Miért Cseh Lászlónak szurkolunk a legjobban?

DACSA20160517022
2016.08.05. 11:25 Módosítva: 2016.08.05. 13:28
Magyar idő szerint szombat hajnalban elkezdődik a XXXI. nyári olimpia, a történelemben először Dél-Amerikában, miután Rio de Janeiro hét éve megnyerte a rendezési jogot. A helyszínnél a magyar sportolók lényegesen előrébb tartanak a felkészülésben. Azokat szedtük csokorba, akikről a következő napokban sokat fogunk hallani.

A csapatsportokat is beleszámítva 295 olimpiai bajnoka volt eddig Magyarországnak, minden esély megvan arra, hogy a háromszázadik bajnok Brazília második legnagyobb városában legyen meg. A kiutazók közül tizenketten már úgy utaztak el, hogy egyszer már átélték a legnagyobb sikert, a többség azonban nem állt még a dobogó tetején, de még dobogón sem.

Nekik kicsit másként is szurkolunk, hiszen másként szorítunk a nagy esélyesnek, mint annak, akitől bravúr vagy csoda kell a győzelemhez. Ugyanakkor utóbbiak sem esélytelenek, mivel minden olimpián van meglepetésarany, ezért azokat is számba vettük, akikben benne van a váratlan siker lehetősége. De kezdjük a favoritokkal.

Hosszú Katinka

Ötszörös világbajnok, kétszer a világ legjobb úszónőjének választották. 200 vegyesen világcsúcstartó, és most még fel sem soroltuk az összes címét. Az előző olimpiáról rossz emlékei vannak, eljött az emléktörlés ideje.

A két vegyes számban az elmúlt években nem akadt igazi kihívója, ezenkívül hátúszásban is indul, abban a számban ugyanakkor ő a kihívó. 200 pillangón is döntős lehet, de az igazi csúcs az lenne, ha a váltóval érne el egy váratlan eredményt, amivel 1952 óta nincs érmünk.

Kozák Danuta

Két aranya már van, ha még kettőt nyer Rióban, ő lehet minden idők legsikeresebb kajakosa. Riválisai közül az új-zélandi Lisa Carrington megerősödött, tavaly nem csaptak össze, de az idén megnézhetjük, ki a gyorsabb ötszáz méteren.

Az angolok edzője, Simon Miklós azt mondta róla, hogy olyan technikás klasszis a sportágban, mint a futballban Messi. Hosszúhoz hasonlóan ő is a párjával készül fel, Somogyi Bélával, aki a hosszútávú futásokat is végigcsinálta vele az amerikai edzőtáborban. 

Női kajakpáros

Kozák Szabó Gabriellával kiegészülve pár hét közös munka után világbajnok lett, mert az a tizen-egynéhány év nem tűnt el nyomtalanul, amit gyerekkoruk óta együtt töltöttek. Már négy éve is ők voltak a leggyorsabbak, de akkor Kozák az egyes miatt nem vállalhatta be a párost.

Most egymásért is szeretnének nyerni, ami egy különleges kapocs, Rióban is átsegítheti őket a holtponton. 

Női kajaknégyes

A vb-n kikaptak, az idei Eb-n nyertek. A kajaknégyesnek 1996-ban esélye sem volt a cím megvédésére, de már igazából itthon eldőlt a belharcok miatt, hogy akkor nem nyerhetnek. Végül kilencedikek lettek.

Most szerencsére az látszik, hogy az egység nagyon erős, jól egymáshoz csiszolódhatnak a hátralévő napokban, de már eddig is megtették. Csipes Tamara apja örökébe léphet, ha nyer. Ő az új ember a négy évvel ezelőtti győztes négyeshez képest, Kovács Katalint váltotta.

Cseh László

Világbajnokként és a világ legjobb eredményeivel utazik a 100 és a 200 pillangó döntőire. Csak a kőkemény riválisok miatt nem nevezhetjük egyértelmű favoritnak. De tény, ilyen kedvező helyzetből még egy olimpiájára sem utazott ki.

Talán ezért is van minden szurkoló toplistájának élén. Megpróbáltuk összefoglalni, miért szeretik, miért reménykednek benne annyian, hogy neki kedvezzen a szerencse, hogy az az egy század mellette szóljon, mint a 2008-as olimpiai ezüstnél 200 vegyesen.

Amikor négy éve arról beszélt, hogy nem adja fel az álmát, olimpiai bajnok szeretne lenne, még a szakemberek is felhúzták a szemöldöküket. Ő viszont töretlenül bízott abban, hogy a sok Eb- és vb-arany mellé megszerezheti a legfontosabb aranyat, az olimpiait. Volt olyan szakember, aki már azt mondta, nem lehet belőle bajnok.

Zokszó nélkül tűrte azt is, amikor nyilvánosan kikezdték, és az eredményei romlásáról vagy éppen a stagnálásról írtak. Nem sértődött meg, csak azt mondta, ő nem így látja. Nem szavakkal, hanem a medencében válaszolt.

Azért is másként szurkolnak neki, mert pechére épp akkor született, amikor egy elképesztő képességű amerikai úszó, és ha Michael Phelps nem lenne elég, egy másik félelmetes képességű úszó, Ryan Lochte is vetélytársa lett, aki csak egy évvel idősebb nála. Ahogy Darnyiét (Jaroscsuk, Namesnik, Wharton vagy Sievinen), az ő harcát is sokáig két nagy név determinálta.

Van, aki épp ezért szereti, mert egy új edzővel kihozta magából azt, ami benne van. Ki mert lépni egy olyan viszonyból, amit sokan nem mertek volna, hiszen az első érmét még Turi Györggyel szerezte meg, egy idő után azonban úgy érezte, hogy az edző a fejlődése gátja. Ezért Plagányi Zsolthoz ment, akivel rátaláltak a pillangó ritmusára. Lehet, csak ők ketten hittek abban 2015 elején, hogy itt tarthatnak.

Van, aki azért szereti, mert olyan hétköznapi, mint mindenki más. Nem megosztó személyiség, rosszat még senkire sem mondott.

Amikor a korábbi kapitány nemi erőszak ügye előkerült, kikérte magának, hogy aláírt volna a támogatói nyilatkozatot.

Van, aki a sokoldalúsága miatt szereti, mert a mellúszást leszámítva minden más műfajban van már vb- vagy Eb-érme. Ilyet senki más nem mondhat el magáról, csak a legnagyobbak.

Van, aki azért szeretné, hogy végre összejöjjön neki, mert sokáig az volt az érzetünk, hogy vele mindig történik valami a nagy versenyeken. A 2004-es lábtörés, a 2009-es gyomorrontás, a 2007-es pszichés kibillenés, a 2011-es rosszullét az utolsó nap.

Amikor zajlott a ruhaháború, neki általában a gyengébb jutott, míg az amerikaiaknak a jobb.

És azért is lehet kívánni, hogy olimpiát nyerjen, mert akkor teljes lenne az éremgyűjteménye, aminél nincs szebb pályafutás. Amikor a sok bronz és ezüst után az arany is összejön. 

Akik címet védeni indulnak

Gyurta Dániel mindent Riónak szentelt alá 2013-as vb-aranya után. 2015-ben harmadik lett 200 mellen, nincs rajta teher, mert veretlenségi sorozata megszakadt. Most nem legyőzendő célpont. De azért kellőképpen tartanak tőle, mert nincs más olimpiai bajnok a mezőnyben. Josh Prenot nagy időt úszott az amerikai válogatón, de a vb-győztes német Marko Koch is az aranyat vette célba. 

Risztov Éva 10 kilométeren nyert négy éve. A brazilok egyre jobbak lettek, bár nyilván nem jelent nekik a hazai pálya előnyt, mert ritka rossz minőségű vízben kell úszniuk. Edzőt váltott, most azzal a Turi Györggyel kell megmutatnia, hogy összeillenek, aki miatt 2005-ben abbahagyta az úszást. Egy ilyen váltás azonban elsülhet jól is.

Szilágyi Áron, kardvívó. Az olimpián öt győztes meccs kell az aranyhoz, a vb-n eggyel több. Ezt az öt meccset kiválóan felépítette négy éve. Harmadik a világranglistán, ebben a ciklusban egyéni Eb-aranyat már nyert. A hazai vb súlyát nagyszerűen viselte, bronzérmes lett. Akkor sokkal nagyobb volt a teher rajta, mint az olimpián. Az iráni Abedini ágán kell vívnia, akitől kétszer is kikapott idén, itt lenne az idő a visszavágásra.

És most jöjjenek azok, akiknek szintén nagy beteljesülés lenne egy riói aranyérem, bár nem favoritok.

Ungvári Miklós, dzsúdó

Háromszoros Európa-bajnok, aki a négy évvel ezelőtti ezüst után próbálkozik megint. A sportágban egyedüli győztes Kovács Antal nyomdokába szeretne lépni, mert azt már tudja, milyen az ezüstérmes Hajtós Bertalan örökét átvenni.

73 kilóban vannak a legtöbben, ott a legerősebb a mezőny. Neki nem volt érme ebben a ciklusban, hátha most augusztus 8., hétfő lesz élete napja. Az olimpián négy győztes meccs elég az aranyhoz, a vb-n hat kell. Talán ezért is nincs vb-bronznál többje. Kilenc testvére van, mindegyiket szeretné megörvendeztetni.

Bácsi Péter, birkózó

Ha 2008-ban, Pekingben egy kicsivel higgadtabb, és nem akarja még jobban megnyerni a bronzmeccset, akkor érmesként indulhatna Rióban. Négy éve is kirobbanó erőben érkezett, akkor egy sérülés húzta keresztül a számításait.

Aki egy évben vb-t és Eb-t tud nyerni, az mindenre képes. Neki is már csak az olimpiai arany hiányzik, ezért érdemes odafigyelni rá.

Férfi párbajtőrcsapat: Imre, Boczkó, Rédli + Somfai (tartalék)

Az előző mondat itt is maximálisan helytálló. Már mindent megnyertek, kivéve egyet: Imre Géza 41 éves, tavaly egyéni vb-t nyert – milyen szebb megkoronázása lehetne a pályafutásának, mint egy olimpiai arany? Rajta nincs teher, húsz éve már nyert egy bronzot.

Ha a többieken sem lesz, és legyőzik Koreát, majd a ranglistaelső franciákat, akkor döntősök. Az olimpia a legkiszámíthatatlanabb verseny, utazott már úgy Imre, valamint Boczkó Gábor 2008-ban olimpiára, hogy a legjobb pozícióban voltak, mégis kiestek, akkor Kína legyőzte őket. Hátha most nekik sikerül az elsőt megverni.

Különösen, mert van abban valami mélységesen szép, hogy ennyi idősen is állják az idő, no meg a fiatalabbak támadásait.

Női vízilabda

Négy éve elérték azt, amire senki sem számított, előrébb végeztek, mint a férfiak, de érem akkor sem járt nekik. Három bronzmeccs után mi jöhetne most, miért szurkolhatnánk igazán, ha nem azért, hogy nyerjék meg az elődöntőt?

Ha pedig az megvan, a döntő már egy külön műfaj. Az Eb-n a hollandokat simán verték, noha a csoportban a rivális volt a jobb.

Meglepetésemberek lehetnek

Márton Anita – csodás, de mégsem elérhetetlen lenne egy érem atlétikában. A békéscsabai gyógypedagógus elég sokat tehet érte. A Gyémánt Ligában már volt ezüstérmes, miért ne lehetne ezt megismételni?

Persze, már egy bronz is nagy siker lenne.

Baji Balázs – már az is félelmetes lenne, ha pontszerző helyen végezne. De hát tudjuk, a gátakban könnyű elesni. Egy Eb-ezüst igazolja a jó formáját. Egyéni csúccsal, 13,20 körüli idővel már minden szép lenne a számára, és ki tudja, mi jár érte.

Riválisai közül az orosz Subenkov kiesett ebben a számban a dopping miatt.

Lőrincz Viktor – a 85 kilósoké az egyik legkiegyenlítettebb súlycsoport a kötött fogású birkózóknál. Legalább tízen eséllyel mennek az érmekért. Ha feltartóztathatatlanul, de higgadtan megy előre, egy csapásra megismerheti a nevét az ország. Aztán ki tudja, lehet, hogy a testvérének, Tamásnak jön össze, aki ezüstérmes volt négy éve.

Hidvégi Vid – négy éve rontott a lólengés döntőjében, de ha Berki árnyékában is be tudott mutatni egy olyan gyakorlatot a pontozóknak, amivel a döntőig eljutott, miért ne tudna most, Berki távollétében?

A biztonságra törekszik, a selejtezőben a gyengébb gyakorlatát veszi elő, hogy aztán majd a döntőben legyen egy olyan hibátlan 50 másodperc, ami után már mehet is a dobogóra. Nem esélytelen ez a forgatókönyv, de egy bronz is már bravúr lenne, noha a legutóbbi vb-n ötödik volt, 14 századra az éremtől.

Péni István – a juniorok között már elég sok mindent megnyert, a felnőttek februári világkupájáról már hozott bronzot légpuskában. Annak a versenynek az erőssége pedig felér egy olimpiai mezőnnyel.

Sidi Péter – kétszeres világbajnok, az olimpián eddig nem volt szerencséje, pedig négy éve vagy nyolc éve sem lett volna meglepetés a sikere. Hátha majd most.

2011-ben a világ legjobb sportlövőjének választották, azt pedig akárki nem kaphatja meg.

Kovács Sarolta – június elején világbajnok lett öttusában. Vörös Zsuzsa 2004-es olimpiai sikere előtt még megnyerte a vb-t. Kell ennél jobb párhuzam?

Decsi Tamás – ki lehet azt használni, hogy Szilágyi Áronra figyelnek? Igen. Akár egy éremmel is.

Iszonyú nehéz a sorsolása, de aki világkupákon jól szerepel, az egy olimpián sem esélytelen, mert csak négy meccset kell nyerni a dobogó legfelső fokára.

Kenderesi Tamás – a tavalyi betegsége, a mirigyláz visszavetette, pedig egy éve olyat úszott a 200 pillangó utolsó ötven méterén, amire még Phelps sem volt képes soha. Idén Cseh mögött a második volt Európában. Ha háromszor kimagaslóan tud úszni ezen az embert próbáló távon, akkor állíthatjuk, már nem tehetség, hanem érett versenyző.

A pontszerző helyekért harcban lehet.

Joó Abigél – négy éve vezetett a későbbi győztes amerikai Harison ellen, amikor jött a sérülése, így végül ötödik lett a 78 kilós dzsúdós, aki mindent megpróbált, de hát fél lábon állva esélytelen volt.

Hátha most visszaad neki a sors. Bár nem volt ebben a ciklusban olyan jó.

Nekik máshogy örülünk

Vannak olyan magyarok, akik nem Magyarországot képviselik, mégis drukkolhatunk nekik, noha nem úgy, mintha piros-fehér-zöldben szerepelnének.

Trapban az egyik legnagyobb favorit Varga Erik a nagyszombati rendőrségről. Diószegen nőtt fel, 40 kilométerre a magyar határtól. Az édesapja vb-ötödik helyig jutott, már túltett rajta. De az utolsó lépcső most jöhet.

Szlovák zászló alatt fog ünnepelni, de egy kicsit a miénk is lesz a ünnepe, hiszen magyar családból származik.

Szlovák négyes – a komáromi fiúk tavaly világbajnokok voltak, idén már megnyerték az Eb-t, nem is lehet más a céljuk, mint hogy elhozzák a történelmi aranyat. A szlovákok az összes eddigi aranyukat vadvízen nyerték, most megszakadhat a sorozat.

Benedek Dalma – 2008-ban érzékletesen mondta, hogy kiikszelték őt az olimpiáról. Tartalék volt, és négy éve is lemaradt. Akkor döntött úgy, hogy szerb férje miatt Szerbiában folytatja a versenyzést.

A magyar páros a favorit, de az ezüstérmes pozícióban szívesen látnánk.

Nemes Viktor – Bácsi Péter súlycsoportjában versenyez, egyre erősebb. Szerbia birkózóéletének bölcsője a Vajdaságban van, érte is szurkolhatunk.

Gárdos Róbert – Ausztria férficsapatától érmet szeretne az ország, mert négy éve az egész osztrák csapatból nem volt senki, aki érmet szerzett volna. A BVSC-ben nevelkedő Gárdos a csapatkapitány, és ha szerencsés sorsolás kapnak, van is esélyük a harmadik hely elcsípésére.

Marozsán Dzsenifer – Németországban egy lap azt írta: tőle függ a német válogatott éremszerzése a vb-n. Ez a helyzet az olimpián is. A vb-n sérüléssel küszködött, de mivel a földrész legjobb három játékosa között tartják számon, nyilvánvalóan tőle is függ a németek sikeressége.

(Borítókép: MTI / Kovács Anikó)