Már meg is van Rio „izlandi” szurkolása?

GettyImages-585717962
2016.08.04. 11:51

Tegnap este a női futballtorna mérkőzéseivel fű alatt elkezdődött az olimpia. Hat csoportmeccset rendeztek, köztük az Egyesült Államok–Új-Zéland-találkozót, amelyen a papírformának megfelelően az amerikaiak győztek 2-0-ra.

A meccset Belo Horizonte városában rendezték, és bár a helyi szurkolók eléggé foghíjasan töltötték meg a Mineirao stadiont, így is sikerült maradandót alkotniuk, bár nem teljesen olyat, mint az Eb-n az izlandiaknak.

Az események megértéséhez tudni kell, hogy az olimpia előtt Hope Solo, az amerikai labdarúgás, sőt az egész amerikai sport egyik legnagyobb női sztárja egy viccesnek szánt Twitter-üzenettel felugrott a zikavonatra. (A kétszeres olimpiai bajnok kapustól amúgy nem áll távol a botrány, fantasztikus pályafutása mellett rendőrségi ügyekkel, ízléses és és kevésbé ízléses képekkel, csapaton belüli balhékkal is volt már téma a médiában.)

A kép nem aratott osztatlan sikert Brazíliában. Erről Solo személyesen is meggyőződhetett, ugyanis tegnap este a közönség hangos „bú” kiáltásokkal és füttyel illette minden labdaérintését. Ilyet persze láttunk már. A meccs végén viszont úgy döntött a mintegy tízezernyi néző, hogy egyértelműsíti mi a gondja a portással.

Úúúúú ZÍ-KÁ!!

Hope Solo "Oooooo, Zika!" - Rio 2016

Nem felmentve a szervezést és a szervezőket az összes teljesen jogos és súlyos bírálat alól, a szurkolók reakciója biztos sokaknak szimpatikus, és nem csak Brazíliában. Azért ott se lehet minden szar, nyilván olyanokat is bántanak a kritikák, akik teljesen ártatlanok, különösen ha némi lájkvadászat is szerepet játszik a dologban.

Számukra különösen örömteli lehet, hogy amerikaiak további meccsein még biztosan sokat hallhatjuk a zikázást. Márpedig azokból lesz még elég, hiszen az USA eddig az összes olimpiai tornán döntőt játszott (5 arany és 1 ezüst a mérleg). Sőt, az se lepne meg nagyon, ha más meccseken is felzúgna a rigmus.

Solót mindenesetre nem borították ki különösebben a szurkolók, amikor a mérkőzés után az esetről kérdezték, annyit mondott, hogy jobb egy hangos stadion, mint egy csendes.