Zsófia
16 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Hivatalos bóvlit árulnak Rióban

2016.08.03. 18:13

Furcsa módszerrel, méghozzá saját másolatokkal próbálják elejét venni a licencelt olimpiai termékek lemásolásának Rióban, írja az inews. Az olimpia szervezőinek végső soron logikusnak tűnő megoldásának lényege, hogy rosszabb minőségű anyagból legyártatják ugyanazokat a dolgokat, és elérhetővé teszik azokat az utcai árusoknál.

Az érdekes lépéssel egyrészt a hamisítókat próbálják kiszorítani, másrészt pedig így valamennyivel elérhetőbbek lesznek az olimpia hivatalos cuccai a helyiek számára is. Ha vetünk egy pillantást a számokra, rögtön érthetővé válik, miért is van ez utóbbira szükség. Az átlagos minimálbér Brazíliában 74 ezer forintnak felel meg. Eközben egy olimpiai logóval ellátott pólóért a hivatalos boltban nagyjából 7700 forintnak megfelelő összeget kérnek el, míg az olcsóbb, rosszabb minőségű verzió csupán 3300 forintnyi brazil realba kerül Rio de Janeiro utcáin.

Az intézkedés eltér az olimpiai protokolltól, mivel általában a hivatalos termékeket egy előre meghatározott áron szokták értékesíteni, a hamisítványokat pedig üldözik. Ennek ellenére Sylmana Mutini, a licencelés és árusítás fejese szerint jó ötlet az olcsóbb dolgokat árulni, mert így sokkal többen vehetnek majd az olimpiai dolgokból. A várakozások szerint ezek akár az összes ebből származó bevétel 60 százalékát is kitehetik majd.

Az egyelőre kérdéses, hogy mennyire lesz hatásos a dolog, hiszen ennek ellenére is elárasztották az utcákat a hamisítványok, a rendőrség többek között lefoglalt már olimpiai rendszámtáblákat, hímzett zsebkendőket, sőt olimpiai kokaint is.