Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Miért nincs magyar labdarúgó-válogatott az olimpián?

2016.08.03. 16:59 Módosítva: 2016-08-03 17:08:19
Két nap múlva elkezdődik az olimpia, és máris itt egy sokkoló kérdés: miért nincsenek Rióban magyar focisták?

Egyrészt, mert mindkét nem esetében mindössze 4-4 európai csapat számára volt hely a riói olimpián, másrészt, mert esélyünk sem volt a kvalifikációra. Konkrétan a selejtezők selejtezőinél sem jutottunk tovább.

A férfiak esetében a 2015-ben rendezett U21-es, azaz 21 év alattiaknak kiírt Európa-bajnokságon vívhatták ki a csapatok az olimpiai részvételt, természetesen csak azok, akik kijutottak a kontinensbajnokságra. Sajnos a magyar srácok már a torna selejtezői során elvéreztek, mindössze harmadik helyen végezve az ötcsapatos csoportban, Spanyolország és Ausztria mögött.

Tegyük hozzá, már az U21-es Eb-n való részvételünk is csoda lett volna, hiszen erre a legutóbbi 20 kiírás során nem volt példa.

Régen persze minden más volt, a magyar labdarúgók az 1952 és 1972 között rendezett hat olimpián három arany-, egy ezüst- és egy bronzérmet nyertek. Azóta viszont mindössze egyszer, az 1996-os, atlantai játékokon voltak jelen focistáink.

A nők esetében az olimpiai labdarúgótornán nincs érvényben korosztályos korlátozás, a riói kvalifikációt a felnőtteknek kiírt 2015-ös világbajnokságon lehetett megszerezni.

A feladat nehézségét sejteti, hogy a magyar lányok nemhogy 2015-ben, de még soha sem jutottak ki a vb-re, sőt az Eb-re is csak egyszer, huszonöt évvel ezelőtt.

Csapatunk a 2015-ös vb selejtezőin hattagú csoportjának negyedik helyén végzett, reménytelen távolságban a továbbjutást jelentő helyezéstől. Figyelembe véve, hogy a női világranglista 2003-as bevezetésekor a 26. helyen álltunk, amit azóta sem sikerült újra elérni, sőt jelenleg a 42. pozícióban vagyunk, a kilátások a jövőt illetően sem igazán fényesek.