványosságainál: a Megváltó Krisztus-szobor közelében és a jellegzetes Cukorsüveg-hegyen.

    A fokozott biztonsági intézkedések bevezetéséről előző nap döntött az olimpiai játékok biztosításáért felelős bizottság. A látványosságoknál egyébként is állomásoznak biztonsági erők, ezeket az alakulatokat erősítik meg további katonákkal. (MTI)

  • A MÁV Szimfonikus Zenekar a MOB megkeresésére még 2013 nyarán, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szabályainak megfelelően készítette el a Magyar Himnusznak azt a 90 másodperces zenekari változatát, melyet az olimpiai játékokon és az olimpiai eseményeken fognak játszani.

    Ez a verzió most először hangozhat el olimpián, olvasható a MOB honlapján az emlékeztető, ahol amúgy meg is lehet hallgatni. 

  • A magyar teniszezőnő, aki elég kalandosan jutott el Rióba, könnyedén győzött a brazíliai Florianopolisban zajló, 250 ezer dollár (69,8 millió forint) összdíjazású női tenisztorna keddi nyolcaddöntőjében.

    A szombattól már a riói olimpián szereplő magyar játékos mindössze egyetlen játékot veszített és 59 perc alatt verte a francia Alize Limet. Babos a nyolc között a lett Jelena Osztyapenko és az argentin Catalina Pella párharcának győztesével találkozik. 

    Eredmények, nyolcaddöntő:

    Babos (6.)-Lim (francia) 6:0, 6:1

    Begu (román, 2.)-Goncalves (brazil) 6:1, 6:2

    Oszaka (japán, 8.)-Gonzalez (paraguayi) 6:3, 6:0

  • A svájci teniszező hátfájdalmakra hivatkozva lépett vissza az olimpiai indulástól, derült ki kedd délután.

    Így két főre fogyatkozott a svájci teniszküldöttség:  Martina Hingis Bacsinszky Tímea lesz ott Rióban. 

    Korábban egy másik svájci teniszsztár, Roger Federer mondta le az olimpiát. 

  • Alekszandr Zsukov, az Orosz Olimpiai Bizottság elnöke szerint igazságtalan, hogy országa több sportolóját kizárták az olimpiáról.

    Zsukov a keddi NOB-ülésen Rio de Janeiróban beszélt arról, hogy igazságtalanság történt, mert szerinte több mint 60 doppingmentes orosz sportoló nem indulhat a versenyeken.

    Azt is elmondta, hogy Oroszország felülvizsgálja és megbízhatóvá teszi saját doppingellenőrzési rendszerét. Annak viszont örült, hogy nem a teljes orosz küldöttséget dobták ki az olimpiáról. (MTI)

  • Nem lesz gond az időjárással, az előrejelzések szerint, mert péntekig minden nap zavartalan napsütés várható Rióban. A megnyitó napján, napközben 24 fok lesz, pénteken este a Maracanában rendezendő megnyitó idején pedig 16 fokra hűl le a hőmérséklet, írja az MTI. 

    Az ünnepség helyi idő szerint pénteken 20, magyar idő szerint szombaton 1 órakor kezdődik.

  • Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke úgy véli, világszerte felül kell vizsgálni a doppingellenőrzési rendszert. Kedden a NOB 129. teljes ülésének kezdetén, Rio de Janeiróban Bach felhívta a figyelmet arra, hogy át kell gondolni a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség működését. 

    Bach továbbra helyesnek látja az Oroszországgal kapcsolatos döntést, hogy az ország sportolóit nem zárták ki teljesen a pénteken kezdődő riói játékokról, noha emiatt őt sok kritika érte. (MTI)

  • Százhat éves a pénteken kezdődő riói olimpia legidősebb női fáklyavivője. Eva Oliveira az óceánparti Búziosban vitte az olimpiai lángot, mellette még egy száz évnél idősebb asszony, Ruth Faria is fáklyavivő lett.

    A láng április 21-én lobbant fel a játékok szülőhelyén, a görögországi Olümpiában. A fáklya május 3-án érkezett meg Brazíliába, hogy megkezdje 90 napos útját. Az olimpiai láng Brazíliában 36 ezer kilométert tesz meg, 329 várost érint, a váltóban 12 ezer futó vesz részt, míg végül a fáklya pénteken megérkezik az olimpia megnyitójára, a Maracana Stadionba. (MTI)

  • Az izraeli hatóságok megtiltották a palesztin olimpiai küldöttség vezetőjének, Isszam Kistának, hogy kiutazzon a pénteken kezdődő a riói játékokra - mondta el Munter Maszalma, a Palesztin Olimpiai Bizottság főtitkára kedden, tudósított az MTI.

    Az izraeli blokád alatt álló Gázai övezet lakói egyfelől Jordánián keresztül hagyhatják el a térséget, kizárólag az izraeli hatóságok engedélyével. A kiutazásra Egyiptomon keresztül adódik a másik lehetőség, de a rafahi határátkelőt csak nagyon ritkán nyitják meg. Izrael biztonsági okokra hivatkozva tartja fenn a blokádot.

    Maszalma azt is elmondta, hogy a palesztin sportolóknak felszerelés nélkül kell kiutazniuk, mert az izraeli hatóságok feltartóztatták a szállítmányt. A szükséges eszközöket Brazíliában újra meg kell vásárolni.

    A palesztin olimpiai delegációhoz 22 ember tartozik, közülük hatan - úszók, futók, egy cselgáncsozó és egy díjlovagló - indulnak a játékokon. A palesztin sportolók közül háromnak német állampolgársága is van - adta hírül a Times of Israel című izraeli napilap.

  • Akadtak gondok az olimpiai faluval, de ez nagyon jól néz ki. Kizárólag olimpikonoknak.

  • A megnyitón eredetileg viselni kívánt formaruha a bemutatása után azonnal kiverte a biztosítékot a szociális médiában, a botrány akkora volt, hogy teljesen újratervezték az öltözetet.

    A korábbi munkáskék-narancssárga kompozíció helyett ezúttal a nemzeti színekhez nyúltak, megfejelve egy nem mindennapi  anyagválasztással. A végeredmény arra emlékezte, mintha egy fradista pap felvette volna Korda György bútorszövetből újraálmodott zakóját.

    A photo posted by @haniban0o on

  • A riói lehet az első olyan olimpia, ahol nem szerez érmet tollszárfogást alkalmazó asztaliteniszező, sajnálkozik előre az Insidethegames. Évtizedekkel korábban szinte minden ázsiai tollszárfogással játszott, de aztán átálltak az európai fogásra, ahol a tenyeressel és fonákkal egyszerűbb a játék. Támadni és védekezni is lehet. 

    A menő pingpongosok között már alig találni tollszárast, a világranglista nyolcadik helyezettje, a hongkongi Vong Csun-tin (Wong Chun Ting) azonban még így játszik. Éremre nincs olyan sok esélye, de ragaszkodik a régi fogáshoz, ő a párosban olimpiai bajnok Hao Wang miatt választotta a tollszárt, és reméli, őt is követi majd néhány fiatal, talán így nem hal ki a tollszár.

  • Az indiai női gyeplabda-válogatott legnagyobb sztárja, Rani Rampal nagyon szerény körülmények közül érkezett, de szülei - akik közül édesapja félig, édesanyja pedig teljesen analfabéta - gyerekkora óta maximálisan támogatták az álma elérésében, hogy gyeplabdajátékos legyen.

    Édesapja máig dolgozik, lovas kordéját hajtja a városban. Erre a legutóbbi időkig azért volt szükség, mert nem tudtak volna megélni. Ma már Ran is támogatni tudja szüleit, de apja ennek ellenére ragaszkodik a munkájához.

  • Nyilvánvaló volt, hogy Pelé nem az a karakter, aki lemaradna az olimpia kínálta lehetőségekről. Az már egy kicsit meglepőbb, hogy egy nótával venné ki részét a reflektorfényből, amelyet szerzőként és énekesként is ő jegyez.

    Ugyanakkor el kell ismerni, hogy az "Esperanca" (remény) című szám abszolút hallgatható, ami a műfajt tekintve már önmagában is jelentős teljesítmény.

  • A spanyol zászlót Rafa Nadal fogja vinni, de a csuklósérülése után nagy kérdés, milyen formában van.

    Póta Georgina kiemelt lesz, szerdán sorsolnak az asztaliteniszezőknek.

    20160802
    Fotó: Facebook
  • Ló nélkül nehéz megtartani lovassport eseményeit, persze a lovak szállítása nem is olyan egyszerű, óriási konténerekben reptetik őket. A sportolókhoz hasonlóan már ők is megérkeznek Rióba.

    Ez igazán örvendetes, mert tavaly még a Brazil Lovassport Szövetség vezetője is úgy gondolta, hogy Brazílián kívül kell megrendezni a lovassport számait, mert betegségek, például a takonykór miatt is körülmények állatokat bevinni az országba.

  • Egy új sportág mutatkozik be az olimpián, amelynek egyik legszínesebb egyénisége, az ausztrál válogatott 23 éves játékosa, Ellia Green. A félprofi rögbis a Fidzsi-szigeteken született, 2013-ban mutatkozott be az ausztrál válogatottban. Pedig egész másképp indult a karrierje. Juniorként még 100 méteres, 2000 méteres síkfutásban és távolugrásban képviselte Ausztráliát a világbajnokságon. Aztán akkor került hirtelen reflektorfénybe, amikor egy Kanada elleni meccsen egész döbbenetes, 80 méter futást produkált, az erről készült videót 200 ezren tekintették meg az IRB Seven World Series Facebook-oldalán.  Ő tehát Ellia Green.

  • A 64 eltiltott  atlétából 53-an vettek részt azon a moszkvai versenyen, amelyet azoknak a sportolóinak szervezett az orosz atlétikai szövetség, akik nem vehetnek részt a riói olimpián. Jurij Borzakovszkij, a szervezet elnöke szerint szerették volna, hogy mindenki lássa, milyen kitűnő formában vannak versenyzőik.