Olivér
4 °C
8 °C

Pizza és tészta: mindenki ezt eszi az olimpiai faluban

2016.08.05. 14:25

Az osztrákok másfél tonna szalonnát vittek Rióba, hogy etessék a csapatukat, de azért a sporttáplálkozás ritkán szól a zsíros falatok eltüntetéséről, bár egykor Usain Bolt is esküdözött, hogy mcdonald'sos kaján élt.

A riói olimpia faluban minden étkezési igényt kielégítenek. Az óriási, hangárszerű étkezőben naponta 18 ezer embert képesek etetni, 210 ezer kilónyi ételt tálalnak fel. Nézzük meg, mivel tömik magukat a sportolók.

Fiona Pelly ausztrál dietetikus hat olimpián segített a menük összeállításában, a Bonappetit kérdezte meg, milyen elvek alapján állítja össze az ételsorokat. Pelly mindig abból indul ki, hogy a különböző földrészekről érkezőknek eleve más-más az étkezési kultúrájuk, egészen eltérő alapanyagok vannak a menüikben.

A legfontosabb szempont, hogy elég szénhidráthoz és fehérjéhez jussanak a sportolók, de figyelni kell a különféle allergiákra (mogyoró, glutén) és a laktózérzékenységre is.

Pelly azt vallja, egy sportoló csak úgy érzi magát jóllakottnak, ha a kaja ízletes és még jól is néz ki.

Az étkezési igények sportáganként is eltérőek. Az állóképességi sportolók, például a hosszútávfutók és országúti kerékpárosok rengeteg szénhidrátot fogyasztanak, míg az evezősök, bokszolók és birkózók a súlyuk miatt alacsony energiatartalmú ételeket esznek. Az íjászoknál és a sportlövészeknél kevésbé számít, hogy hány kilósok, de mivel folyamatosan megfeszítetten koncentrálnak, a glükózszintjükre oda kell figyelniük.

Pelly elmondta, általában már az olimpia előtt egy évvel kiválasztják, ki vigye a sportolók konyháját, próbamenüt készíttetnek velük, amelyet többször is tesztelnek. Ha valamelyik ételt nem találják elég jónak, módosításokat javasolnak.

A cukorral teli süteményeknél például több gyümölcsöt, zselét vagy alacsony zsírtartalmú joghurtot használnak helyettesítő alapanyagként. De akkor is szólnak, ha túl sok vörös hús van, és nincs elég csirke- és halétel a menüben.

Az is szempont, hogy azért a helyi specialitások vagy arra emlékeztető ételek is megjelenjenek az asztalokon. A konyhát az olimpia alatt is többször ellenőrzik, hogy megfelelő mennyiségű és tápértékűek legyenek az adagok.

A londoni olimpián például azt kifogásolták, hogy nem volt elég gluténmentes kaja, és olyanok sem, amelyek a regenerációt gyorsítják.

A rió konyha is kapott kritikát, úgy találták, hogy nincs elég kalóriaszegény étel, és nem mindegyik kultúra kapja meg a neki tetsző ételeket. A napokban éppen a kínaiak panaszkodtak, hogy csak nyugatias ételeket találtak.

A magyar vitorlázó, Vadnai Benjámin sem volt elájulva a koszttól. „A kaja nem túl jó, de ehető. Körülbelül 30 percnyi távolságra lakunk a klubtól, ahol edzünk. Általában két-három fogás közül lehet választani, de

ez az ízvilág számomra messze elmarad az európaitól.

Van néhány étel, amiért kultúráktól függetlenül megvesznek a sportolók. Minden olimpián tésztából és pizzából fogy a legtöbb, és mivel állandó értük a nyüzsgés, külön részleget alakítottak ki a két szénhidrátdús ételnek. Ezenkívül még a meleg reggeliért vannak oda. A kása is slágerfogás, az angolszászok zabból készítettet visznek, az afrikaiak kukoricából, a kínaiak rizsből. 

A menüket több ezer ételből állítják össze. Pelly elmondta, hogy nem is könnyű a választás. A joghurtot hozta fel példának. Abból van többféle gyümölcsös, natúr, szójából és kecsketejből készült, zsíros és zsírcsökkentett, lefölözött és görög is.

„Körülbelül tízféle lehetőség, és még csak a joghurtról beszélünk."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?