Zsófia
16 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Akik még egy büdös érmet se nyertek soha

GettyImages-149803931
2016.08.05. 19:30

Míg a hozzánk hasonlóan szerencsés sportnemzetek az aranyérmek várható mennyiségét latolgatják a riói olimpia előtt, a résztvevő országok jelentős részében egy nyamvadt bronzéremért is kitörne a népünnepély. 

A 205 tagú olimpiai családban jelenleg 75 olyan ország van, amelynek szülöttei még sosem tapodhatták az ötkarikás dobogót, se nyáron, se télen. Értelemszerűen megannyi apró állam tartozik közéjük, mint Vanuatu vagy éppen Monaco, de közel sem kizárólag picikről van szó. Bangladesben például 157 millióan várnak az első medáljukra, nagy valószínűséggel ezúttal is hiába. 

Íme néhány meglepőbb ország azok közül, akik a mai világban is hűek maradtak az olimpiai eszmékhez, és abszolút csak a részvételre koncentrálnak. 

Bolívia

 • Népesség: 10,7 millió
 • Részvételek száma a nyári olimpián: 13

Se tengerpartja, se olimpiai érme. Bolíviával bizony alaposan elbánt a sors. Ráadásul, ahogy a dolgok kinéznek, nem biztos, hogy érmük lesz előbb. Végignézve a sporteredményeiken, legfeljebb a "rakettball" nevű labdajátékban lenne esélyük, ha része volna az olimpiai programnak.  

Mali

 • Népesség: 15,3 millió
 • Részvételek száma a nyári olimpián: 12

Az afrikai ország hagyományosan a küzdősportokban erős, Daba Modibo Keita révén a londoni olimpián majdnem megcsíptek egy érmet, ám az egykori taekwondo világbajnok sérülései miatt kénytelen volt visszalépni a bronzmérkőzéstől.

Összesen hat sportolóval vesznek részt a játékokon, és a szintén taekwondóban induló, vb-harmadik és Afrika-bajnok Ismael Coulibaly révén valós esélyük van, hogy ezúttal megtörjék a jeget.

Kongói Demokratikus Köztársaság

 • Népesség: 67,5 millió
 • Részvételek száma a nyári olimpián: 9

Afrika második, a világ tizenegyedik legnagyobb országa a legutóbbi olimpián alig négytagú küldöttséggel képviseltette magát. Egy maratoni futóval, aki feladta, egy bokszolóval és egy cselgáncsozóval, akik mindketten az első összecsapásukon búcsúztak, illetve egy futónővel, aki az előfutama utolsó helyén végzett, közel egy perccel lemaradva az utolsó előttitől.

Ehhez képest most vérmes reményekkel érkeztek, hiszen Rosa Keleku (taekwondo) az Afrika-bajnokság bronzérmeseként kvalifikálta magát Rióba.

El Salvador

 • Népesség: 6,3 millió
 • Részvételek száma a nyári olimpián: 9

Amikor először vettek részt olimpián, még egy hatvanfős kontingenssel indultak, ám ahogy az eredmények csak nem akartak jönni, ők is egyre kevésbé tették oda magukat. Mára odáig csúsztak a reménytelenségben, hogy mindössze nyolc fővel érkeztek Rióban, de ezek közül is egy helyet az orosz súlyemelők kizárásának köszönhetnek.

A 2014-es ifjúsági olimpián ezüstérmes úszójuk, Marcelo Acosta révén nagyon halványan bízhatnak a csodában.

Banglades

 • Népesség: 157 millió
 • Részvételek száma a nyári olimpián: 8

A legnépesebb ország, amely még sosem nyert olimpiai érmet. A dologtól annyira messze állnak, hogy már az is sikernek számít, ha egy-egy versenyzőjük az eredményei alapján vesz részt a játékokon, nem pedig meghívással. Ez a dicsőség ezúttal egy golfozójuknak jött össze, de érmet tőle sem várhatnak, hacsak nem kaszálja le az egész mezőnyt a zikavírus.

Minden más lenne persze, ha a nemzeti sportjaikban, azaz a krikettben, illetve a kabaddiban is próbálkozhatnának. Utóbbi a birkózás, a rögbi és a fogócska izgalmas keveréke, amelyben a játékosoknak visszatartott lélegzettel kell végrehajtaniuk az akciókat, miközben azt mormogják: "kabaddi-kabaddi". Sajnos azonban kabaddiban nem osztanak érmet Rióban, amit mindenki őszintén sajnálhat.

Albánia

 • Népesség: 2,8 millió
 • Részvételek száma a nyári olimpián: 7

Eddigi legjobb eredményük egy ötödik hely, amit 2000-ben értek el súlyemelésben. Rióban szintén egy súlyemelőben bízhatnak leginkább, Bikam Caja ugyanis Londonban az előkelő kilencedik helyen végzett, ráadásul azóta egy kétéves eltiltást is letöltött doppingolás miatt, így minden bizonnyal kitűnő erőben várja a játékokat.

Kambodzsa

 • Népesség: 15,1 millió
 • Részvételek száma a nyári olimpián: 8

Általában úszásban és atlétikában képviseltetik magukat az olimpián, meg egy-egy küzdősportban, összesen úgy 5-7 fővel. Ezekben a sportokban sem annyira erősek, amit hűen tükröz, hogy 2012-ben egy honosított japán tévés komikust próbáltak meg elindítani maratoni futásban. Végül nem sikerült, mert a nemzetközi szövetség közbelépett. Nála nagyobb éremesélyesük idén sincsen.

Fidzsi

Nehéz magyarként átérezni, mit jelent Fidzsi számára, hogy a hetes rögbi felkerült az olimpiai menüre. Mintha az internetes szavazásból hirtelen ötkarikás sportág lenne. Na jó, a fidzsi-i arany talán nem garantált, de az érem szinte biztos, elvégre eddig csak egyetlen olyan világbajnokság volt, amin nem végeztek legalább a dobogón.