Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Már meg is van Rio „izlandi” szurkolása?

GettyImages-585717962
2016.08.04. 11:51

Tegnap este a női futballtorna mérkőzéseivel fű alatt elkezdődött az olimpia. Hat csoportmeccset rendeztek, köztük az Egyesült Államok–Új-Zéland-találkozót, amelyen a papírformának megfelelően az amerikaiak győztek 2-0-ra.

A meccset Belo Horizonte városában rendezték, és bár a helyi szurkolók eléggé foghíjasan töltötték meg a Mineirao stadiont, így is sikerült maradandót alkotniuk, bár nem teljesen olyat, mint az Eb-n az izlandiaknak.

Az események megértéséhez tudni kell, hogy az olimpia előtt Hope Solo, az amerikai labdarúgás, sőt az egész amerikai sport egyik legnagyobb női sztárja egy viccesnek szánt Twitter-üzenettel felugrott a zikavonatra. (A kétszeres olimpiai bajnok kapustól amúgy nem áll távol a botrány, fantasztikus pályafutása mellett rendőrségi ügyekkel, ízléses és és kevésbé ízléses képekkel, csapaton belüli balhékkal is volt már téma a médiában.)

A kép nem aratott osztatlan sikert Brazíliában. Erről Solo személyesen is meggyőződhetett, ugyanis tegnap este a közönség hangos „bú” kiáltásokkal és füttyel illette minden labdaérintését. Ilyet persze láttunk már. A meccs végén viszont úgy döntött a mintegy tízezernyi néző, hogy egyértelműsíti mi a gondja a portással.

Úúúúú ZÍ-KÁ!!

Nem felmentve a szervezést és a szervezőket az összes teljesen jogos és súlyos bírálat alól, a szurkolók reakciója biztos sokaknak szimpatikus, és nem csak Brazíliában. Azért ott se lehet minden szar, nyilván olyanokat is bántanak a kritikák, akik teljesen ártatlanok, különösen ha némi lájkvadászat is szerepet játszik a dologban.

Számukra különösen örömteli lehet, hogy amerikaiak további meccsein még biztosan sokat hallhatjuk a zikázást. Márpedig azokból lesz még elég, hiszen az USA eddig az összes olimpiai tornán döntőt játszott (5 arany és 1 ezüst a mérleg). Sőt, az se lepne meg nagyon, ha más meccseken is felzúgna a rigmus.

Solót mindenesetre nem borították ki különösebben a szurkolók, amikor a mérkőzés után az esetről kérdezték, annyit mondott, hogy jobb egy hangos stadion, mint egy csendes.