Ez a poszt a következő Percről percre része:

Hajnalban rajtol az olimpia

  • Hétfőn megérkezett a magyar olimpiai csapat első és második hulláma is Rióba, azóta is folyamatosan érkeznek a sportolóink.
  • Szilágyi Áron viszi majd a magyar zászlót a megnyitón.
  • A magyar csapatra hajnali 2.37-ig várni kell majd a nyitóünnepségen.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Jakabos Zsuzsa ezzel a reggelivel melegített pénteken:

  • Hivatalból tűnhetnek fel a versenyeken a brazilok, Felipe Nasr és Felipe Massa, akinek williamses csapattársa, a finn Valtteri Bottas is ott lesz. Legalábbis posztolt:

    Off to Rio * Looking forward! #rio2016 @rio2016 @olympics @emiliapikkarainen ****

    Valtteri Bottas (@valtteribottas) által közzétett fénykép,

  • Több ezren mentek az utcára tüntetni Rióban alig pár órával a megnyitóünnepség előtt.  Az ideiglenes brazil elnök, Michel Temer és az olimpia ellen tüntettek. A beszámolók szerint a tüntetés békés volt, de az olimpia fáklyaváltó útvonalát kénytelenek voltak megváltoztatni miatta a szervezők, így a Copacabanától távolabb vitték a lángot.

  • Egy esélytelennek tartott olasz, Carmine Tommasone történelmet ír szombaton Rióban, mivel ő lesz az olimpiák történetében az első profi ökölvívó, aki ringbe léphet.

    A 60 kilogrammos súlycsoportban versenyző 32 éves sportoló első ellenfele a mexikói Lindolfo Delgado lesz közép-európai idő szerint 16.45-től. (MTI)

  • Egy görög és egy ciprusi sportolót is kizárt a saját csapata az olimpiáról, mert pozitív eredményt hozott a doppingtesztjük.

    A Görög Antidopping Ügynökségre hivatkozó athéni sajtójelentések szerint egy úszóról van szó. A Görög Olimpiai Bizottságra hivatkozva azt írta egy athéni napilap, hogy az úszó már össze is csomagolt, elhagyta az olimpiai falut és elindult haza, így a nyitóünnepségen sem vesz részt. A vétkes sportolót júliusban, Athénban ellenőrizték és az A-mintája pozitív eredményt hozott, de a tiltott szer nevét egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

    A ciprusiak közölték, hogy a 85 kilós súlyemelő, Antonisz Martaszidisz az érintett, akinek július 25-én levett és szintén Athénban ellenőrzött mintájában találtak doppingszert. Martaszidisz, akitől már be is vonták az akkreditációját, pár órával azelőtt érkezett Rióba, hogy kiderült a doppingvétsége.

    (MTI)

  • A Nemzetközi Fair Play Bizottság először kapott hivatalos felkérést arra, hogy az olimpiai házban kiállítást rendezzen a játékok alatt - mondta az MTI-nek Kamuti Jenő, a szervezet elnöke pénteken Rio de Janeiróban, a Magyar Ház megnyitása alkalmából rendezett ünnepségen.

    „A kiállítást 20-án Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke nyitja meg, és fair play díjat adunk majd át. A felhívás a kvalifikációs versenyekre és az olimpián 20-áig lezajló eseményekre vonatkozik, és egy bizottság fog dönteni arról, ki kapja a díjat" - hangsúlyozta Kamuti Jenő.

    Beszámolt arról is, hogy a Magyar Házban is lesz fair play ünnepség, mégpedig 19-én, amit a MOB fair play bizottsága szervez.

  • A legfrissebb adatok szerint csak 37 állam- és kormányfő jelezte részvételét a megnyitóünnepségen.

    A végleges listán szerepel Francois Hollande francia államfő, aki a 2024-es párizsi pályázatnak próbál támogatókat szerezni. Ott lesz még Mauricio Macri argentin elnök is, viszont Joachim Gauck német államfő egy fogműtét miatt lemondta a részvételt. Magyarországot Áder János köztársasági elnök képviseli a megnyitón, a záróünnepségre Orbán Viktor kormányfő utazik majd Brazíliába. Az ismertebb politikusok közül jelen lesz még a megnyitón John Kerry, az Egyesült Államok külügyminisztere és Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is.

    Eredetileg 80-100 állam- és kormányfővel számolt a brazil kormány. A riói olimpiát Michel Temer, Brazília ideiglenes államfője nyitja majd meg. (MTI)

  • A tollaslabdázó Sárosi Laura bízik benne, hogy a következő néhány napban fel tud épülni, és jó állapotban léphet majd pályára a riói olimpián.

    „Egy kicsit gyengének érzem magam, de ez rendben van, még nagyjából egy hetem van a felépülésre. Öt napot korházban töltöttem, ez sokat kivett belőlem testileg és lelkileg egyaránt" - idézte első edzését követően Sárosit az olimpiai hírszolgálat.

    A magyar játékost Budapesten vakbélgyulladás gyanújával vizsgálták, majd kiderült, hogy valószínűleg egy vírus okozott hasi nyirokcsomó-gyulladást nála, ami még az ötkarikás szereplését is veszélyeztette. (MTI)

  • Londonban 157 magyar versenyző volt,  Rióban 160 lesz. Borkai Zsolt MOB-elnök elmondta, hosszú idő óta először van növekedés.

    „Ennek nem kell különösebb jelentőséget tulajdonítani, ugyanakkor azt jelzi, hogy az egyéni sportolók nagyon eredményesen szerepeltek a kvótaszerző versenyeken" - utalt arra, hogy csapatsportban csak vízilabdában indul magyar válogatott.

  • Ahogy csütörtökön párosban Jani Réka-Lucával, úgy pénteken egyesben is kikapott a fináléban Babos Tímea a brazíliai Florianopolisban zajló tenisztornán. Szombattól már a riói olimpián versenyzik a legjobb magyar teniszező. 

    Irina-Camelia Begu (román, 2.)-Babos Tímea (6.) 2:6, 6:4, 6:3

  • A legtöbben arra fogadtak volna, hogy a legendás brazil futballista, Pelé gyújtja majd meg a lángot a megnyitóünnepségen, de még csak ott sem lesz. Közleményt adott ki, hogy rossz egészségi állapota miatt nem tud részt venni a Maracana ünnepségén.

  • A riói olimpiához hasonlóan a paralimpián is indulhat egy csapat, amely a világ menekültstátusú sportolóiból áll.

    A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) pénteken jelentette be, hogy a résztvevőket augusztusban nevezik meg, ők alkotják majd a független sportolók csapatát, ha valamelyik tagja aranyérmet nyer, akkor a paralimpiai himnuszt játsszák el a tiszteletére. (MTI)

  • A Magyar Olimpiai Bizottság első alkalommal nyitott nemzeti házat olimpán. Magyarország 168 aranyéremmel a nyolcadik az olimpiai rangsorban, az első tíz ország legtöbbje korábban is saját épületben fogadta a vendégeket. Rióban több mint 50 különböző tematikájú ház várja a látogatókat.

    A Magyar Ház, amely a 2024-es olimpiai pályázatot is népszerűsíti, nyitott a szurkolók számára is, akik magyar nyelvű közvetítéssel nézhetik a versenyeket és több alkalommal külön ünnepségen találkozhatnak a sportolókkal.

    Az épület fontos találkozópontként szolgál a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tagjai, az olimpiai család hazai és nemzetközi döntéshozó és az olimpiához kapcsolódó szervezetek képviselői számára.

    Orbán Viktor miniszterelnök augusztus 19-én Thomas Bach NOB-elnökkel látogat el a Magyar Házba. (MTI)

  • A brazil-dél-afrikai 0-0 fáj az olimpiai válogatott kapitányának:

    Az első meccs mindig nehéz, ilyenkor idegesebbek az emberek. Nekünk a döntetlen vereség. Nyernünk kell, érezzük a felelősségünket. De higgadtan kell mennünk tovább, és helyre kell tennünk a dolgokat, amint tudjuk, már vasárnap.

    Aznap este 10-kor lesz - magyar időszerint - a brazil-iraki.

  • Bacskai Balázsnak vasárnap magyar idő szerint 23.15-kor mumusát, a francia Souleymane Diop Cissokhót kellene legyőznie ahhoz, hogy bejusson a legjobb 16 közé. Eddig négyszer mérkőztek, és mindig a francia győzött.

    „Élet-halál meccs lesz. Az biztos, hogy a korábbi meccsekből tanulva most valami újjal próbálkozunk majd, valahogy szét kell törni az ellenfelet" – mondta Erdei Zsolt edző. 

    Harcsa Zoltán hétfőn magyar idő szerint 17.30-tól bokszol a türkmén Arslambek Achilov ellen, akit a papírforma szerint vernie kell, a nyolcaddöntőben viszont a kubai világbajnok, a 75 kilogramm első kiemeltje, Arslen Lopez vár rá, akivel az elsőkörös siker esetén pénteken küzdhet majd meg.

  • Még alig kezdődtek el a versenyek, máris megszületett az olimpia első világcsúcsa. A férfi íjászat egyéni rangsoroló versenyében a dél-koreai Kim Vujin szenzációs, 700 körös világcsúcsot lőtt, az utolsó körében 59 körös eredményt ért el. A régi rekordot honfitársa, Im Donghjun érte el a londoni olimpián 699 körrel. Természetesen ez így olimpiai rekord is.

  • Az AP hírügynökség információja szerint a riói rendőrök letartóztattak egy marokkói bokszolót, szexuális zaklatás ellene a vád. Az olimpikonnak holnap, azaz szombaton meccse lenne. 

  • A tulajdonosa a zimbabwei futballistanő, Marjory Nyaumwe, aki a németek elleni meccsükön (6-1 oda) az alábbi hajkölteménnyel játszott. Mázlija volt, hogy a bíró nem kötött bele.

  • A "Peches kenguruk Rióban" sorozat legújabb szereplője Brett Costello, a News Corp fotósa, akitől a fotóstáskáját lopták el egy ipanemai kávézóban.

    Egy helyi nő valamit kérdezett tőle portugálul, és mire visszafordult az asztalához, már el is tűnt a táskája a mellette lévő székről. Szemtanúk szerint valaki felkapta, és beszállt egy várakozó autóba, aztán huss, a több ezer eurós felszerelés beleveszett a nagyvárosi forgalomba.

    Brettnek vigasztalásul küldenénk ezt a klasszikus felvételt az ipanemai lányokról

    Astrud Gilberto & Stan Getz: The Girl From Ipanema- 1964
  • Hölgyei és uraim, a játékok hivatalosan is meg lettek mentve: Brazíliában is elérhetővé vált a Pokémon Go. Szegény versenyzőknek nem kell többé pingpongozással elütni unalmas óráikat az olimpiai faluban, lehet vadászni a kis izékre. Csak a roamingtarifákra figyeljenek oda, különben úgy járnak, mint a japán tornász.

  • Novak Djokovic azzal az argentin Juan Martin Del Potróval kezdi a riói olimpiát, aki 2012-ben a bronzmeccsen 7:5 6:4 arányban legyőzte a szerb világelsőt.

    Djokovic Wimbledonban meglepetésre már a harmadik körben kiesett Sam Querrey ellen, míg Del Potro hosszú kihagyás után idén tért vissza és eddig tizenhárom győzelem mellett nyolc veresége van.

    A szerbnek még hiányzik az olimpiai arany a vitrinből, eddig egy bronzérme van, amit még 2008-ban, Pekingben szerzett, miután az elődöntőben kikapott Rafael Nadaltól, a bronzmeccsen pedig legyőzte James Blake-et.

    A sérülések után visszatérő Nadalnak Federico Delbonis ellen kell bizonyítania, míg a wimbledoni győztes Andy Murray ellenfele a szerb Viktor Troicki lesz. 

    A férfi tenisztorna mérkőzései szombat délután indulnak, a Djokovic-Del Potro meccset vasárnap 16 órától játsszák. 

    A teljes sorsolást ITT tekintheti meg.

  • Amit lehet, azt Pelé kihozza a megnyitó rá váró főszerepéből. Minden idők legjobb nem kokainfüggő labdarúgója szerdán még azzal riogatta a nagyvilágot, hogy hiába kérték fel az olimpiai láng meggyújtására, szponzorainak vállalt kötelezettségei miatt nem biztos, hogy vállalni tudja a feladatot.

    Ma újabb hír érkezett Pelé szóvivőjétől, amely szerint az említett akadályok elhárultak, illetve a 75 éves legenda orvosai is engedélyezték a fellépést. Ám még mielőtt mindenki végleg megnyugodhatott volna, a szóvivő azzal folytatta, hogy a dolog továbbra is kétséges. "Minden az izomfájdalmakon múlik, amelyek megnehezítik a mozgását".

    Pelén decemberben hajtottak végre csípőműtétet, azóta bottal jár. Ennek ellenére furcsa, hogy ez akadályként csak ma került elő.

  • A 75 kg-os súlycsoportban versenyző világbajnoki bronzérmes és Európa-bajnoki aranyérmes Michael O'Reilly számára már a megnyitó előtt véget ért az olimpia, miután az ír ökölvívó mintája pozitív eredményt mutatott tiltott szerekre. Az ír szövetség hazaküldi a sportolót, akit ideiglenesen felfüggesztenek a versenyzéstől. 

    O'Reilly ugyanabban a súlycsoportban indult volna, mint Harcsa Zoltán. 

  • Henrique Barone műve, tényleg pofás lett.

    Látványos animáció az olimpiai karikákkal
  • Borkai Zsolt Simicskó István honvédelmi miniszter és Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára mellett, 15 sportoló társaságában érkezett meg az olimpia helyszínére.

    Az olimpikonok közül Sárosi Laura tollaslabdázó, Helebrandt Máté, Józsa Gábor, Kovács Barbara, Krizsán Xénia, Márton Anita, Récsei Rita, Zsivoczky-Farkas Györgyi atléták, a Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András, Somfai Péter összeállítású párbajtőrcsapat, valamint Bor Barna, Cirjenics Miklós és Csoknyai László cselgáncsozók érkeztek meg a Budapestről csütörtökön indult géppel, írja az MTI.

  • A legsikeresebb magyar olimpiai csapatsportág a vízilabda, amelyben számos rekordot tartanak sportolóink a játékok történetében.

    Néhány érdekesebb szám:

    38 - az egy mérkőzésen esett legtöbb gól. 1996-ban Atlantában az olasz-magyar bronzmérkőzésen az olaszok hosszabbítás után 20-18-ra nyertek. Ugyanez lett a végeredménye 2012-ben az ausztrál-kínai női negyeddöntőnek is.
    32 - évvel ezelőtt volt résztvevő legutóbb a brazil csapat, 1984-ben Los Angelesben az utolsó, azaz a 12. helyen végzett.
    21 - a legtöbb gól, amit egy csapat dobott. 2000-ben Sydneyben az oroszok 21-5-re győzték le a szlovákokat, négy évvel ezelőtt Londonban pedig a szerbek a házigazda briteknek lőttek ugyanennyit (21-7).
    17 - a legnagyobb gólkülönbségű győzelem, 1932-ben a magyar válogatott 17-0-ra verte a japán csapatot, 1968-ban pedig a Német Demokratikus Köztársaság csapata 19-2-re győzte le Egyiptom legjobbjait.
    15 - alkalommal álltak a dobogón a magyar csapatok 21 részvételből.
    9 - alkalommal nyerte meg a magyar válogatott az olimpia tornát.
    6 - ennyi ötkarikás játékokon vett részt a spanyol Manuel Estiarte  (1980-2000). 1992-ben hazai környezetben ezüst-, négy évvel később Atlantában aranyérmet nyert
    5 - Gyarmati Dezső rekordot jelentő három arany-, egy ezüst- és egy bronzérmet nyert az olimpiákon
    4 - az eddigi négy női tornának négy különböző győztese volt, 2000-ben Ausztrália, 2004-ben Olaszország, 2008-ban Hollandia, négy év pedig az Egyesült Államok diadalmaskodott.
    2 - két olyan női játékos van, aki az eddigi mind a négy tornán szerzett érmet. Az amerikai Brenda Villa és Heahther Petri egyaránt egy arany-, két ezüst- és egy bronzéremmel büszkélkedhet
    1 - az amerikai válogatott az egyetlen, amely mindegyik női tornán szerzett érmet. (MTI)

  • Az amerikai úszóválogatott nem hagyott fel a jó szokásával, és idén is egy kis közös karaokéval hangoltak a versenyekre.

    Négy éve siker volt, hát bedobták most is.

    Missy Franklin, Michael Phelps, Katie Ledecky és a többiek, íme:

    Az amerikai úszóválogatott közös karaokéja
  • Ezt Alekszandr Zsukov, az Orosz Olimpiai Bizottság közölte, és azzal magyarázza, hogy olyan szigorú ellenőrzéseken estek át, ezek után kizárt, hogy bárki megbukna tőlük doppinggal. 

    Zsukov szerint az olimpiai faluban ráadásul további tesztek várnak a sportolóikra, szóval ezért is lesznek ők a legtisztább csapat. 

    Az oroszok a kizárások után végül 271 sportolóval indulhatnak. 

  • De nem annyira örültek neki, ez ugyanis azt jelentette, hogy ömlött a víz a lépcsőházban. De legalább nem rabolták ki őket közben, legalábbis egyelőre erről nem érkezett hír.

    Hogy milyen volt a rögtönzött lépcsőházi vízesés, azt a bringás Zdenek Stybar mutatja be:

    Great we have new shower in the house. ****

    Zdenek Stybar (@stybarzdenek) által közzétett videó,